birkózás

2021.05.07. 12:52

Gáspár Bálint kijutott a serdülők birkózó-Európa-bajnokságára

A Bócsai BLSE hosszú évek óta neveli az eredményes birkózókat, ezúttal nemzetközi szintű megmérettetés vár versenyzőjükre.

Nyitray András

Gáspár Bálint (fehérben) nagyszerű sikert ért el

Forrás: Bócsai BLSE

Május első hétvégéjén kötött- és szabadfogású válogató versenyeket rendeztek a csepeli Kozma István Birkózó Akadémián, ahol minden súlycsoportban az Európa-­bajnokságon történő indulásért harcoltak a férfi és női versenyzők. Az eseményen a Bócsai BLSE birkózói is ott voltak, Gáspár Bálint sikerrel kvalifikálta magát a serdülő-Eb-re.

– A burgaszi serdülő-Európa-bajnokság kétnapos válogató versenye volt ez, ahol klubunkat két versenyző képviselte – tekintett vissza a versenyre Petróczi Andor, a Bócsai BLSE edzője. – Gáspár Bálint a kötöttfogás 52 kilogrammos súlycsoportjában nyerte meg a versenyt, mely egy egyszeri előválogató volt, így minden aranyérmes mehet az Európa-­bajnokságra. Bálint korábbi diák országos bajnok, többszörös dobogós, reményeinkben benne volt, hogy ezt a versenyt meg tudja nyerni, hatalmas eredmény Bócsának az ő sikere. Németh Bálint volt a másik versenyzőnk, aki még diák, de korengedménnyel és szülői hozzájárulással elindulhatott, neki a bronzdöntőig sikerült eljutnia, ahol egyelőre még alulmaradt. Hozzá kell tenni, hogy egy súlycsoporttal és egy korosztállyal feljebb kellett mennie, tőle is szép eredmény ez így.

A Bócsai BLSE rendre ott van versenyzőivel az országos megmérettetéseken, mindig sikerül szép eredményeket elérniük, ami elsősorban annak az áldozatos munkának köszönhető, amit az edzők révén, a szorgalmas és lelkes versenyzőkkel elvégeznek napi szinten.

Gáspár Bálint (fehérben) nagyszerű sikert ért el
Fotó: Bócsai BLSE

– Jelenleg öt edző dolgozik az egyesületünkben, minden este van edzés hétköznap. Senki sem főállású, mindenki a család és a munka mellett tartja a foglalkozásokat, minden este más. Hobbiként csináljuk mi ezt tulajdonképpen, ellentétben például a fővárosi műhelyekkel, ahol nem ritka, hogy akár kettő-három főállású tréner is van, akik aztán eljárnak toborozni óvodákba, iskolákba. Jelenleg tizenöt-­tizenhat versenyzőnk van, akik folyamatosan járnak országos versenyekre, diáktól egészen a kadett korosztályig. Minden évben megvetjük a lábunkat az országos bajnokságokon, illetve a diákolimpiákon, ez rendre érmekkel is párosul ezzel a maroknyi gyermekkel is. A diákolimpiákon könnyebb a helyzet, hiszen ott bárki elindulhat úgymond, az országos bajnokságoknak viszont mindig van egy kerületi előválogatója is, érem nélkül viszont nem nagyon szoktunk hazajönni – mondta a klubról Petróczi Andor.

A burgaszi Európa-bajnokság Gáspár Bálint mellett egész Bócsának büszkeség lehet, hiszen most nemzetközi versenyen vehet részt az egyesület versenyzője. A cél elsősorban az, hogy sikerüljön meccset nyernie az ifjú versenyzőnek, aki már olyan ellenfeleket is legyőzött, akiket korábban még nem.

– Az elvárásunk Bálinttal szemben az, hogy nyerjen meccset, jusson tovább, illetve éremért tudjon birkózni. Nagyon szeretnénk, ha az első hatban benne lenne, ez a napjától függ. Racionálisan nem megnyerni akarjuk ezt a versenyt, de mindenképpen jól akarunk szerepelni, ezért mindent meg is fogunk tenni. Bálint felkerült egyébként már a Kozma István Birkózó Akadémiára, ami szep­tembertől indul számára. Tudni kell róla, hogy ugyan válogatott volt, de nem számított első embernek éveken keresztül. Ugyanakkor úgy került be eleve, hogy szorgalmas, voltak eredményei, egyedül a folyamatosság hiányzott a teljesítményéből. Most nagyon felkészült, megverte ezen a válogató versenyen olyan ellenfelét is, akitől korábban csak kikapott. Az európai mezőnyt ugyan annyira nem ismerjük, sok minden azon a napon fog kiderülni, de alapvetően reális célunk lehet az első hatba kerülés – mondta Petróczi Andor, a Bócsai BLSE edzője az esélyekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában