Birkózás

2023.07.04. 19:41

Birkóztak a Vadkerti-tónál – galériával

A strandbirkózó országos bajnoki sorozat második fordulójának adott helyszínt szombaton a Vadkerti-tó strandja. A rendezvény egyik főszervezőjével, Lakatos Attilával, a Soltvadkerti Birkózó Szakosztály elnökével beszélgettünk a versenyről, és arról, hogy a fiatalokkal hogyan lehet megkedveltetni a több ezer éves sportágat.

Barta Zsolt

A Vadkerti-tó partján a hölgyek mérkőzéseit is nagy érdeklődés övezte

Fotó: Barta Zsolt

A strandbirkózó országos bajnoki sorozat középdöntőjét rendezték meg a Vadkerti-tó partján szombaton. A verseny közben beszélgettünk a Soltvadkerti Birkózó Szakosztály elnökével, Lakatos Attilával, aki 2012 óta irányítja a kollégáival a szakmai munkát. Az egyesületben jelenleg több mint negyven fiatallal foglalkoznak. A szakosztályba 7–20 év közötti versenyzők járnak edzésekre. Ő maga hétévesen lépett először birkózószőnyegre. A strandbirkózó országos bajnokság első fordulójának is Soltvadkert adott otthont, a középdöntőt is itt rendezték a hétvégén. A döntőt július 23-án Siófokon rendezik. Lakatos Attila azt mondja, hogy 110 sportolót mozgatott meg a forduló. A három verseny eredménye összeadódik, és ez alapján dől el, hogy ki is lesz az adott év bajnoka a maga kategóriájában. Sok szakosztály sportolói látogattak a Vadkerti-tóhoz, így jöttek Ceglédről, Szegedről, Dunaújvárosból, Bócsáról, Kiskunhalasról, Kalocsáról és Budapestről is. 

Mint mondta, lehettek volna többen is, de a korosztályos világversenyek ezekben a hetekben zajlanak. 

Így sokan vagy ezekre a versenyekre gyúrnak, vagy pedig már pihennek. Lakatos Attila hangsúlyozta: az ilyen verseny azért is fontos, hogy a gyerekeket megtartsák, illetve toborozzák a sportág leendő tehetségeit. Hangsúlyozta: nehéz sport, sok lemondással, fájdalommal, energiával jár a birkózás. A sportember aláhúzta: egy több mint kétezer éves sportágat népszerűsíteni annak a generációnak, amely gyerekkorától szinte fent él a neten, nagyon komoly kihívás. A világhálóról leszedni, hogy a szőnyegre állítsák a srácokat, az külön kihívás az edzőknek. Hogy mivel is lehet a gyerekeket motiválni? Azzal szólítják meg őket, hogy a birkózófogások az önvédelem fontos eszközei. Egyedül van a fiatal a szőnyegen, amikor kudarcot vall, az az ő kudarca, amikor sikert arat, az is az övé. Azt ígérjük, egy erős, önbizalommal teli, kemény, határozott embert faragunk a sportolóból. Mindegy, hogy az illető fiú, avagy lány. Aki kibírja az első félévet, az már „ megkötött”. Nem hagyja el a csapatot. A csoportkohézió nagyon jó, senki sem cigarettázik, vagy lenne káros szenvedélye. A soltvadkerti sportolók eredményeit tekintve az edző elégedett. Azt azonban sajnálja, hogy kevesebben jöttek el a versenyre, mint amennyi sportolóra számított. 

A soltvadkerti birkózóknak a viadalon elért eredményei

U12-ES KOROSZTÁLY: 
1. csoport: Tóth Kerim 1. hely 
Gáspár Ramóna 2. hely 
Nagy Péter Dominik 3. hely 
2. csoport: Bódi Eliza 1. hely 
Nagy Viktória 2. hely 
Tímár Balázs 3. hely 
3. csoport: Ilyés Zoltán 1. hely 
Schäffer Marcell András 2. hely 
U14-es korosztály, Fiúk: 
35 kilogrammos súlycsoport: Nagy Milán 4. hely 
Lippai Dorina 2. hely 
Lippai Áron 1. hely 
45 kilogrammos súlycsoport: Lippai Lili 5. hely 
Müller Balázs 2. hely 
55 kg: Virág Bálint 5. hely 
+55 kg: Heiszenberger Alex 
Dági Patrik 5. hely 
Tóth László Szemír 
U18-as korosztály (nők): 
60 kg: Bán Panka 2. hely 
Ilyés Emőke Dalma 
U18-as korosztály (fiúk): 
70 kg: Osztatni Zsombor 3. hely 
+80 kg: Dobos Botond 5. hely 
Gangl Zétény 5. hely 
Felnőtt (női): 
+70 kg: Virág Zsófia 1. hely 
Amatőr nyílt kategória: 
Tóth László 3. hely 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában