Labdarúgás

2022.05.12. 07:00

A jó hangulat lehet a siker oka

Véget ért a megyei női bajnokság, melynek bajnoka ebben az idényben a Kerekegyházi SE lett. Az együttes rövid idő alatt jutott el a bajnoki aranyig, hiszen csupán három éve létezik a klub felnőttcsapata. A cél továbbra is az Kerekegyházán, hogy legyen hol rúgnia a labdát a lányoknak.

Nyitray András

Minden korosztály megtalálta a helyét a bajnoki aranyig jutó együttesben Fotó: Kerekegyházi SE

Gyorsan eljutott a bajnoki címig a Kerekegyházi SE, hiszen az egyesület először 2019 nyarán indított női felnőttcsapatot, addig csak az utánpótlásban igyekeztek kereteket biztosítani a játékra a lányoknak. A lépcsőket gyorsan vette az együttes, hiszen tavaly már ezüstérem került a játékosokra, amit idén viszont lecseréltek az aranyra. 

– Ez egy őrült nagy öröm nekem és a csapatnak is – mondta Kunsági Antal, a női csapat vezetőedzője, egyben a labdarúgó szakosztály vezetője. – Azt a célt tűztük ki tavaly nyáron, hogy nyerjük meg a bajnokságot, hiszen az előző szezonban már látszódott, hogy nagyon jó kis gárda állt össze, mely együtt is maradt az ezüstérem után. 

A Mórahalom kiénekelte tavaly a szánkból a sajtot, de így maradt extra motiváció erre az évre. 

Magam is azért álltam a gárda élére, mert ezt rögtön éreztem. Csak gratulálni tudok az egész éves munkához a csajoknak – tette hozzá Kunsági.

Kerekegyházán az utánpótlásban már korábban elkezdték szervezni a leányfocit, mely során folyamatosan arra törekedtek, hogy mindenkinek biztosítsák a versenyzést. A felnőttcsapattal tulajdonképpen teljessé vált a kör, hiszen így mindenki megtalálhatja a helyét. 

– Évekkel ezelőtt mi az utánpótlásra helyeztük a legnagyobb hangsúlyt, hogy ezt tovább is vigyük, azt az erősítette, hogy sokan kiöregedtek a korosztályukból. Méltánytalannak éreztem volna azt mondani egy óvodás kislánynak például, hogy ezt a sportágat válassza, ha 15 évesen azt kellett volna mondanunk, hogy eddig tartott nálunk a dolog, mert nincs csapat.

Felmértük természetesen az igényeket is, itt a városban is rengeteg olyan hölgyet találtunk, aki bármilyen előképzettség nélkül is focizni szeretett volna. 

A nulláról kezdtünk így három évvel ezelőtt, részben utánpótlásból érkező fiatalokkal, részben olyan anyukákkal, akiket – ahogy mi szoktuk mondani egymás között – tényleg a „fakanál mellől” csábítottunk ki a pályára. Így indultunk, és ez a közösség vált olyan erőssé, hogy magasabb osztályban szerzett rutinnal rendelkező játékosok is minket válasszanak – mondta Kunsági. 

A közösség valóban erős, főleg ennek is köszönhető, hogy lelkes, ügyes és szép létszámú csapat szerveződött meg ilyen rövid idő alatt. 

– Télen igazolt hozzánk egy kislány, és a szülei mondták azóta nekem, hogy ilyen jó kedélyű közösséget még nem tapasztaltak mostanáig. Nincsenek nagy titkaink, inkább csak pluszdolgok. Az egyik ilyen, hogy edzések után nem rohanunk haza, teával és zsíros kenyérrel leülünk még beszélgetni, ezzel várjuk mindig a csapatainkat. Nem is megy el senki, kicsit nevetgélnek és jól érzik magukat. 

Most a bajnokság végeztével is olyan edzésjátékokon van a hangsúly, ami után együtt nevet a fiatal az idősebbel, nem érezhetőek a korkülönbségek. 

Több csoportban is dolgozunk, hogy az azonos tudással rendelkező játékosok intenzívebb munkát tudjanak végezni. Ez is bevált, mert amikor össze kell fűzni a csapatot, annak is látható eredménye van. A csapatszellem kitűnő, az egyesülettől függetlenül is rengeteg közös programot szerveznek a lányok. 

Kunsági Antal szerint a tavalyi ezüstérem extra motivációt adott számukra Fotó: Kerekegyházi SE

A bajnoki cím után adja magát a kérdés, hova fejlődhet tovább még ez a történet, hiszen a megyei bajnokságban idén már abszolút dominált a Kerekegyháza. 

Konkrét tervek egyelőre még nincsenek, de Kunsági Antal szerint reálisan nézve még ebben az osztályban van helyük, noha el tudná képzelni azt is, hogy erősebb ligában induljanak. 

– Még nem ültünk le beszélgetni a lányokkal a hogyan továbbról, magam részéről én mindig meghajlok a társaság igényei előtt. Bármit is akarok én, nélkülük az nem jöhet össze. Át fogjuk beszélni, kinek milyen motivációi vannak a jövőre nézve. Nagyon halványan nem zárkóznék el attól, hogy magasabb osztályba lépjünk, de ez nem célunk. Ezek a játékosok mindannyian dolgoznak, viszont a magasabb osztály magasabb követelményekkel is járna. Ez nem biztos, hogy összeegyeztethető az életkörülményeikkel. 

A realitás az, hogy nyáron maradjon egyben a csapat, adjunk lehetőséget a fiataloknak, nem kihagyva viszont az idősebb korosztályt sem. 

Ez az út most számunkra, mivel az MLSZ-nek sincs koncepciója egy regionális bajnokságra, ami a megyei és az NB II.-es bajnokság közötti szintet jelentene. Ezt már több klubvezetővel is szorgalmaztuk, mert jó átmenetet biztosítana. Ez biztosan komolyan érdekelne minket, ha felvetődne a lehetősége. Jelenleg azonban a versenykiírások szerint a megyei bajnokság számunkra a megfelelő terep – mondta a tervek kapcsán Kunsági Antal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában