Darts

2022.01.08. 07:00

Jól harcolt tavaly a Hírös Hunok

Nagy fába vágta a fejszéjét a 2020-as év elején a Hírös Hunok Darts Club egyesülete, ugyanis élt a lehetőséggel és – talán az országban egyedülálló módon – a steel­csapatbajnokság mindhárom osztályában indított csapatot. Hogy jól tették-e, arról az egyesület alelnökével és az egyik játékosával beszélgettünk.

Vincze Miklós

A Hírös Hunok sikerkovácsai (álló sor, balról): Tóth Róbert, Forró Dániel, Varga Balázs, Szitás Gábor, Király Tamás, Trungel Sándor, Hatvani József, Pálfi János, Tóth László, Sándor Péter, Gyárfás István. Elöl: Csorba Zoltán, Vida Mihály, Méregh István, Váczi Zoltán, Farkas Péter, Kőrös Richárd, Tóth János, Kuthy Ádám. Fotó: Vincze Miklós

Hogy sikerült-e helytállniuk, az immáron nem is kérdés. A Hírös Hunok DC ugyanis kivívta a jogot, hogy meghívják a Magyar Darts Szövetség december 9-i, éves díjátadó rendezvényére, ahonnan nem is tértek haza üres kézzel, hisz csapatban három elismerést vehettek át. Az első helyet szerezték meg a Steel Csapat Magyar Kupában, ezen az eseményen vették át az érmeket a Steel Nemzeti Csapatbajnokságban elért második helyért, és itt vette át a díját a Soft Nemzeti Csapatbajnokság másodosztályában az ezüstérmet szerzett csapat is. Szitás Gábort, az egyesület alelnökét és Kuthy Ádámot, az egyesület játékosát kértük fel, hogy segítsenek visszatekinteni a három versenyre, amelyeken ezeket a szép és értékes trófeákat megszerezték. 

Időrendben az elsőn nagy siker a kupagyőzelem volt. – Június 6-án tartotta meg a Magyar Darts Szövetség a Steel Csapat Magyar Kupát – válaszolt ezúttal csapatkapitányi minőségében Szitás Gábor. – A verseny lebonyolítása a csoportmérkőzések után egyenes kieséses rendszerben zajlott, a viadalra összesen 51 öt-hat fős csapat adta le a nevezését. A háromcsapatos csoportból mi a második helyen jutottunk tovább, jöhetett az egyenes kieséses szakasz, ahol már nem volt megállás. A 32 között a budapesti Phoenix DSE-t, a 16 között a szintén budapesti BEAC csapatát, a 8 között a Békéscsabát, az elődöntőben pedig a kisteleki Revans DS együttesét sikerült legyőznünk. Így jutottunk el a döntőig, ahol a szegedi Partiscum DC csapata várt ránk. Egy maratoni csatában, egy tizenöt órányi folyamatos játékot követő ötórás döntő végén Vida Mihály magabiztosan dobta ki az utolsó duplát is, amellyel sikerült a győzelem. 

Az, hogy Magyar Kupa-győztesek lettünk, a klubunk fennállásának eddigi legjobb eredménye, így nagyon büszkék vagyunk rá. 

A Steel Nemzeti Csapatbajnokság lebonyolítási formája kényszerű okokból egyszerűsödött. – A pandémia miatt sajnos több forduló is elmaradt, így a 2020–2021-es szezont a Magyar Darts Szövetség összevonta – ecsetelte a helyzetet Szitás Gábor. – Az országban egyedülálló módon egyesületünk a steel­csapatbajnokság mind a három osztályában indíthatott csapatot. A Kőrös Richárd vezette harmadosztályú csapat, illetve Sándor Péternek ugyanebben az osztályban játszó együttese egyaránt harmadik helyet ért el a csoportjában. 

A három osztály döntőjét november 6-án rendezték. A Csorba Zoltán vezette másodosztályú csapatunk legyőzte az Újpalotai KDC együttesét, így sikerült a bent maradás. 

Az első osztályú csapatunk az alapszakaszt a csoportja második helyén zárta, így innen vártuk a nyolccsapatos rájátszást. A Sport DC I. és a Pestújhely SC legyőzése után a döntőben a Szombathelyi Darts Club SE csapatával mérkőzhettünk meg. Egy nagyon kiélezett mérkőzésen, két kijátszást követően 8–9, 8–9-es legaránnyal a szombathelyiek nyerték meg a mérkőzést. Az eredményből is látszik, hogy nagyon kevésen múlott az aranyérem, de úgy gondolom, a második helyre is igazán büszkék lehetünk. Jövőre így extra motiváltan állunk a táblák elé, és minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy megnyerjük a bajnokságot. Idén ez lesz a célunk. 

Soft szakágban ezüstérmet vehettek át. – Soft szakágban két csapatunk játszott a szezonban – vette át a szót Kuthy Ádám. 

– Csorba Zoltán a steel csapatkapitánysága mellett vállalta a soft harmadosztályú csapatunk vezetését is. 

Itt sajnos a hosszúra nyúlt alapszakasz után nem sikerült a kvalifikáció a rájátszásra. Mellette természetesen az ezt megelőző soft harmadosztályú csapatbajnokságot megnyerő csapatunk a másodosztályban folytatta szereplését, Balla Szabolcs irányításával. Az alapszakaszban elért harmadik hely után a rájátszásban és így a bajnokságban is a második helyet sikerült megszereznünk. Ezzel elmondhatjuk, hogy a Hírös Hunok együttese soft szakági szereplése óta minden évben osztályt tudott lépni. Idén tehát már ebben a szakágban is az első osztály vár ránk. 

Stílszerűen decemberben egy hangulatos rendezvénnyel búcsúztatták az óévet. – Decemberben rendeztük meg a Keddi Darts Viadal elnevezésű versenysorozatunk év végi döntőjét a klubhelyiségünkben – folytatta Kuthy Ádám. – Ez egy nyílt verseny, heti fordulókkal, amely során minden hónapban bajnokot avatunk, az év végén pedig a 16 legtöbb pontot gyűjtő játékos vehet részt a döntőn. A versenysorozat idén januárral kezdi meg a harmadik szezonját, amelyre egyébként szeretettel várunk minden dartskedvelőt. Természetesen a klubtermünkben hétvégi versenyek is lesznek az év folyamán, mind amatőr, mind versenyengedéllyel rendelkező játékosok számára. 

A Hírös Hunok tehát egyre inkább bejáratott egyesület, egyre érdekesebb eseményekre, egyre rangosabb versenyekre nevezhet. Adódik a kérdés, hogy vajon műkedvelők betehetik-e a lábukat a darts kecskeméti szentélyébe. 

– Az eseményeink többsége nyílt, bárki számára látogatható, az egyesület közösségi oldalán minden információ megtalálható, beleértve az éppen soron következő versenyeink kiírását is. Az érdeklődőknek ott lehetőségük van felvenni velünk a kapcsolatot, örömmel fogadunk minden kérdést. 

Adódik a kérdés, hogy manapság, amikor egyre elképesztőbb tömegeket vonz de­cemberben a dartsvébé nézése – még olyanokat is bevonz és elvarázsol, akik egyébként sporttal nem sokat foglalkoznak –, a Hunok körében mi a helyzet? Vajon megbolydul a kecskeméti dartstársadalom is, és a képernyőre tapad, hogy izguljon, szurkoljon, elemezzen? 

– Természetesen – válaszolt Szitás Gábor. – A klubtagjaink egyébként is darts­fanatikusok, így egész évben követjük az éppen aktuális versenyeket. Kétségtelen, hogy az év csúcspontja a világbajnokság. Ilyenkor mindig megvitatjuk előre az esélyeket, és tippelünk a soron következő mérkőzésekre. Gyakran kielemezzük a meccseken történteket, és az igazán jó mérkőzések még hosszú ideig beszédtémát nyújtanak. Mi is tapasztaljuk, hogy sok ember figyelemmel kíséri, gyakran hozzák fel beszélgetés során olyan ismerősök is, akik egyébként nem is űzik a sportot, de a vébéláz őket is elkapja. Ilyenkor egyébként sokkal többen keresik meg a klubunkat is versenyzési és edzési lehetőségek után érdeklődve, aminek mi nagyon örülünk. 

A sikereket elérő csapatok kerete

A Steel Csapat Magyar Kupa-­győztes csapatának tagjai: Balla Szabolcs, Csorba Zoltán, Szitás Gábor (csapatkapitány), Tóth Róbert, Vida Mihály. 

A Steel Nemzeti Csapatbajnokság I. osztály ezüstérmes csapatának tagjai: Balla Szabolcs, Szitás Gábor (csk.), Tóth Róbert, Váczi Zoltán, Varga Balázs, Vida Mihály. 

A Soft Nemzeti Csapatbajnokság II. osztály ezüstérmes csapatának tagjai: Balla Szabolcs (csk.), Kuthy Ádám, Sándor Péter, Tóth Róbert, Varga Balázs, Vida Mihály. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában