ökölvívás

2021.05.28. 07:00

Kállai Zoltán a dobogóra állhatott a Bornemissza-versenyen

Komoly tekintélynek örvendő tornán szerzett értékes helyezést a helvéciai Varjú Box SE versenyzője, Kállai Zoltán. A klub öklözői előtt további fontos kihívások állnak.

Vincze Miklós

Kállai Zoltán már bizonyította tehetségét

Fotó: Bús Csaba

Egy olyan kis klub életében, mint amilyen a helvéciai Varjú Boksz SE, ahol tulajdonképpen egy edző fanatizmusán múlik, hogy működjön az egyesület, és természetesen azok a fiatalok, akik ott sportolnak, lássanak benne perspektívát, hogy lássák, van értelme a munkának, óriási jelentősége van eredmény tekintetében bármilyen visszaigazolásnak. A Varjú Boksz SE az aktuális visszaigazolást az idei egri, 70. Borne­missza Gergely ifjúsági nemzetközi versenyen kapta meg tavasszal, az ott szerzett bronzérem az az eredmény, amellyel a klub újra észrevétette magát. Persze egyáltalán nem eredménycentrikus a Helvécia, a méreténél fogva nem is lehet az, ennek megfelelően a vezetőedző, Varjú György nem bajnokokat akar nevelni, hanem embereket, azon keresztül, hogy a rendszeres sportra neveli őket, de azért nagyon nem mindegy, hogy bármilyen kicsi is egy egyesület, tud-e valamilyen kézzelfogható eredményt felmutatni. Ezért volt nagy jelentősége ennek a bronzéremnek, amellett, hogy egy versenyző számára pedig – ezt aligha kell kihangsúlyozni – óriási siker.

Ráadásul nem is csak egy átlagos pofonpartin lett meg ez a bronzérem, hanem az egri, a junior- és ifjúsági korosztályok számára kiírt 70. Bornemissza Gergely nemzetközi viadalon, amelyen tizenkét nemzet kétszáznegyvennégy versenyzője indult el az idén.

A siker értékét még tovább emeli, hogy az a versenyző, aki ezt az érmet a 75 kilogrammos súlycsoportban megszerezte, szinte még kezdő. – Kállai Zoltán tizenhat éves, és mindössze nyolc hónappal ezelőtt kezdte el az ökölvívást – mutatta be röviden a versenyzőjét Varjú György, a vezetőedző. – Az egyébként szinte hihetetlen teljesítmény, hogy valaki mindössze nyolc hónap után egy nemzetközi mezőnyben érmet szerezzen. Ráadásul ez volt az első igazi olyan nagy versenye, ahol nagy tömeg előtt mutatta be a tudását, volt egy rakás versenyzőtárs, illetve voltak nézők, nem is kevesen, így ez természetesen feszélyezte, tehát lámpalázas volt. Viszont ami nagyon érdekes, annak ellenére, hogy a körülmények a számára távolról sem voltak ideálisak, a mérkőzések alatt a nagy zaj dacára is végig képes volt hallani és követni az edzői utasításokat. Márpedig normál esetben egy, két vagy akár három év alatt alakul ki egy-egy bokszolóban ez a képesség, hogy valaki képes kiszűrni egy kavalkádból azt az információt, ami neki szól. Ez egy olyan aspektus – és nem is az egyetlen –, ami azt mutatja, hogy Kállai Zoltán az ökölvívásra született.

A vezetőedző elmondta, Kállai Zoltán első sikereit látva azóta a testvére, Kállai Gábor is kedvet kapott ehhez a sportághoz, és nemcsak elkezdte az edzéseket, hanem már bemutatómérkőzést is vívott.

A Bornemisszán Kállai Zoltán az első mérkőzését biztosan nyerte, ezen biztosította be az érmét, a vesztett meccse pedig örömtelien szoros volt. De nem ez volt az első torna az idén a Helvéciai Varjú Boksz SE kis kontingense számára.

– Először január 29-én utaztunk el egy megmérettetésre, Szikszóra, onnan három éremmel tértünk haza. A junior Kállai Zoltán már ott is megvillant, de ott még csak ezüstérmet szerzett. Hozott viszont aranyat a 64 kilogrammos ifiversenyző, Kovács Zoltán, illetve az 56 kilogrammban versenyző Rácz Kevin. Ő serdülőkorú ökölvívó. A következő megmérettetésre február 20-án került sor Egerben, azon a kétnapos versenyen is sikeresek voltunk, hiszen két aranyéremmel térhettünk haza, ott Kovács Zoltán és Kállai Zoltán volt ered­ményes.

Ezt követte a már említett Bornemissza-emlékverseny, holnap pedig, vagyis május 29-én már Bajára utaznak, a Mogyi Kupára.

A következő olyan rendezvény, amelyen a helvéciaiak jelen lesznek, a június 17. és 20. között esedékes négynapos rendezvény, a magyar utánpótlás­kupa, a korábbi két viadalhoz hasonlóan szintén Egerben.

Célok, feladatok tehát vannak bőven, ugyanakkor az idén is tervezik megrendezni Helvécián a Gön­czi Róbert-emlékversenyt. Tavaly kiemelt jelentőséget kapott az emlékverseny, hiszen a járvány miatt komoly kényszerszünetekkel sújtott sportág képviselői számára ez volt az első olyan alkalom, amikor végre más egyesületek versenyzőivel is megmérettethették magukat az ökölvívók. A VII. Gön­czi Róbert-emlékverseny megrendezését az idén augusztusra tervezik.

– Egy ekkora esemény megszervezéséhez, lebonyolításához az én fanatizmusom természetesen kevés lenne, úgyhogy itt szeretném elmondani, hogy évek óta felbecsülhetetlen értékű és mértékű segítséget kapunk Balogh Károly polgármestertől, mind a szükséges anyagiak, mind a szervezés, megrendezés tekintetében. Ez természetesen nem csak az emlékversenyre igaz, hiszen maga a Varjú Boksz SE sem létezhetne az önkormányzat áldozatvállalása, segítőkészsége nélkül.

Kállai Zoltán már bizonyította tehetségét
Fotó: Bús Csaba

A hétvégén Mogyi Kupa Baján

A junior- és ifikorosztályú ökölvívók számára rendezi meg a hétvégén Baján a Mogyi Felsővárosi Ökölvívó SE a Mogyi Kupa megmérettetést. Gálos Tamás, a viadal főszervezője kérdésünkre elmondta, körülbelül huszonöt párost várnak, tehát több mint tucatnyi egyesület félszáz versenyzője érkezik az ország több pontjáról Bajára, fiúk, lányok egyaránt, hogy összemérjék erejüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában