labdarúgás

2020.06.04. 07:30

Biztos lábakon áll az SC Hírös-Ép

Amint arról korábban már beszámoltunk, az SC-Hírös Ép az elmúlt hét végén tartotta meg a 2020/21-es szezonnyitó értekezletét. A személyi és a klubbal kapcsolatos döntések hátterére Kertész Zoltán, az egyesület elnöke világított rá, aki ugyanakkor bizakodva és alig várja az őszi idény elrajtolását.

Vincze Miklós

Kertész Zoltán

Forrás: baon.hu

– Az SC-Hírös-Ép hosszú évek-, pontosabban a fennállása óta nevelőegyesületként határozza meg önmagát. Ez nyilvánvalóan továbbra sem változott.

– Az SC Hírös-Épnek továbbra is a legfőbb célkitűzése, akárcsak huszonöt évvel ezelőtt, a megalakulásakor, a gyermekfoci maximális támogatása. Mi továbbra sem tömegsport, hanem versenyhelyzetre felkészítő klubként határozzuk meg magunkat. Olyan játékosokat akarunk képezni, kinevelni, akik a felnőtt korosztályba lépve profi labdarúgóvá válhatnak. Ennek érdekében nálunk az a gyakorlat, hogy már az alacsonyabb korosztályokban is 10-15 fős kisebb csoportokban, két edzővel és kapusedzőkkel készítjük fel a csapatokat. A koronavírus-járványt követően komoly személyi változások történtek a szakmai stábban. Négy edzőtől, Kovrig Ákostól, Pelikán Istvántól, Nagy Zsolttól és Fükő Pétertől közös megegyezéssel elváltunk, békében, barátságban. Az, hogy ők mindannyian magasabb célok által vezérelve mentek el, számunkra öröm, és büszkeségre ad okot, hogy tőlünk fölfelé lépnek, mindössze annyiban kellemetlen, hogy az általuk ellátott feladatokra új embereket kell kiképeznünk, de hát furcsán venné ki magát, ha emiatt panaszkodnék, hiszen nevelő egyesület vagyunk. Az edzőváltásokból adódóan egy rendkívül fiatal, ám annál ambíciózusabb szakmai stáb folytatja június elsejétől a munkát. A sportszakmai vezető Kitl Zoltán. Ő mellesleg átveszi a felnőtt csapat irányítását is, játékos-edzőként. A klubnak továbbra is célja, hogy a gyermek-labdarúgás mellett megyei felnőtt, ifi, serdülő csapatot is kialakítsunk. Háromféle focistát tud a klub kiképezni. Egy-két kiemelt tehetséget, akiket elsősorban a Budapesti Honvédhoz, négy-öt tehetséget, akiket a kecskeméti Akadémia felé irányítunk – abban a reményben, hogy ezáltal is segíthetjük a kecskeméti labdarúgás mielőbbi tovább emelkedését –, a többi kinevelt játékosunkat pedig szeretnénk megtartani a saját serdülő, ifi és felnőtt csapataink számára. Természetesen mindenkit várunk, minden gyereket, hiszen az, hogy kiből válhat igazi focista, az csak tizenegy éves kor táján derül ki. Van már több olyan fiatal, akinek profi szerződése van már, és nálunk nevelkedett. A Budapest Honvédnál, a Vasasnál, és a Felcsútnál a serdülő és az ifi csapatokban több olyan tehetséges, mára már korosztályos válogatott játékos van, aki nálunk nevelkedett.

– Az elmondottak alapján nem tűnik úgy, hogy komolyabban megrengette volna a koronavírus miatti járványhelyzet a klubot.

– Az egyesület gazdálkodása stabil, ennek megfelelően továbbra is fejlesztéseket hajtunk végre a Műkertvárosi sportcentrumban. Idén augusztusban, a megyei ifjúsági bajnokság nyitómérkőzésével tervezzük felavatni az új, élőfüves nagypályánkat. Év végéig ugyanakkor egy 20-szor 40-szeres műanyag borítású, kézilabdapálya méretű palánkos, több sportág művelésére alkalmas pályát is szeretnénk befejezni. Erre kaptunk is az MLSZ-től TAO-támogatást. Ezek az infrakstrukturális fejlesztések egyébként a múltban is és a jövőben is, mindig saját erőből és az MLSZ támogatásával jönnek létre.

– Mi a helyzet a felnőtt csapattal, amelyet a megyei másodosztályban az élen talált a felfüggesztés?

– Nagy sajnálatunkra a felnőtt csapatunk nyolc pontos előnnyel vezette a megyei másodosztály Északi csoportját, ám az MLSZ döntése értelmében az idei évben a bajnokságokban nem hirdetnek végeredményt, így bajnokot sem. Ennek ellenére azért az elmúlt héten, egy csapatvacsorán megjutalmaztuk magunkat egy kupával és egy aranyéremmel. Megköszöntem a csapat minden játékosának, és Kovrig Ákos játékosedzőnek is a munkáját. Utóbbi ezen alkalommal jelentette be, hogy marad ugyan a megyei labdarúgás világában, de egy nálunknál komolyabb terveket dédelgető, másik megyei csapathoz távozik. Hálás vagyok neki a munkájáért, hiszen egy nagyon jó közösséget kovácsolt össze, amelynek a magja – őszintén bízom ebben –, az edzőváltástól függetlenül marad a klub kötelékében. Alig várjuk már az őszi kezdést. Az ifi csapatunkat ugyanakkor még építjük, úgyhogy aki jönne játszani az SC Hírös Épbe a 16-19 éves korosztályból, szeretettel várjuk.

– Nem adták be a megye egyes licenckérelmet. (A licenckérelmek beadását azóta nagy figyelem övezi, hogy nincs ki az ideálisnak tartott tizenhatos létszám a megyei első osztályban. A tizenhatos létszám egyfajta szent Grál lett a Bács-Kiskun megyei labdarúgás követői számára, akik a bajnokságok végét rendre azon a szemüvegen keresztül nézik, hogy hogyan járul ez hozzá az ideális létszám eléréséhez, vagyis hogy az aktuális megye kettes bajnokok vajon feljebb akarnak-e lépni.)

– A megye egyes licenckérelmet azért nem adtunk be – és ez már a tavaszi idény indulásakor eldőlt, amikor együtt leültünk a csapattal, hogy a jövőről beszéljünk – , mert ez a közösség egyértelműen egyben akart maradni. A mi jelenlegi keretünk az átlagéletkorból adódóan nem alkalmas arra, hogy méltó módon helytálljon a megye egyes bajnokságban. Emiatt éreztük úgy, hogy nincs értelme benevezni, mert ha beneveznénk, szétesne a csapat, és ezért a közösségért kár lett volna. Ráadásul ezt a problémát így utólag az élet, pontosabban a koronavírus-járvány meg is oldotta, hiszen az MLSZ határozata alapján kieső az idén nem is lesz a megyei első osztályból, és Bács-Kiskun megyében így csak egy feljutó számára maradt hely, az pedig alighanem a Baja lesz. Továbbra is célunk a megye egybe való feljutás, de majd csak akkor, amikor a megfelelő utánpótlás háttere is meglesz az egyesületnek, és én itt most konkrétan az ifi csapatra gondolok. Egyrészt mert a megye egyben indítani kell, ugyanakkor nekünk is az lenne az ideális, ha lenne egy saját ifink, amelyből tudunk meríteni, amelyből a felnőtt csapatot is fel tudjuk tölteni. Ez a jelenlegi keret csak úgy lehetett volna megyei első osztályú, ha legalább öt-hat minőségi igazolást foganatosítunk, akkor viszont több állandó kezdő, negyven fölötti játékosomnak, akik nagy kedvvel fociznak a megye kettőben, és akik fontos részei a közösségnek, nem maradt volna helye a kezdőben.

Kertész Zoltán
Fotó: baon.hu

– Ugyanakkor gazdasági nehézségek is adódtak a főszponzornál a járványhelyzet miatt. Tehát a licenckérelmek beadása idején gazdasági értelemben sem utalt semmi jel arra, hogy van értelme egy nagyobb költséggel elindulnunk egy magasabb szintű, erősebb bajnokságban. De a célunk egyszer ott is megmutatni magunkat, de csak akkor, ha ott már a középmezőny szintjén tudunk minimum lenni, azért nem látjuk értelmét följebb váltani, hogy a bentmaradásért küzdjünk. Az őszi keretet a tavalyi csapat magjára építjük. Eddig nem jelezte senki a távozási szándékát, persze elképzelhető, hogy egy-két játékos magasabb osztályba igazol, vagy máshova, de úgy érezzük, hogy jelen pillanatban a csapat gerince megmarad. Tehát várjuk a szurkolóinkat, a következő idényben is a dobogó lesz a cél. Pánikhangulat tehát egyáltalán nincs. Olyannyira nincs, hogy a csapat a régi edzőjével is továbbra is tart minden héten egy közös edzést vagy fociznak egy jót. A csapat csütörtökön ugyanúgy összejön, ahogy eddig. A távozókon kívül senki nem jelezte olyan irányú szándékát, hogy távozni akarna, mindenki szívesen marad. Ugyanakkor azért igyekeztem viszonylag gyorsan lépni az új edzői stáb kinevezésével, hogy mindenki hamar tisztában legyen azzal, hogy kire számíthatunk. Júliustól indul az átigazolás, addig tudjuk, hogy nem kell igazolni senkit.

– A gazdasági háttér szempontjából sem lehet pánikhangulat, hiszen a 2020/21-es költségvetés lényegében már itt is van a számlánkon, a TAO-pályázatokon számunkra megítélt pénzeket száz százalékban sikerült lehívnunk. Azaz a 2020/21-es idény mind utánpótlás, mind felnőtt szinten biztosított, a gazdasági válság ellenére. Az egyesület működése tehát továbbra is rendkívül stabil. Ehhez jön hozzá még az a nem elhanyagolható tényező, hogy az elmúlt tíz évben a Műkertvárosban szinte folyasamatosan foganatosított fejlesztéseknek köszönhetően igen magas színvonalú az egyesület infrastrukturális helyzete. A pályák minősége osztályon felüli, ezért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Kisjuhász Gyulának, aki nélkül ez a létesítmény sokkal szerényebb lenne. A létesítményt ugyanakkor egész nyáron hasznosítani tervezzük, több nyári focitábort is szervezünk az 5-12 éves korosztály számára, ezeknek az időpontjait az érdeklődők az egyesület honlapján megtalálhatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában