Kosárlabda

2022.04.01. 20:18

Óriási csatára késztette a Szolnokot a kupaelődöntőben a Kecskemét

Pénteken délután játszották a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa első elődöntőjét, amelyben szenzációs teljesítménnyel a Szeged legyőzte az Albát. A kecskemétiek a második elődöntőben hasonló bravúrra készültek. Az első félidő meg is alapozta a hírös városi reményeket, a másodikban azonban felülkerekedett a több extra teljesítményt felvonultató Szolnoki Olajbányász.

Vincze Miklós

Az öt triplát szerző Wittman Krisztián (lilában) Fotó: MKOSZ/archív

Fotó: GIRGASZ PETER

Xaviard Pollard egy betörés után szerezte meg az első kosarat a meccsen, majd Klobucar osztott le jó aszisztot Karahodzsicsnak, 0–4. Pongó szerezte az első szolnoki pontok, de Pollard ezúttal is megtalálta a rést az Olajbányász védelmén 2–6. Kovács triplája célt ért, de ezután percekig nem esett kosár, egészen a csereként beálló Dramicsanin távolijáig, 5–9. Badzim is hármast dobott, de egyelőre nem tudta Pollardot tartani az Olajbányász, 8–11-es állásnál időt is kért Gasper Potocnik. A kis szünet után is a KTE játszott fölényben, előbb Klobucar, majd Wittmann kosara jött, kezdett meglépni a KTE. 

Az utolsó másfél percben kétszer is eladták a labdát a piros-feketék, Wittmann egy triplával büntetett, átlépte a tízet a különbség, ami ki is tartott a negyed végéig, 9–19.

A második felvonásban is óriási csata folyt a pályán. Pallai tett vissza egy támadólepattanót, 11–19. Ezután Kucsera kapott egy sportszerűtlen hibát, majd Forray Gábor egy technikait, ezzel zárkózni tudott a Szolnok, 14–19. Young hozott össze egy 2+1-es akciót, teljesen visszajött az Olajbányász, időt is kértek a kecskemétiek, hiszen ekkor már 7–0-ás futásban volt az ellenfelük, 17–19. Subotic bravúros kosarat dobott, meglett az egyenlítés, végül két és fél perc elteltével kosarat szerzett a Kecskemét is, 19–21-re alakítva az állást. Cakarun, majd újfent Pollard következett, fej-fej mellett haladtak a felek, de aztán megint kezdett meglépni a KTE. 23–29-nél a Szolnok kért időt. Badzim középtávolijával és Pollard büntetőivel folytatódott a meccs, majd előbbi egy triplát is behintett, 28–31. Badzim elkapta a fonalat, újabb nehéz kosarat dobott, de Wittmann már a harmadik távoliját szerezte, így nem tudott egyenlíteni az Olajbányász, hiába szerzett egy kettest Subotic, 32–35). Pongó távoli duplája beesett, időt kért Forray Gábor jó másfél perccel a félidő előtt, egy pontos kecskeméti vezetésnél. Wittmann újabb hármast értékesített, amire Badzimtől jött a válasz. 

Az utolsó kecskeméti támadást Klobucar fejezte be, négypontos kecskeméti előnnyel, 36–40-es állásnál vonulhattak nagyszünetre a felek.

A fordulás után Karahodzsics tette vissza Pollard lecsorgó labdáját, miközben másfél perc alatt már két eladott labdánál járt az Olajbányász. Young jutott el a gyűrűig, de Milutinovics büntetőjével tartotta a távolságot a KTE, 38–43. Brandon Young percei voltak ezek, aki egymaga kiegyenlített, 43–43-nál érte utol a Duna Aszfaltot az Olaj. Klobucar a sarokból dobott be egy duplát, Cakarun tudott közelről válaszolni, továbbra is kiegyenlített volt a meccs. 45–45 után Kovács Péter triplájával átvette a vezetést az Olajbányász, de sokáig nem örülhettek a piros-feketék, Pollard csinált egy 2+1-es akciót, 48–48. 

Brandon Young kapott technikai hibát reklamálásért, amit Gasper Potocniké követett, de Wittmann csak az egyik büntetőt dobta be, 48–49. Badzim talált utat a gyűrűig, de Wittmann ziccere is célt ért, felváltva vezettek a csapatok. Bojan Subotic fontos triplát küldött a helyére, míg Karahodzsics mindkét egypontosát kihagyta, Badzim büntetett egy ziccerrel, 55–51). Forray Gábor időkérése után is jobb ritmusban játszott a Szolnok, előbb Subotic, majd Taiwo terhelte meg a gyűrűt, 59–51. Az utolsó percben előbb Pollard, majd Karahodzsics is kosarat tudott szerezni, a játékrészt viszont Rudner triplája zárta, 62–54-re alakítva az állást a negyedik etap előtt.

Forray Gábor, a kecskemétiek edzője Fotó: MKOSZ/archív

A záró felvonás Karahodzsics félhorgával indult, majd Taiwo maradt üresen a festékben, 64–56. Pollard játszotta üresre magát, továbbra se adta könnyen magát a Kecskemét, Young viszont gyönyörű megoldást választott egy leindításnál, 66–58. Pollard próbálta meccsben tartani az övéit, egy 2+1-es akcióval jelentkezett, ráadásul Samuel Taiwo kipontozódott. Cakarun jól szállt be a padról, ám Wittmann már az ötödik hármasát dobta, 68–64. Cummings is faulttal együtt dobott pontokat, elment héttel a Szolnok, 71–64). Hiába lopta a távolságot Pollard, Cummings egy alapvonali bedobásnál teljesen üresen maradt, továbbra is hét volt közte, hat perccel a vége előtt, 73–66. 

Nagyon küzdött a KTE, időt kért a szolnokiak mestere. 

Young nagy trojkát dobott, de Pollard továbbra sem adta könnyen a csapatát, már huszonnyolc pontnál járt, abszolút vezérként kosárlabdázott, 76–70. Remekül összpontosított azonban a Szolnok, Subotic hármasa is bement, három perccel a vége előtt már kilencre növelte a piros-feketék előnyét, és innen már nem volt visszaút. Előbb Wittmann, majd a kecskeméti kispad is kapott egy-egy technikai hibát, Badzim egy büntetőt dobott be, ezzel meglett a közte tíz, 80–70-nál). Subotic újabb hármasa beesett, ezzel pedig el is dőlt a meccs. A Kecskemét mindent megpróbált, nagyot küzdött, de a Szolnoki Olajbányász jutott be a fináléba, ahol a Szeged lesz az ellenfele. Forray Gábor csapata a bronzéremért szállhat csatába szombaton, 17 órakor.

 

Szolnoki Olajbányász–Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 92–81 (9–19, 27–21, 26–14, 30–27)

Magyar Kupa, elődöntő, Debrecen, Főnix Aréna, vezette: Papp Péter, Farkas Gábor, Söjtöry Tamás Ferenc (Gorka Szabolcs Zsombor)

Szolnok: Pongó 5, Badzim 19/6, Kovács 6/6, Subotic 24/9, Taiwo 4. Cserék: Young 15/6, Pallai 2, Rudner 3/3, Cummings 6, Cakarun 8, Gilszki. Vezetőedző: Gasper Potocnik.

Kecskemét: Pollard 32, Milutinovics 4/3, Klobucar 11/3, Kucsera, Karahodzsics 8. Cserék: Wittmann 18/15, Dramicsanin 6/3, Fazekas, Kiss D., 2, Lukács, Tóth B. Vezetőedző: Forray Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában