futsal

2021.03.19. 07:00

Darko Ristic nagyszerűen érzi magát Kecskeméten

A tavalyi év nyarán igen komolyan erősített a ScoreGoal Kecskemét Futsal akkor újonc NB I.-es csapata. Az érkezők között volt Darko Ristic, aki azóta kirobbanthatatlan a csapatból.

Vincze Miklós

Rile, azaz Ristic lába lövésre lendül

Fotó: Bús Csaba

Igen kalandos utat bejárt Darko Ristic azelőtt, hogy a hírös városiak megkeresték volna. Rátalálni nem volt nehéz, hiszen sok helyen megfordult, komoly hírnevet szerzett magának. Először természetesen szülővárosa, Smederevo csapatában szerepelt a szerb támadó. Azt követően megfordult Thaiföldön, majd hazatért az Ekonomachoz, amellyel rögtön bajnoki címet nyert. A rákövetkező évben megismételték a bajnoki győzelmet és a kupát is elhódították, ismertsége ekkoriban már egyre nőtt. Ezután megfordult még Szlovákiában, Indonéziában, majd egy hazai kitérő után a román bajnokságban is szerepelt, közben 2015-től megannyi mérkőzést játszott a szerb válogatottban, tétmeccseket, barátságos meccseket egyaránt.

Felfigyelni rá tehát nem volt nehéz, ő viszont egy kicsit habozott, amikor befutott hozzá a kecskemétiek megkeresése.

– Őszintén bevallom, először egy kissé tamáskodtam, amikor elnézegettem az éppen aktuális tabellát, amelyen a Kecskemét az utolsó volt, győzelem nélkül. Nem éreztem azonnal olyan ösztökélést, hogy nekem a sereghajtónál lenne a helyem. Aztán elgondolkodtam, és arra jöttem rá, hogy igazából egy ilyen klubban tudok segíteni a tapasztalatommal, a tudásommal. Így aztán végül az első, ösztönös reakciómnak ellentmondva igent mondtam a hívásra – mondta.

Tavaly júliusban érkezett, és azóta az ő közreműködésének is köszönhetően jelentősen megváltozott a kecskeméti csapat helyzete, megítélése.

– Mára már egy jó kis ütős csapatunk lett, a klub történelmében először jutottunk be az első osztályú felsőházi rájátszásba. Történelmi siker tehát ez az egyesület számára, én pedig örülök, hogy ennek a részese lehetek. Érdekes, élményszerű folyamat volt ez, hiszen a bajnokságban az elején érezhetően lenéztek minket, pofozógépnek tekintettek, aztán igen hamar megtanulták a saját bőrükön, hogy a Kecskemét már nem pofozógép. Ma már a legjobbakkal is felvesszük a versenyt, ezt a pályán is bizonyítottuk több mérkőzésen. Vívtunk szoros meccseket a legjobbakkal, és az, hogy azokon egyenrangú félként, de alulmaradtunk, betudható annak, hogy nekik hosszabb a kispadjuk – tette hozzá.

Darko Ristic Kecskeméten, a városban is hamar berendezkedett.

– A kecskemétiek nagyon kedvesek – már amennyire megismerhettem őket ebben a nehéz időszakban –, a klub stábja is, de ismétlem, mindenki más is, akivel eddig megismerkedtem. Segítőkészek az emberek, így otthon érezhetem magam. A csapattársak is sokat segítenek és jó a hangulat az öltözőben és azon kívül is. A város tetszik, nem túl nagy, de nem is kicsi, hasonló, mint a szülővárosom. Tehát nemhogy panaszra nincs okom, hanem remekül érzem magam itt – mondta.

És a meccseken kívül sem tétlenkedik, hiszen edzőként is dolgozik az egyik utánpótlás, az U15-ös csapat mellett.

– Mivel a klubvezetés tudta, hogy van edzői végzettségem is, megkérdezték, hogy van-e kedvem foglalkozni gyerekekkel. Természetesen volt, így a legnagyobb örömmel mondtam igent. Nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni, értek is a nyelvükön, és meggyőződésem, hogy át is tudok nekik adni sok mindent a tapasztalataimból. A munka kezdete meglehetősen nehéz volt, hiszen az U15-ös szinten nem ment a bajnokság a koronavírus miatt, márpedig ha nincsenek meccsek, nehéz az edzéseken a motivációt is fenntartani. Aztán miután elindult a bajnokság, már nem lehetett panasz az edzéslátogatottságra. A gyerekek ígéretesek, tehetségesek, és nyitottak is mindarra, amit én tanítok nekik, és sikerélményben is van részük. Az eddigi legnagyobb sikerünk, hogy Izsákon megnyertük a megyei kupát, de a bajnokságban is jól szerepelünk. A fő nehézség az, hogy az én csapatom termetre kisebb az átlagnál.

A teljes mezőnyhöz képest egy kicsivel fiatalabbak, márpedig ebben a korban a kis életkori differencia is óriási különbséget jelenthet a fizikai adottságok terén. Így azt kell tanítanom nekik, hogy fifikával igyekezzenek túljárni az ellenfelek eszén, jó játékkal igyekezzenek érvényesülni. Nagyon nagy szíve van a srácaimnak, no meg esze is. Megtanulták, hogy ha az ellenfél termetre sokkal nagyobb, akkor nem szabad leállni harcolni, hanem sebességgel, intelligenciával kell megpróbálni legyőzni. Tehát fejben is egyre inkább rendben vannak. Nagyon élvezem a munkát a gyerekekkel, ebben a klubvezetés és a szülők is maximálisan partnerek – nyilatkozta.

Arra a kérdésre, hogy mivel lenne elégedett 2021 nyarán, tehát a bajnokság befejezése után, elmondta, hogy ez az év máris eredményes, hiszen a csapat feljutott a felsőházba.

– Én ugyanakkor nem szoktam célokat kitűzni, főleg távlati célokat nem. Az a mottóm, hogy legyünk pozitívak, nézzük mindennek a jó oldalát, és igyekezzünk. Ennek szellemében engem az motivál, hogy minden nap igyekezzek egy kicsivel jobbnak lenni. És ez most csapatszinten is igaz ránk. Némi sikert magunk mögött tudhatunk, hiszen bejutottunk a felsőházi rájátszásba, de ezzel még nincs vége a történetnek, meg kell próbálnunk minél több meccset megnyerni, minél szebb eredményt elérni. Amikor csak lesz lehetőségünk meglepetést okozni, mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy sikerüljön – mondta.

Rile, azaz Ristic lába lövésre lendül

Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában