Labdarúgás

2023.04.07. 16:43

Ennyiért hordják a világsztárok egy-egy sportszergyártó cég csukáit

Habár a Manchester City norvég gólzsákja, Erling Haaland kivárásra játszott, bejött a számítása, jelentős pénzt szakít az új szponzori szerződésével – sokkal többet, mint a világ legértékesebb labdarúgója, a párizsi Kylian Mbappé. A sztárok közül azonban nem mindenki elégedett, ahogy a brandek velük bánnak.

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A vg.hu-n jelent meg egy cikk, ami utána járt, hogy mennyiért hordják a sztárok az egyes márkák cipőit.

Az argentin Leo Messi után a norvég Erling Haaland is új szintre emelte a sportban kereshető fizetéseket: előbbi a minap kapott elképesztő ajánlatot a Közel-Keletről, míg utóbbi „szimplán” megújította a szponzori szerződését. A francia PSG hétszeres aranylabdás világbajnokát a szaúdi al-Hilal tenné a földkerekség leggazdagabb sportolójává évi 400 millió eurós (150,98 milliárd forint) gázsival, az angol Manchester City fiatal gólvágójának bankszámlájára pedig a Nike utal át egy jelentősebb összeget az elkövetkező egy évtizedben.

A hírek szerint a 22 esztendős Haaland 2033-ig kötelezte el magát az amerikai sportszergyártónál, amiért cserébe akár 250 millió dollárt (86,53 milliárd forint) is kaphat.

A skandináv csatár még 14 évesen lett a pipás márka képviselője, a deal azonban 2022 januárjában lejárt, azóta két német óriás, az Adidas és a Puma is megkörnyékezte. Amióta elrajtolt a jelenlegi idény, Erling Haaland Nike Mercurial Vapor 14-et viseli, ennek a stoplisnak az ára Magyarországon a 70 ezer forintot is meghaladhatja. A Nike cipőiben a mostani kiírásban 42 gólt szerzett.

Az amerikai vállalatnak évente 25 millió dollárjába (8,63 milliárd forint) kerül a City támadója, amely szignifikánsabban több, mint amennyit a világ legértékesebb futballistájának, a párizsi Kylian Mbappének 12 havonta fizet (13 millió dollár; 4,4 milliárd forint).

Haaland stábja soha nem titkolta, hogy hatalmas pénzt szeretne szakítani ügyfelének: az Adidas például meghátrált, amikor a norvég képviselete előállt egy öt évre szóló, 53 millió dolláros (18,3 milliárd forint) javaslattal, a Puma 8,5 millió dolláros (2,93 milliárd forint) ajánlata meg gyakorlatilag labdába sem rúghatott.

A Nike viszont mélyen a zsebébe nyúl, hogy a legjobb sportolókat magához kösse, bár nem mindenki elégedett azzal, ahogy a társaságnál kezelik. A spanyol Real Madrid brazil szélsője, Vinícius Júnior egy alkalommal márkajelzés nélküli, tiszta fekete csukában lépett pályára, mert úgy érezte, a cégnél nincsenek tisztában világklasszis státuszával, majd azóta többször belengette, hogy élő, évi 7 millió dolláros (2,41 milliárd forint) megállapodása ellenére támogatót cserél. Honfitársának, a Paris Saint-Germain jelenleg sérült futballistájának, Neymarnak viszont bejött a váltás, mivel a Puma neki nem rest évi 28,65 millió dollárt (9,89 milliárd forint) kicsengetni.

A világ legjobban fizetett sportolójának, a portugál Cristiano Ronaldónak továbbra is legalább 15 millió dollárt (5,18 milliárd forint) utal át évente a Nike, amelynek cipőit 2003 óta hordja. Ronaldo a két amerikai kosárlabda-géniuszhoz, Michael Jordanhez és LeBron Jameshez hasonlóan élete végéig az amerikai sportszergyártó kötelékében marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában