LABDARÚGÁS

2020.04.06. 14:51

Nőként vezet meccset a férfiak között

Nehéz a játékvezetők élete, elismerik ezt még azok is, akik a játék fő ellenségét látják a bíró sporikban. De vajon mennyire nehéz a játékvezető élete, ha nő? Nőként mérkőzést vezetni manapság már nem ritkaság ugyan, de azt is túlzás lenne állítani, hogy megszokott. Erről is beszélgettünk Kiss Anikó Tündével.

Vincze Miklós

Kiss Anikó tekintélyt parancsolóan a sípjába fúj

– Mióta játékvezető, és jelenleg milyen szinten vezethet, vezet meccseket? Asszisztensként is működik?

– Kétezer-kilencben vizsgáztam, tehát tizenegy éve vagyok játékvezető, és 2017 óta országos kerettag, ami azt jelenti, hogy női viszonylatban a legmagasabb szinten, NB I.-es, férfiviszonylatban pedig NB III.-as meccseket vezethetek. A keretbesorolásom női NB I.-es játékvezető, efölött már csak a nemzetközi szint van. Minden osztályú mérkőzésen működök az NB I.-től az U14-ig, ha nincs országos küldésem, akkor szívesen vezetek a megyémben is. Asszisztensként csak a megyei mérkőzéseken működök, mert az országos keretben játékvezetőként vagyok besorolva. Ott nincs úgy, hogy mind a kettőt csináljuk, valaki vagy játékvezető, vagy asszisztens.

– Egy édesanya egy nemrég megjelent cikkünkben így határozta meg a lest. „Ha egy barátnőmnek próbálnám a lest elma­gyarázni, akkor az valahogy így hangozna: Te vagy a támadó – a példánkban a vásárló – és zárás előtt be szeretnél menni a cipőboltba, csakhogy az eladók ezt már nem akarják. Ők jelen esetben a védők. Ők már a cipőbolt ajtajában állnak, te azonban a védőfalon át is behatolsz a boltba, csakhogy cipőt csak akkor vehetsz (ez a példázatunkban a gól berúgása), ha van nálad pénztárca, azaz labda. Miután átjutottál a védők falán (eladók), odakiabálsz a barátnődnek, hogy dobja utánad a pénztárcádat. Ő utánad dobja. Na ilyenkor vagy lesen. Jó ez a meghatározás?

– Alapjában véve igen, zseniálisan fogalmazott az édesanya, nagyon tetszik a magyarázata. Sűrűn tapasztalom, hogy sokan nem értik ezt a szabályt.

– Örülök, hogy ez a feltételezett helyzet megállta a játékvezetővel való összevetés próbáját. Most viszont saját szakállamra, és mindannyiunk okulására tovább bonyolítanám a kérdést. Ha egy ember áll a labda vonala mögött – ez általában a kapus, de ritkább esetben lehet védő is –, a szituáció még akkor is lesnek számít. Tehát, ha ebben a hasonlatban egy biztonsági őr, egy eladó vagy maga az üzletvezető ott van még a boltban, ez akkor is les, ugye?

– Igen, de csak abban az esetben, ha valamelyik személy egyedül áll a „védőfal” mögött, ha már az eladó mellett ott áll a főnök, nincs les. De ha a hasonlatot folytatnám, akkor azt javasolnám, hogy mindkét vásárló törjön az eladók mögé és akinél a pénztárca van, az dobja visszafelé a tárcát, így nem lesz les, és az új cipővel a kézben vagy lábon boldogan távozhatnak az üzletből.

– Sok hölgyre igaz, hogy a fia, barátja, férje miatt lett rendre a pályák vendége. Önről ez biztosan nem mondható el, hiszen játékvezetőségbe belesodródni nem lehet. Mikor kezdett érdeklődni a foci iránt? Egyáltalán: a foci vagy a játékvezetés vonzotta inkább?

– Először a foci iránt kezdtem érdeklődni. Határozottan emlékszem arra a pillanatra, amikor láttam az általános iskolában, hogy a fiúk fociznak, ez annyira megtetszett, hogy onnantól kezdve én is játszani akartam. Akkor hét-nyolc éves lehettem, és azóta a sportág szerelmese vagyok. Persze, a család értetlenül állt a dolog előtt, mivel rajtam kívül senki sem szereti a focit, nincs testvérem, ám egy idő után elfogadták ezt a hóbortomat és azóta is támogatnak.

– Focizott-e? Ma, amikor játékvezetőkre panaszkodnak – persze mindig panaszkodnak, évtizedtől, eredménytől függetlenül, magam is hallottam, hogy egy meccsen hiába vezetett a hazai csapat 4–0-ra, egy vélt vagy valós les miatt a játékvezetőt mégis megtalálták –, arra panaszkodnak, hogy túl fia­tal, nem focizott. Ön focizott?

– Igen, ez a szakma ilyen, a legtöbb esetben a játékvezetőket hibáztatják. Én is többször megkaptam már azt a megjegyzést, hogy „Te se fociztál soha”, „Ha fociztál volna, akkor tudnád, hogy ez szabálytalan volt” és sorolhatnám tovább, pedig nincs igazuk. A játékvezetők nagy többsége igenis játszott azt megelőzően, hogy levizsgázott, de sokan még a játékvezetés mellett is fociztak, sőt, fociznak. Jómagam is, tehát a kérdésre a válasz igen, 2005-től 2012-ig igazolt játékosként játszottam.

– Mikor döntötte el, hogy ha törik, ha szakad, játékvezető lesz?

– Kétezer-nyolc vége felé egy napon a barátnőm azt mondta: „Láttam egy hirdetést, lehet jelentkezni játékvezetőnek, nem megyünk?” A válaszom az volt „hát menjünk, vizsgázzunk le, utána majd kiderül hogy tetszik-e”. Tehát így kezdődött minden…

A Kecel–Bácsalmás kupameccsen piros volt a kiosztott lap, nem sárga
Fotó: Pozsgai Ákos

– Azután milyen lépéseket tett meg, és a kezdeteknél miben reménykedett, meddig viheti?

– Az elhatározást követően tanfolyamra jártunk, és 2009. március 7-én levizsgáztunk. A vizsga után pillanatok alatt belecsöppentem a játékvezetők világába, mérkőzést mérkőzés követett, elsődleges cél volt a gyakorlat megszerzése. Ahogy teltek az évek, az álmaim egyre nagyobb magasságokba szárnyaltak, a nemzetközi kerettagságot tűztem ki célnak, ezért 2012-ben abbahagytam a focizást és azóta minden időmet, figyelmemet a játékvezetésnek szentelem.

– Elégedett az eddigi előmenetelével?

– Igen, elégedett lehetek. A hosszú évek munkájának meglett a gyümölcse. 2017 januárjában bekerültem az országos keretbe, majd ezt követően a haladóakadémiára, amely kétéves képzést jelentett számomra. Ezen a képzésen szakmailag nagyon sokat tanulhattam és fejlődhettem. Örömmel töltött el hogy 2018-ban és 2019-ben is engem jelöltek ki a női NB I.-es bajnoki döntő visszavágójára, illetve az is, hogy többször is részt vehettem olyan mérkőzéseken, amelyeket az M4 tévécsatorna élőben közvetített. Persze, az embernek vannak álmai és céljai, de amikor elkezdtem a játékvezetést, nem gondoltam, hogy tényleg eljutok idáig. Azonban a sikert nem egyedül értem el, nagyon sok segítséget és támogatást kaptam a Bács-Kiskun megyei vezetőségtől, a mentoraimtól, a kollégáktól, barátoktól és nem utolsósorban édesanyámtól. Igazán hálás vagyok nekik, mert ők végig hittek és bíztak bennem.

– Mi a kulcsa a játékvezetésnek? Tekintélyt kell teremteni?

– Erre a kérdésre konkrét válasz szerintem nincs, mindenki más egyéniség, más stílusban vezeti a mérkőzéseket. Tekintélyt vagy elfogadottságot csak a jó döntésekkel lehet elérni, ehhez pedig nagyon fontos a koncentráció, a pályán a játékosok közötti helyezkedés (amely a jó döntéseket segíti) és nem utolsósorban a szerencsefaktor. Ugyanis lehet, hogy 89 percig minden rendben van és tisztelik a játékvezetőt és akkor a 90. percben jön egy rossz döntés, ami romba dönti az előző 89 percet.

Kiss Anikó tekintélyt parancsolóan a sípjába fúj

– Az élet számos területén teljesen megszokott, hogy a hölgyek korábban csak férfiak által ellátott pozíciókba kerültek. Volt-e olyan szakasza a pályájának, amikor érezte, hogy a szokatlanság erejével hat a szurkolókra, hogy nő vezeti ki a csapatokat? Ez mennyi idő után múlt el, ha elmúlt egyáltalán?

– Hiába változott a világ, tizenegy év után is minden mérkőzésemen a szokatlanság erejével hat a női jelenlét a pályán. A nézőtérről néha hallom a felfedezés, rádöbbenés erejét tükröző reakciót: „Nézd már, csaj!” – de ezen már csak mosolygok. Szerintem ez a sztereotípia sosem fog elmúlni a labdarúgásban.

– Járom a meccseket, és olyan csapatok esetében, amelyeknek még nem volt dolguk női játékvezetővel, gyakran érezni egy, a hölgyeknek kijáró és megadott tiszteletet, ha a játékvezető nő. De bármennyire tisztelik is a hölgyet, van olyan szabálytalanság, van olyan durvaság, vélt vagy valós sérelem, amikor annyira elhatalmasodik a játékosban az igazságtalanságérzet, hogy megszűnik a kitüntetett figyelem. Ezt csak képzelem, vagy valóban van egy ilyen, amikor megszűnik tényezőnek lenni az, hogy a játékvezető a – de régiesnek hat ez a szó – a gyengébbik nem tagja?

– Általánosságban elmondható, hogy a női játékvezetőknek mindig nehéz dolguk van a férfimeccseken, ugyanis sok helyen él az előítélet és tartanak tőlünk, ezért az első húsz perc a bizonyításról, önmagunk elfogadtatásról szól, amit csak a jó ítéletekkel lehet elérni. A férfi kollégák ítéleteit sokkal hamarabb elfogadják mind a játékosok, csapatvezetők, nézők, még akkor is, ha az nem jó. Azonban ahogy telik az idő és többször találkozunk a csapatokkal, ez a félelem feloldódik bennük és megkapjuk a bizalmat. Én például sohasem vártam el, hogy másképp viszonyuljanak hozzám csak azért, mert nő vagyok, csak az alapvető játékos-játékvezető tiszteletre törekedtem. A kérdésben említett szituáció velem is megtörtént többször is. A labdarúgás minden résztvevőben érzelmeket vált ki, az indulatok elkerülhetetlenek a pályán, főleg egy szoros eredménynél, de ezt minden játékos másképp kezeli. Van, aki kifakad, fut egyet és két perc múlva elnézést kér, van, aki a mérkőzés végén, és persze van, aki onnantól örökre az ellenségének tekint. Tisztelet a kivételnek, a mögöttem lévő hatszázharminchét mérkőzés alapján elmondhatom, hogy találkoztam már olyan csapatokkal is, amelynek tagjai – történjen a pályán bármi – végig tiszteletteljesen, udvariasan viselkedtek velem, érezhető volt, hogy nem játékvezetőként, hanem női játékvezetőként tekintenek rám.

– A bajnokság áll, nem tudni, mikor indul újra. Várja már, hogy mikor adhatja meg a meccs kezdetét jelző sípszót?

– Természetesen igen, ilyen hosszú szünetem még sosem volt. A téli időszak alapvetően holt szezon, de a diplomám megszerzése miatt de­cember közepétől február közepéig nem vezettem mérkőzéseket, majd a tavaszi szezonban 3 meccsen működtem és leállt a bajnokság. Fura érzés, hogy nincsenek küldések, de úgy gondolom, ez volt a legjobb döntés annak érdekében, hogy megóvják az emberek egészségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában