röplabda

2021.03.04. 13:43

Első hazai felsőházi mérkőzésére készül a Röpke SE

Vasárnap a női röplabda NB II. felsőházi rájátszás harmadik fordulójában a HÉP-Röpke SE a Vidux-Szegedi RSE csapatát fogadja 17 órakor a Kocsis Pál Szakközépiskola tornatermében.

Kovács Nóra

Fotó: Bús Csaba

A HÉP Röpke SE a második helyen zárta az NBII Kelet B csoport alapszakaszát, ezzel a rájátszásban a keleti csoport felsőházában folytathatta a bajnokságot.

– A minimális célt elértük az alapszakaszban, ami az volt, hogy a felsőházba kerüljünk – nyilatkozta Kása Róbert, a HÉP-Röpke SE vezetőedzője. – A Szegeddel nagyon nehéz mérkőzéseket vívtunk az alapszakaszban, de a Szolnokkal vívtunk nagy csatát a második helyért. Ellenük az idegenbeli 3:2-es győzelem volt a döntő tényező, hogy a Röpke SE a Szeged mellett a felsőházban folytassa a rájátszást. Velünk együtt ez a két egyesület volt az, amely kiemelkedett a Keleti „B” csoportos bajnokságból. Ha hármunk közül valamelyik klub elbukik a KISTEXT vagy a Salgótarján BTC ellen az meglepetés lett volna. Az alapszakasz óta eltelt időszakban pedig be is bizonyosodott, hogy helyünk van a felsőházban, aminek rendkívül örülök. De a minimális cél ez volt és ezt sikeresen teljesítettük.

– Egy dolgot azonban sajnálok az alapszakaszból. A másodosztályú bajnokság jó ideig úgy telt, hogy az NB II-es felnőtt csapatok az NB I-es Extraligás klubok U21-es korosztályú csapataival együtt mérkőzött. Azok a mérkőzések magasabb színvonalat képviseltek abból adódóan is, hogy az élvonalbeli csapatoknak a legidősebb utánpótlásáról volt szó. Számunkra ezek a mérkőzések hasznosak lettek volna a rájátszás szempontjából, mivel ezek a találkozók a lányoktól is magasabb fordulatszámot követelt meg és nagyon jó edzéslehetőség is lett volna a számunkra, ha már egyébként is nagyon kevés lehetőségünk van edzeni.

A járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került a csapat, mivel jelenleg a klubnak nincs lehetősége az iskolákban készülni a mérkőzésekre. Azonban a Neumann János Egyetem munkatársainak jóvoltából és az intézmény, valamint az egyesület közötti együttműködésnek köszönhetően februártól heti két alkalommal az egyetemen készülhet.

– Most lett egy stabilabb termünk, ami miatt nagyon hálásak vagyunk Járdi Ádámnak, a Neumann János Egyetem Sportközpont vezetőjének. Évek óta tart az együttműködés az egyetemmel, ennek a jó kapcsolatnak köszönhetően ilyen szinten megoldódtak a nehézségeink, mivel hétfőn és csütörtökön a Törös Olga Sportcsarnokban tarthatjuk az edzéseinket. Azokat az időpontokat kaptuk meg, amit egyébként az egyetemisták röplabda céljából használnak. Ezeken kívül pedig heti egy alaklommal kondicionális edzést tartunk. De az egyetemmel való kapcsolat ebben nem merül ki. Minden évben keresünk új játékosokat és az együttműködés révén több olyan röplabdás van, akik azért is kerültek a csapatba, mert ide jöttek továbbtanulni.

A Kecskemét már lejátszott két mérkőzést a felsőházi rájátszásból. Február 20-án a BVSC-Zugló ellen 3:0-s vereséget szenvedtek, míg február 27-én 3:1-re kaptak ki. A vezetőedző azonban bizakodó a folytatással kapcsolatban.

– A Zugló elleni mérkőzésen nem tudtam részt venni, mivel az U19-es csapatunknak is abban az időpontban volt mérkőzése, így Csala Bernát a Röpke SE másodedzője irányította a lányokat a találkozón. Ez a találkozó volt az első felsőházi meccs a rájátszásból és az ilyen hőfokú mérkőzések hiányoztak eddig. Nem tudtuk úgy felvenni a ritmust, ahogy azt szerettük volna, de sokat tanultunk abból a mérkőzésből. Amiket nem jól hajtottunk végre azt javítottuk, amik pedig amik sikerültek megerősítettük. Szombaton a Kispest ellen léptünk pályára, ahol 3:1-s vereséget szenvedtünk. Már a bemelegítés alatt és a mérkőzés kezdetekor is lehetett érezni, hogy nagyon sok minden összeállt a korábbi találkozóhoz képest. Igaz kikaptunk, de a mérkőzést nagyon jól kezdtük, meg is leptük az ellenfelet. Ekkor egy kisebb hullámvölgybe kerültünk, ez pedig eldöntötte az első szettet, majd a második játékrészben még az előző etap hatása alatt voltunk, ami rá is tette a bélyegét a szettre. A harmadik játékrészben mutatott teljesítmény miatt bízom a lányokban. A szett elején hullámvölgybe kerültünk, ha ott elengedik magukat, akkor elment volna a meccs, de jó volt a hozzáállásuk a folytatásban, így meg is nyertük a szettet. Ha a későbbiekben is ilyen mentalitással játszanak, akkor több győzelmet is arathatunk a rájátszásban. Akár szorosabban is alakulhatott volna a fővárosiak elleni találkozó, a negyedik szett feléig fej-fej mellett mentünk, 16–16-os állásnál azonban elfáradt a csapat, ami a kevés edzés következménye, valamint, hogy az alapszakaszban nem volt lehetőség több ilyen éles meccset játszani. Ekkor több technikai és taktikai hibát vétettek, amivel megnyerte a mérkőzés az ellenfél.

Vasárnap a Szegedi RSE csapatát fogadja a HÉP-Röpke SE. Az alapszakaszban már megütközött egymással a két klub, mindkét találkozó az ellenfél győzelmével zárult.

– A Szeged az egyetlen olyan csapat, akivel már játszottunk mérkőzést korábban. Mindig mindent megteszünk annak érdekében, hogy győztesen hagyjuk el a pályát, annyi nehézséggel azonban most meg kell küzdenünk, hogy egy játékosunkkal, Páli Petrával betegség miatt huzamosabb ideig nem számolhatunk – fűzte hozzá a vezetőedző. – Az ő játékára most is nagy szükségünk lett volna, de bízunk benne, hogy minél hamarabb csatlakozhat. Sajnos múlt héten is volt három olyan játékosunk, akiknek a teszteredményén függött, hogy pályára léphetnek-e, végül mindhárom játékosnak negatív lett a tesztje. Ezek természetesen bármikor közbeszólhatnak, nem csak nálunk, mivel a Szegednél is teszteredményekre vártak a BVSC elleni találkozó előtt, hogy ki tudnak-e teljes létszámmal állni. Végül teljes kerettel győztek a Zugló ellen. Ha a lányok jól állnak hozzá a meccshez, akkor rátok arra esélyt, hogy legyőzzük a Szegedet.

A HÉP-Röpke SE célja, hogy a felsőházban is több győzelmet zsebeljen be.

– Két-három győzelemmel már nagyon elégedett lennék. Nem azért, mert a lányok többre nem lennének képesek, hanem a jelen körülményeket tekintve ez egy reális cél. Úgy főleg, hogy már van két vereségünk. Lehetne ennél ambiciózusabb célunk is, de két idegenbeli mérkőzésen vagyunk túl, lesz még négy meccsünk, három itthon és egy idegenben. Kettő nyert meccs a minimum elvárásom, de egy bravúrral akár három találkozót is megnyerhetünk. Ebben természetesen inkább reménykedem, azt nem jelenthetem ki biztosra, hogy meg is lesznek ezek a találkozók. De a hazai mérkőzések olyan lehetőségek, hogy lesz esély arra, hogy győztesen hagyjuk el a pályát, a Kispest elleni meccsen pedig nagyon sok olyan jel volt, ami miatt optimistán tekintek ezekre a meccsekre. Ha úgy csinálják, mint a fővárosiak ellen a harmadik szettben, akkor győzelmeink is lesznek a felsőházban.

Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában