LABDARÚGÁS

2021.12.04. 06:55

Kern Martin csak előretekint

A kiskunhalasi Szilády RFC évek óta remek utánpótlás-nevelést végez, szinte minden évben több játékost is akadémiákra tudnak adni. Közéjük tartozik Kern Martin, aki immáron öt esztendeje erősíti a Puskás Akadémia korosztályos csapatait, ahol időközben csapatkapitány lett. A halasi fiatal szeptemberben az U16-os válogatottba is meghívást kapott, ahol szintén ő kapta meg a karszalagot.

Földes Péter

Kern Martin nagyon szeretne eljutni az élvonalba és a válogatottba is a Puskás Akadémia színeit képviselve

Forrás: Puskás Akadémia

– Hogyan indult a kapcsolatod a futballal?

– Először apukám vitt le focizni. Két-három éves voltam, amikor először labdába rúgtam, ötévesen kezdtem el rendszeresen edzésre járni. Zákány Sándor volt az első edzőm. Először fura volt, hiszen nagyobb korosztálynál kezdtem, de ez nem tántorított el. Kiskunhalason edzőm volt még Rencsár József is, akivel U11-es országos futsal­bajnokságot nyertünk. Továbbá mély nyomot hagyott bennem Koós Károly is, aki jelenleg a kecskeméti ScoreGoal NB I.-es futsalcsapatának a vezetőedzője. Nála Kecskeméten edzettem, illetve játszottam.

– Kik voltak rád a legnagyobb hatással?

– A legnagyobb hatással rám maga a foci volt, illetve a családom. A mai napig támogatnak benne, hogy elérhessem az álmaimat.

– Hogyan kerültél a Puskás Akadémiához?

– 2017 májusában jártam először az akadémián egy próbajátékon. Többállomásos feladatokból állt, a védekezés és a támadás minden módját megfigyelték. Egy hét múlva kaptunk visszajelzést, hogy sikerült. Nagyon boldog voltam, hiszen ez volt az álmom.

Miért pont a Puskás Akadémiát választottad?

– Azért döntöttem a Puskás mellett, mivel úgy éreztem, hogy ott tudok a legtöbbet fejlődni és a legtöbbet kihozni magamból. Szimpatikus volt a környezet, az edzők is.

Mikor lettél a csapat kapitánya? Mennyivel több a csapatkapitány funkciója egy játékoshoz képest?

– Amikor odakerültem, akkor egyből csapatkapitány lettem az U12-es korosztályban, amit egészen a tavalyi szezonig végig tudtam vinni. Nem egyszerű dolog a csapat kapitányának lenni, hiszen ez egy felelősségvállalás. Annyiban érzek változást, hogy többet kell biztatni a társakat. A pályán is, a pályán kívül is. Mindig próbáltam összerántani, felrázni úgy a brigádot, hogy egy ütőképes csapat legyünk.

– Jelenleg melyik korosztályt erősíted? Milyen poszton játszol?

– A saját korosztályom az U16, de már eggyel feljebb, az U17-et erősítem, ahol a középpálya közepén számolnak velem.

Kern Martin nagyon szeretne eljutni az élvonalba és a válogatottba is a Puskás Akadémia színeit képviselve
Fotó: Puskás Akadémia

Mit vélsz felfedezni legnagyobb erényednek, és mi az, amiben fejlődni szeretnél?

– Legnagyobb erényemnek a technikai tudásom mellett a gyors gondolkodásomat és a játékintelligenciámat tartom. Ezzel tudom a nagyobb korosztályban is megállni a helyem. Nagyon szeretem azt, amikor nyomás alatt kell játszani, úgy érzem, akkor tudok a legjobban teljesíteni. Ballábas vagyok, így a jobbnak van mit fejlődnie, illetve a fejjátékomnak. Szeretném fejleszteni a gyorsaságomat is.

– Mennyire tudod összehangolni az iskolát és a labdarúgást?

– Nehezen, hiszen van, amikor 8 óra után tudok csak leülni tanulni, de igyekszem mindenből a legjobbat elérni. Nem vagyok kitűnő, de jól megy a tanulás.

– Melyek azok az eredmények, melyekre a legbüszkébb vagy?

– Nem sok idő van büszkélkedni, mivel mindig van feljebb. Amikor magamra tudom húzni a címeres mezt, és együtt énekelhetjük a Himnuszt a többiekkel, az mindig büszkeséggel tölt el. Büszke vagyok az U15-ös bajnoki címünkre is, amikor én szereztem a mindent eldöntő gólt.

Mi a legnagyobb célod? Meddig szeretnél eljutni?

– Az egyik nagy célom, hogy folyamatosan fejlődjek és a felnőttcsapatig el tudjak jutni. Úgy három éven belül az NB I.-ben szeretnék bemutatkozni és a felnőtteknél megmutatni magam. Nagyon régóta Puskás-játékos vagyok, és szeretném, hogy megadasson nekem ez. Ez nincs ingyen, eddig is rengeteg munkát fektettem bele, és ezután is így lesz. Továbbá szeretnék természetesen magyar válogatott lenni, távlati tervként pedig egyszer kijutni külföldre, hogy ott is megmutathassam a tudásom legjavát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában