Muay Thai

2021.12.03. 06:55

Győzni megy Thaiföldre Manó

December 5. és 11. között rendezik az IFMA Amatőr Muay Thai világbajnokságot az utánpótlás korosztályok és felnőttek számára Bangkokban. A versenyen egy kecskeméti fiatal, Antal Ferenc is részt vesz.

Kovács Nóra

Fotó: Kovács Nóra

A magyar válogatott pénteken utazik az vb-re köztük a Star Gym versenyzője is, Antal Ferenc, akit a sportág szerelmesei Manó néven ismerhettek meg.

– Hosszú évek kitartó munkája kellett ahhoz, hogy eljuthassunk idáig. Évek óta építjük fel Manót, a +30 kilogrammos súlycsoportban kezdett, jelenleg a -50 kilogrammos kategóriában versenyez – nyilatkozta Csillag Tamás, a Star Gym vezetőedzője. – Antal Ferenc a korosztályában általában sikerrel vette az akadályokat.

Fotó: Kovács Nóra

Nem nagyon akadt olyan ellenfél, akit ne tudott volna legyőzni, az elmúlt két évben mindössze egyszer kapott ki. Többek között ennek is köszönhető, hogy részt vehet a világbajnokságon. Illetve ő a súlycsoportjában a legjobb. Külön öröm, hogy mivel én is az utánpótlás válogatott edzője vagyok, és Manó a saját nevelésű versenyzőm, így ott tudok lenni a ringsarokban mellette – mondta.

Antal Ferenc a 46 kilogrammos súlycsoportban versenyez a 12-13 éves korosztályban, ahol négyen küzdenek a győzelemért. Csillag Tamás elmondta, győzni szeretnének Thaiföldön.

– Manótól mindig a lehető legjobb teljesítményt várom. Soha senki és semmi nem tudja attól eltántorítani, hogy ő legyen a győztes a meccs végén és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez így is legyen. Ez lesz az első világversenye, ahol külföldi ellenfelekkel fog bunyózni. A világbajnokságra valószínű, hogy nem a gyenge versenyzőket hozzák, úgyhogy ez is egy szintfelmérő lesz, hogy hol is tartunk most. De egyértelműen a győzelem a cél és hogy a maximumot kihozza magából. Megpróbálok utána járni, hogy mit lehet tudni az ellenfelekről. A technika és az erő megvan, a taktikát kell még felépítenünk.

Fotó: Kovács Nóra

Manó legnagyobb erőssége az akarata, a céltudatossága. Ez egy olyan dolog, amit tanítani és tanulni nem nagyon lehet. Emellett pedig a láb- és térdtechnikái is erősek. Heti öt, másfél-két órás edzéssel készülünk, a futó edzések mellett erőnléti, technikai és páros edzések kerülnek előtérbe. Megpróbáljuk megteremteni a versenykörülményt és így a felkészülés is sokkal egyszerűbb – mondta.

Kecskeméten az egyik legerősebb az utánpótlásbázis. Mintegy negyven gyerek sportol a Star Gymnél.

– Nagyon sokan csatlakoznak a klubunkhoz, főleg a 6 és 13 év közötti fiatalok, így nagyon sok új apró harcos jelölt van. Közülük persze van aki feladja, de olyan is akad, akiben már lehet látni a tehetséget. Sok edző is megjegyezte már, hogy az utánpótlás Kecskeméten az egyik legerősebb, mivel 30-40 gyerek jár hozzánk. Közülük sokan elhatározzák, hogy ők is versenyzők lesznek, számukra pedig kellenek az olyan harcosok, mint Manó, aki példakép számukra – tette hozzá a vezetőedző.

Fotó: Kovács Nóra

Antal Ferenc hat éves kora óta sportol, elmondta, hogy egyből beleszeretett a sportágba.

– Már több küzdősportot is kipróbáltam a muay thai előtt, majd anyukám találta a klubot és azonnal megtetszett, egyből megfogott a légkör és a sportág. Nagyon tetszett, hogy kiadhattam magamból mindent. A stresszt, a boldogságot, volt kihívás, és a kitartásomat is növelte, ez pedig még most is így van – mondta Antal Ferenc. – Nyolc évesen volt az első versenyem, bár ott kikaptam, de nagyon sok kitartást adott a folytatásban.

A kadafalvi harcosnak a sport és az iskola mellett nem sok szabadideje marad, de nem bánja.

– A szabadidőm kilencven százalékát itt a teremben töltöm el. Míg a többi gyerek otthon kockul én itt edzek, de szeretem ezt csinálni, nagyon jó élmény. Ezt és a tanulást nehéz összeegyeztetni, mivel nyolcadikos vagyok, most a felvételi miatt nagyon össze kell magam pakolni, de szerencsére a jegyeimen ez nem látszódik.

Fotó: Kovács Nóra

Manó győzni szeretne a világbajnokságon.

– Nagyon örültem, hogy kijuthattam a világbajnokságra, már több éve szerettem volna a válogatottnak is a tagja lenni és boldog voltam, mikor mondta Tomi, hogy mehetek. Elsősorban nyerni megyek a vb-re ez a legfőbb célom, de nagyon örülnék, ha úgy bunyóznék majd, amire én is azt mondom, hogy maximálisan kihajtottam magamból ami volt bennem. Bár a ringsarokban még izgulni szoktam, de ha megszólal a gong, akkor ez elszáll – tette hozzá Antal Ferenc.

Elmondták, a versenyt követően a szabadidejükben szeretnék megtekinteni a neves edzőtermeket és találkozni azoknak edzőikkel és a versenyzőkkel. Emellett pedig az ételekre is kíváncsiak kint.

 

Jó szereplést várnak a válogatottól is

A Thaiföldre utazó válogatott kerete nagyon erős, sok éremmel térhetünk haza – fűzte hozzá Csillag Tamás. – Sajnos a Covid miatt sok versenyző kiesett a vb indulásról, mivel az oltás feltétele a világversenynek. Emiatt Németh Attila, mivel neki nincs oltása nem vehet részt a világbajnokság pedig nagy esélyesként indult volna ő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában