jiu-jitsu / galériával

2020.07.08. 07:00

A felnőttek közt is tovább szállítanák az érmeket

A Magyar Versenysport Szövetség ju-jitsu szakágában tavaly az év sportolóinak választott orgoványi származású kecskeméti testvérpár, Tóth Anett és ifjabb Tóth Zoltán a rangos elismerés óta is számos hazai és világversenyen öregbítette hazánk hírnevét: az elmúlt másfél évben szépen gyarapodott az érmeik száma. Az idei versenynaptárat borította a koronavírus-járvány, de mindketten olyan elszántsággal folytatják a felkészülést, mintha már holnap tatamira kellene lépniük.

Horváth Péter

Tanítványok és mesterük: Tóth Anett, idősebb Tóth Zoltán és Tóth Zoltán

Fotó: Bús Csaba

Tavaly februárban az év sportolóinak választotta a Magyar Versenysport Szövetség ifjabb Tóth Zoltánt és Tóth Anettet a ju-jitsu szakágban. A testvérpárnak a sportágban elért kiváló nemzetközi eredményei alapján ítélte oda a díjat a szövetség. A fiatalokat édesapjuk, idősebb Tóth Zoltán ismertette meg a sporttal több mint 13 éve, és edzi őket ma is. Tradicionális, japán ju-jitsuval kezdtek, majd 2010-ben váltottak a földharc hangsúlyos brazil jiu-jitsura (a ju-jitsu a hagyományos japán küzdősport neve, míg a jiu-jitsu a brazil változaté).

Már a díj odaítélésekor is meggyőző eredménylista állt a fiatalok mögött. A most 20 éves Anett 2017-ben világbajnok lett Görögországban, 2018-ban Európa-bajnok Olaszországban. Tavalyelőtt januárban a lisszaboni Eb-n eltört a jobb keze, ami miatt ki kellett hagynia két hónapot, de októberben már második lett a London Openen 50 kilogrammos súlycsoportban. Tavaly év elején a nemzetközi szövetség, az IBJJF Budapesten rendezett nemzetközi bajnokságán aranyat szerzett.

Anett tavaly áprilisban és novemberben is versenyzett az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban, a JJIF szervezet newaza-világbajnokságán, második alkalommal a magyar válogatott keretében. Áprilisban családilag utaztak az arab államba, de érem nélkül tértek haza. Anett visszavágott, a no­vemberi viadalon ezüstöt hozott el, de előtte még fel kellett gyógyulnia egy sérülésből, miután júniusban Bukarestben kificamodott a válla.

Zoli a 2017-es görög vb-n U18-as korosztályban a második, az Olaszországban megrendezett Eb-n a harmadik helyig jutott 16 évesen. A lisszaboni Eb-n 70 kilogrammos súlycsoportban két ezüsttel, Londonban dupla arannyal zárt. A Roma Openen szintén két aranyat szerzett és ugyanott a kimono nélküli, csak aláöltözetben vívott viadalon Európa-bajnok lett. A most 18 éves fiatalember a sportág legrangosabb szervezete, az IBJJF novemberben, Berlinben megrendezett világversenyén egy arany- és egy bronzérmet gyűjtött 70 kilogrammban, a nyílt kategória összesítésében pedig bronzzal állhatott fel a dobogóra abszolút harmadikként, majd októberben magyar bajnokká avatták súlycsoportjában.

Tavaly júniusban Horvátországban rendeztek nemzetközi bajnokságot, ahonnan aranyéremmel tért haza és a decemberben Kartalon rendezett nemzetközi rangsorversenyen is az élen végzett.

Az idei versenynaptárat borította a koronavírus-járvány, a januári lisszaboni Eb után mindent töröltek. Őszre terveztek itthon egy bajnokságot, de kérdéses, hogy az esetleges második hullám miatt megtartják-e. A fiatalok mindenesetre úgy készülnek nap mint nap, mintha a versenynaptár összes megmérettetését megtartanák.

Májustól ugyanis visszatértek a napi edzések, immár Budapestre is hetente felutaznak. Mivel mindkét fiatal immár a felnőttek között versenyez, napi szintű, naponta akár több edzés szükséges ahhoz, hogy fejlődjenek és versenyképesek maradjanak. Nagy előrelépés, hogy idősebb Tóth Zoltán jiu-jitsu akadémiát nyitott Kecskeméten, ami állandó edzéslehetőséget kínál és a sportág régiós központjává válhat. De a család nem feledte gyökereit, hetente kétszer tartanak gyermekedzéseket Orgoványon, az általános iskola tornatermében.

Tanítványok és mesterük: Tóth Anett, idősebb Tóth Zoltán és Tóth Zoltán
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában