kézilabda

2019.07.08. 12:43

Sikeres volt a kézis kapustábor Kiskunmajsán

Öt nap, kilenc edzés, huszonegy kapus, hat edző. Dióhéjban ennyi lehetne az I. Szikora Melinda Kapustábor mérlege számokban, de ennél sokkal több mindent elsajátíthattak a megyei kézilabda szövetség táborának résztvevői, akik kiváló szakemberek irányításával gyarapíthatták tudásukat.

Tapodi Kálmán

Hasznos, emlékezetes és tapasztalatokban gazdag hetet töltöttek együtt Kiskunmajsán a kapustábor résztvevői a világklasszis szakember vezetésével

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Tapodi Kálmán

– Maximálisan elégedett lehetek, hiszen remekül sikerült a tábor. Az öt nap során egésszé kovácsolódott a csapat, már az első este remek hangulatban telt, mert a változatos szabadidős programok is részei voltak az együttlétnek – összegezte tapasztalatait a tábor névadója, Szikora Melinda magyar bajnok, magyar kupagyőztes és válogatott kapus, aki egykoron Majsán ismerkedett meg a sportág alapjaival.

Az idén 60 éves Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség által meghirdetett kapustáborban – ahol ingyenes vehettek részt a megyéből kiválasztott 12-14 éves fiatalok – is az alapokon volt a hangsúly.

– Mindenki nyitott volt a feladatokra, így érdemi munkát lehetett végezni az edzéseken. Látszódott ugyan különbség a gyerekek felkészültségén, hiszen akadt közöttük, aki korábban csak heti egy edzésen vett részt, de a végére olyan alapgyakorlatokat és kapusmozgásokat is elsajátíthattak, amiket később is hasznosíthatnak – mesélte a Ferencváros színeiben ötven BL-meccsen is szereplő kapus, aki a következő idényben már a Siófokot erősíti.

„Fontos, hogy a kapus ne robotként gyakoroljon, hanem értse is, hogy mit miért tesz” – vallja a posztról Sugár Tímea, aki 101 alkalommal védhette a magyar válogatott kapuját. Az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes kapus a tudását 2007 óta edzőként kamatoztatja, és védési technikákról a múlt évben szakkönyvet is írt Sugár kézilabda kapusmódszer I. címmel, melynek ajánlójában Németh András mesteredző így fogalmaz tanítványáról: „Nála felkészültebb és szorgalmasabb kapusom nem volt.”

Hasznos, emlékezetes és tapasztalatokban gazdag hetet töltöttek együtt Kiskunmajsán a kapustábor résztvevői a világklasszis szakember vezetésével
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Nos, a Susu becenévre hallgató cerberus Majsán is megmutatta elhivatottságát, és a gyerekek szemmel láthatólag élvezték a közös munkát, melynek során a ziccervédéseket is gyakorolták.

Melinda és Susu amúgy összeszokott párost alkotnak, hiszen idén már hatodik alkalommal dolgoztak együtt Tímea nyári kapustáborában. Sugár Tímea – aki egykoron halasi hálóőr is volt –, Szikora Melinda mellett, olyan kiváló kapusoknak volt az edzője, mint például Kiss Éva, Herr Orsolya és Sipeki Flóra.

Duleba Norbert ad hasznos tanácsokat
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

Duleba Norbert, az FTC kapusedzője is bekapcsolódott egy napra az edzések irányításába, majd Nagy Zoltán, a Pick-Szeged utánpótlás- és a fiúserdülő-válogatott kapusedzője is átadott a tudásából a fiataloknak. A napi edzések során segített a munkában az egykori kiváló átlövő és rutinos edző Péter László, valamint Matanovity Olivér, a Kiskunmajsai KC játékosa.

Szikora Melinda mozgatja meg az ifjú kapust
Fotó: Tapodi Kálmán / Petőfi Népe

– Úgy gondolom, hasznos napokat töltöttünk együtt és több technikába is belekóstolhattak a fiúk és a lányok. Természetesen ennyi idő alatt nem lehet mindent megtanulni, ahhoz még rengeteg munka kell, de a gyerekek eljutottak egy olyan szintig, amire lehet építeni. A kapuban néha apró mozdulatokon múlik, hogy sikerül-e hárítani a lövést, ezért is fontos az alapmozgások, a helyes kéz-, láb- és testtartás, vagy éppen a helyezkedés elsajátítása – vélekedett Szikora Melinda, aki a szövetség vezetőivel már a kapustábor jövő évi folytatásáról is beszélt.

Szikora Melinda kérdésünkre elárulta, hogy a kapustábor résztvevői közül a halasi Földi Bendegúz munkája, hozzáállása kiemelkedő volt, és amennyiben az ifjú hálóőr kellően alázatos marad, akkor nagyon szép pályafutás előtt állhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában