Verseny

2023.04.09. 11:06

Közel 250 birkózó versenyzett a félegyházi országos bajnokságon – galériával

Nem először rendeztek neves birkózóversenyt Kiskunfélegyházán a Városi Sportcsarnokban. Ezúttal a Plus Market Kupát az U15-ös korosztály szabadfogású férfi és női magyar bajnokságát bonyolították le.

Szentirmay Tamás

A fotón a második helyezett Bárány-Almási Bianka

Fotó: Szentirmay Tamás

Ebbe a korosztályba U14 és U15-ös birkózók, valamint engedéllyel, az U13-asok nevezhettek. A versenyen az ország hatvanegy egyesületének 244 sportolója vett részt. A csapatok bevonulása és a Himnusz elhangzása után köszöntötték azokat a jeles személyeket, akik megtisztelték a versenyt. Így többek között Bácsi Pétert a Magyar Birkózó Szövetség szakmai alelnökét, kétszeres Európa bajnoki és kétszeres világbajnokot, Lőrincz Tamást a Kozma István Birkózó Akadémia igazgatóját, négyszeres Európa-bajnokot, világ és olimpia bajnokot, Komáromi Tibort háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnokot, a város szülöttjét, dr. Réczi Lászlót olimpiai, világ és Európa-bajnok bronzérmes, 1977 világbajnokát, Lőrincz-Szabó Emesét 2009 Európa-bajnok ezüstérmes, egyetemi és főiskolai világbajnok birkózót, Ritter Árpád kétszeres Európa-bajnokot. A felsorakozott versenyzők Risztov Éva olimpiai bajnok úszónő mondatát is megkapták útravalónak, mely így hangzik: „Bármennyit edzhetsz, bármennyit csinálhatsz, ha a szíved nem kellően erős hozzá, nincs egy hatalmas szíved, egy hatalmas küzdőszellemed, ami alapvetően nem tanulható, akkor sosem lesz belőled jó sportoló.”

A versenyt Balla László alpolgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy Kiskunfélegyházán nagy múltja van a birkózásnak. 

Az elmúlt év az egyik legeredményesebb volt, mert annyi érmet szereztek a birkózók, hogy alig győzték őket kitüntetni, a város vezetése nevében. 

Ennek következményeként a város, a lehetőségeihez képest minden támogatást megad. A versennyel kapcsolatban megjegyezte, hogy aki ezen az eseményen bajnok lesz, az nagy lépést tesz a válogatott kerettagság felé. Ebből pedig az következhet, hogy ha Párizsba az olimpiára nem is, de a következőre, már a most szőnyegre lépők közül fog kikerülni az, aki Magyarországot képviseli majd az olimpián. Azt kívánta, hogy sérülés mentesen menjen végig a verseny, és győzzön az ügyesebb, az erősebb, a jobb. Bácsi Péter arról beszélt, hogy ebben az évben az Európa-bajnokságot Kaposváron rendezik, amelyen már az orosz és a fehérorosz birkózók is részt vehetnek, így teljes értékű EB lesz. Szeretnék a megszokott színvonalon lebonyolítani a versenyt. Ő is sérülés mentes és eredményes versenyzést kívánt, és felhívta mindenki figyelmét a bemelegítés fontosságára.

A több órás verseny nagy izgalmakat hozott. 

Voltak, akik idő előtt, tussal vagy technikai tussal fejezték be a versenyt. A legrövidebb párharc mindössze hét másodpercig tartott. Magas színvonalú mérkőzéseket láthattak az érdeklődők. 

Vármegyei eredmények: 

54 kilogramm nők Hideg Zita 2. Bene Ivett 3. (mind kettő Kiskunfélegyháza). 66 kilogramm. 2. Bárány-Almási Bianka (Kiskunfélegyháza), Fiúk: 38 kilogramm 5. Pető Joel (Kecskeméti Sportiskola), 44 kilogramm 2. Németh Bálint (Bócsa), 3. Móra Donát (KESI), Kacsó Ábel (Kiskunfélegyháza), 5. Petróczi Péter (Bócsa). 52 kilogramm. 3. Hornyák Zalán (KESI), 75 kg. 2. Tapodi Norbert (Kiskunfélegyháza). +85 kilogramm5. Dobos Botond (Soltvadkert és Szécsényi Kornél Kiskunfélegyháza).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában