Parasport

2021.12.18. 11:12

A tassi Kis Gábor álma az olimpia

Sportolni télen is lehet – vallja Kis Gábor tassi parasportoló, aki december elején szállt nyeregbe a SUHANJ! Alapítvány adománygyűjtő rendezvényén, a Margitszigeten, ahol mindenféle segédeszköz nélkül, pusztán kerekesszékkel teljesítette a jelképes, 3,6 kilométeres távot. Vele beszélgettünk.

Gulyás Sándor

Kovács Patrícia és Kis Gábor. Fotó: Gulyás Sándor

Fotó: GULYAS SANDOR

– Az igazat megvallva az esős, hideg időben magam sem szívesen rovom a kilométereket, ami persze érthető, hiszen kerekesszékes futóként egészen más kihívásokkal kell szembenéznem, mint ép társaimnak – utalt a versenyre Kis Gábor. – A korai sötétedés miatt még láthatósági felszerelésben, lámpákkal fölszerelkezve sem feltétlenül észlelhető időben a jelenlétem az utakon. Ráadásul a nyirkos, latyakos időben a handbike-ot is nehezebb tekerni. Lelkesedésem azonban töretlen, így magam is beneveztem a SUHANJ! Alapítvány adománygyűjtő rendezvényére. Az igazság az, hogy még ezt a rövidke távot sem tudtam egyedül végigtekerni. Szerencsére a SUHANJ!-nál mindenki figyel és segít mindenkinek. Így adódott, hogy az egyik kedves sporttárs útközben belekapaszkodott a kerekesszékem fogantyújába és kérés nélkül betolt a célba – mesélte nevetve Kis Gábor.

– Az első vidéki SUHANJ! csoport elindításához 5 millió forintra van szükség, melyet teljes egészében speciális sporteszközök vásárlására fogunk fordítani. Futókocsik, melyekben mozgás-, vagy értelmi sérült gyerekek és fiatalok biztonságosan és kényelmesen élhetik át a suhanás, a mozgásban levés örömét. Handbike, melyben a kerekesszékes sportolók hosszabb távokat is megtehetnek és akár versenyeken is indulhatnak. Tandemkerékpárok, melyek hátsó ülésén tekerve látás-, vagy értelmi sérültek sportolhatnak. A SUHANJ! önkéntesei ezen szabadtéri sporteszközök segítségével heti rendszerességű, ingyenes, integratív közösségi edzésen segítik a sportolni vágyó fogyatékkal élőket. Számomra is nagy segítséget jelentene egy Tasshoz közeli SUHANJ! csoport, ahová én is be tudnék jutni, használni a gépeket. Álmom, hogy elindulhassak a New York-i maratonon, majd később kijussak a paralimpiára, ám ennek elengedhetetlen feltétele a speciális sporteszközök és edzési feltételek megléte – hangsúlyozta Kis Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában