Labdarúgás

2023.04.13. 17:37

A vármegyei kupa kérdése: hogyan lesz a hatból egy és öt?

Április 19-én rendezik meg a vármegyei kupa következő, 4. fordulóját, amelyben még tizenkét csapat érdekelt, ennek megfelelően hat mérkőzést vívnak meg jövő szerdán. Ám hogy hogyan, milyen újabb körök lefutása után lesz a hat versenyben maradt csapatból egy kupagyőztes, illetve öt országos főtáblás induló, ezt Kerpics Ferenc, a Magyar Labdarúgó Szövetség Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának a versenyszervezője magyarázta el.

Vincze Miklós

A lajosmizsei tábor a 2022-es megyei kupadöntőn, Kecelen

Fotó: Pozsgai Ákos

Kerpics Ferenc elöljáróban elmondta, hogy jó hír az egész vármegye labdarúgása számára, hogy Bács-Kiskun vármegye a 2023/24-es idényben is öt csapatot indíthat. Ez idén tavasszal dőlt el. A Magyar Labdarúgó Szövetség minden évben különböző mutatók alapján állapítja meg, hogy melyik vármegye hány indulót küldhet az országos táblára. A tizenkilenc vármegye és a főváros hat, öt, négy, illetve három indulót nevezhet, mindenki annyit, amennyi hely jár neki az előre meghatározott mutatók alapján. A sportszövetségek zöme egyébként négy csapatot indíthat, az öt főtáblással Bács-Kiskun tehát tulajdonképpen az élmezőnybe tartozik. Egyébként az indulók számának a lehetséges maximalizálása érdekében történt az, hogy a vármegyei igazgatóság az egész mezőnyt elindította a megyei kupában, ez is befolyásolja ugyanis – természetesen kedvezően – következő idényben indítható csapatok számát. 

Április 19-én tehát hat pályán fut ki tizenkét csapat, hogy eldöntsék, ki jut a megyei kupában a legjobb hat közé. Amint a legjobb hat mezőnye kialakul, a következő sorsolás során négy csapatot sorsolnak össze, ketten pedig játék nélkül mennek tovább, így marad majd négy továbbjutó, akik már elődöntőt játszanak, és egyúttal feljutnak az országos táblára. Ezt a kört, az 5, fordulót május 3-ára tervezi a vármegyei igazgatóság. A május 3-i kört követően a négy versenyben maradt csapat összesorsolása után játsszák le a megyei elődöntőket – a tervek szerint május 17-én, ez már a 6. forduló lesz –, majd a bajnokságok lezárása után egy héttel, június 3-án játsszák a döntőt. Így jön ki a hat csapatból egy kupagyőztes, és négy, az országos táblán induló klub. Az ötödik főtáblás helyért pedig a május 3-i fordulóra kiírt két kupamérkőzésnek a két vesztese találkozik egymással, az elődöntők napján, tehát május 17-én. Aki azt a mérkőzést megnyeri, az lesz az ötödik induló a Magyar Kupa 2023/24-es kiírásának a főtábláján.

Az április 19-én esedékes 4. forduló párosítása (zárójelben római számmal jelezzük, hogy melyik osztályban szerepel az adott klub, mivel mind a három osztályból vannak még versenyben csapatok):

Uszód KSE (III., Nyugat) – Jánoshalmi FC (I.), 

Anda Kalocsa FC (I.)–Bajai LC (I.),

Soltvadkerti TE Variens (I.)–Kecel FC (I.),

Harta SE (I.)–Lajosmizsei VLC (I.), 

Apostag KSE (III., Nyugat) – Kiskőrösi LC,

SC Hírös-Ép Egyesület (II., Északi csoport)–Kecskeméti LC. (I.)



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában