Kiskunfélegyháza/Gyula

2022.08.23. 12:43

Zoboki Csenge íjász világbajnoki ezüstérmest szerzett

Az elmúlt héten rendezte meg a Magyar Íjász Szövetség a III. HDH-IAA Historical Archery World Championships-t Gyulán, különböző helyszíneken. A történelmiíjász-világbajnokságra három kontinens 21 országának 292 versenyzője nevezett be. A kiskunfélegyházi Turul Koppányokat az ifjú tehetség, Zoboki Csenge képviselte a rangos versenyen.

Sebestyén Hajnalka

Zoboki Csenge méltán lehet büszke kimagasló teljesítményére

Fotó: Picasa

A második napon, a selejtezőversenyeken először hőségben 18 célos klasszikus lőlapos pályán, majd később, már esőben 18 célos 3D-vadászpályán kellett kvalifikálniuk a versenyzőknek. A nehéz időjárási körülmények ellenére is Csengének mindkét selejtezőversenyen sikerült továbbjutnia, picit lemaradva versenytársától. A harmadik napon folytatódott a selejtezők sora, a 18 célos technikai-ügyességi versennyel. 

Óriási elszántsággal és összeszedett versenyzéssel Csenge megfordította az állást, és több mint 50 pont előnnyel az élre került, a harmadik selejtező után.

A negyedik napon következtek a rangsoroló versenyek világbajnoksági sorozatai, ahol a selejtezőkön továbbjutott íjászok rangsorolták magukat a végső döntőre. A rangsorolón az előző napok eredménye nélkül, tiszta lappal indult újra a verseny. Új csapatbeosztásban harcoltak az íjászok, de szintén 18 célon és szintén nagy forróságban. 

A Koppányok ifjú amazonja nagyon szépen állta a sarat. Magabiztosan, ámde izgalommal és a verseny súlyának terhe alatt is kőkeményen, rendületlenül indult a vb negyedik csatájában, melyet a Gyulai Várban és annak környezetében, a Várkertben rendeztek meg. Csenge óriási kihívással állt szemben: 18 kemény cél, 40 fokos párás levegő, az előző napok három kvalifikációs versenyének minden izgalmával, fáradságával és izomlázával. Mindezek ellenére higgadtan, ellazulva, minden koncentrációt a célra összpontosított. Sikerrel. Csenge kategóriájában már a rangsorólóban eldőlt a világbajnokság végső eredménye. Nagy küzdelemben, mindössze 19 ponttal lemaradva, világbajnoki ezüstérmes lett. 

Az ifjú amazon

A Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző Sportegyesület hősies amazonjáról, Zoboki Csengéről már számos alkalommal írtunk hírportálunkon. 

Csenge a kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskolából jeles tanulóként idén ballagott el, szeptembertől a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumában folytatja tanulmányait, rendészeti szakon. 2016 óta tagja a Turul Koppány Íjászainak, 2020-ban történelmi terem országos bajnok, történelmi bajnoki 3. helyezett, 2022-ben kétszeres országos bajnok. Számos régiós, kupa- és versenygyőzelem tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában