Muaythai

2021.03.25. 07:00

Négy utánpótlás-válogatott is van a kecskeméti csapatban

Hat éve alakult városunkban a Star Gym, melynek köszönhetően egyre többen választják Kecskeméten a harcművészetet. Mára mintegy kétszázan sportolnak a klubnál.

Kovács Nóra

Egyre nagyobb ismertségre tesz szert a Star Gym az országban

Fotó: Kovács Nóra

Hat évvel ezelőtt alapítottuk ezt az egyesületet, azóta nagyon sok versenyt megjártunk, teljesen kezdő versenyzőkkel indultunk, és mára profi szintig el tudtunk jutni – mondta Csillag Tamás, a Star Gym edzője.

– Nagyon sok amatőr gálán veszünk részt és egyre több profi versenyen is ott vagyunk. Ezenkívül rendezvényeket is szervezünk Kecskeméten, úgyhogy nemcsak bemegyünk és edzünk, hanem szívünk-lelkünk beletesszük abba, hogy a Star Gymnek neve legyen és mindenhol el is ismerjenek minket. Emiatt mára a teremben nemcsak muaythait oktatunk, hanem jiu-jitsuval és crossfittel is bővültünk, hogy az erőnlét is meglegyen a profi versenyekhez,

mára pedig 150-200-an járnak hozzánk sportolni.

Ahhoz képest, hogy egy kis egyesület vagyunk, nagyon sok az utánpótláskorú versenyzőnk, valamint a középkorú is, úgyhogy minden korosztályt megmozgatunk.

Amiatt is edzünk és megyünk versenyre, hogy a mostani versenyzőink eredményeket tudjanak elérni és rutint szerezzenek. Ezáltal a csapatot is jobban megismerik országszerte. Ezekkel az eredményekkel pedig próbáljuk bevonzani az új fiatalokat, hogy csatlakozzanak hozzánk. Sokan érdeklődnek is, de sajnos a járványhelyzet miatt nem tudjuk bővíteni a létszámunkat, így új tagokat nem áll módunkban bevenni az egyesületbe. Jelenleg csak az igazolt versenyzőkkel tudunk edzeni, akik valóban versenyeznek, így kevesebb a partner abban, hogy jobbak legyünk, de attól függetlenül mindent megteszünk annak érdekében, hogy erőnlétileg és technikailag fejlődjünk.

Csillag Tamás, az egyesület edzője 13 éves kora óta űzi a sportágat, február végén pedig a magyar muaythai utánpótlás-válogatott egyik edzőjének választották.

– Ezzel a sportággal 17 éve ismerkedtem meg és benne is maradtam. A testvéremmel mentem az első edzésre, és már az elején azt vártam, hogy mikor kerülhetek a versenyzőkhöz, pedig akkor még csak az alapállást gyakoroltuk. Hét hónappal később pedig megnyertem az első mérkőzésemet. Majd az ökölvívásba is belekezdtem és a kettőt űztem párhuzamosan. Az eredmény vegyes volt, de azért bunyóztam, mert nagyon szerettem. Kikerültem külföldre, ahol profi szabályrendszerben versenyeztem, majd hazajöttem és itthon is versenyeztem, mellette pedig edzősködtem. Tavaly is volt egy meccsem Kecelen, ahol nyertem. Nem azt mondom, hogy én voltam a legjobb, de mindenhol ott voltam és a legjobbat próbáltam magamból kihozni. Most pedig a versenyzőim érik el a jobbnál jobb eredményeket. Négy tanítványom is bekerült a magyar muaythai válogatottba, ami nagyon jó teljesítménynek számít, mivel kevés olyan csapat van, ahol négy versenyző is benne van a nemzeti csapatban, ez pedig oda vezetett, hogy február végén felkértek, legyek a magyar utánpótlás-válogatott egyik edzője.

Legutóbb március elején Buda­pesten rendezték a Városgazda kupát, ahol a kecskeméti játékosok kitűnően szerepeltek.

200 fölött volt a nevezők száma, 30 kilótól a 91 plusz kilogrammos súlycsoportig vettek részt versenyzők.

– Eredetileg 15 versenyzővel terveztünk menni, de sajnos a két favoritom, egy ikerpár, Borsodi Mátyás és Borsodi Máté (71 és 75 kg-os súlycsoportban indultak volna) az utolsó pillanatban lebetegedett és nem tudott részt venni, valamint a 13 éves Farkas Bendegúz sem, aki egy hónap kényszerpihenőre lett ítélve – mindannyian esélyesek voltak az aranyéremre. Így végül 12 versenyzővel vettünk rész, ahol a legfiatalabb 10 éves, a legidősebb versenyző pedig 46 esztendős volt. A teljesítményükkel elégedett vagyok. Elég erős volt a mezőny, voltak válogatottak és kezdő versenyzők is, akik az első meccsükön szerepeltek. Közöttük három aranyérmes is volt több súlycsoportban, de mindenki elég szép eredményt ért el. Célul azt tűztük ki, hogy mindenki a maximumot hozza ki magából, ez többé-kevésbé sikerült is. Volt olyan, aki nem tudta közel sem azt a teljesítményt nyújtani, amire képes, de ezen dolgozunk tovább, itt még fejben kell rendbe tenni egy-két dolgot.

A legközelebbi verseny április 10-én lesz, K-1 szabályrendszerű országos bajnokságon vesz részt a Star Gym.

A klub ezúttal 15-20 fővel fogja képviselni a várost. A kicsiktől egészen a veterán sportolókig vesznek majd részt a versenyzők.

– Mindenkitől a maximális erőbedobást várom el, és nagyon remélem, hogy minden súlycsoportban, amiben elindulunk, el tudjuk hozni az aranyérmet. Ezen a versenyen általában ez sikerülni is szokott, főleg a rutinosabb versenyzők számára, de a gyerekeknél is erre számítok, mert ők általában minden súlycsoportban nyerni szoktak. A felnőtteknél ez nyílt bajnokság lesz, ahol profi sportolók is indulnak. Itt nehezebb dolga van egy kezdő versenyzőnek, amikor összekerül egy profi sportolóval, de voltunk már ilyen helyzetben, és történt olyan, hogy egy profi sportolót is meg tudott szorongatni egy kétmeccses versenyző. De minden mérkőzésre úgy megyünk, hogy százszázalékosan fel vagyunk készülve, és tudom a versenyzőkről, hogy van olyan technikájuk, amivel akár egy profi sportolót is meg tudnak fogni. Pozitívan állok hozzá, és nagyon remélem, hogy elhozzuk az aranyat.

A Star Gym többször rendezett nagy versenyt a hírös városban, 2019-ben Magyarország–Kína gálának adott otthont a Messzi István Sportcsarnok, ezenkívül pedig minden évben létrehozzák a Hírös Harcosok Viadala nemzetközi küzdősportgálát is, K-1, MMA és thai box szabályrendszerben, mely a környező országokban is népszerűvé vált. Az egyesület idén is megrendezné főbb eseményeit.

– Júniusban szeretnénk megrendezni a Star Gym kupát, ugyanúgy, mint tavaly és tavalyelőtt is, decemberben pedig ismét a Hírös Harcosok Via­dalával várnánk a küzdősportok szerelmeseit – tette hozzá az egyesület edzője.

Egyre nagyobb ismertségre tesz szert a Star Gym az országban
Fotó: Kovács Nóra

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában