Gyorstollaslabda Világbajnokság

2019.07.08. 15:14

Két világbajnoki címet is elhoztak a megye gyorstollas versenyzői

Még január elején hozta meg hivatalos döntését az ICO (Nemzetközi Gyorstollaslabda Szövetség), hogy a 2019. évi világbajnokság szervezésére beadott hazánk, Japán és Csehország pályázata közül a Magyar Szövetség által benyújtottat fogadja el, így Magyarország rendezte meg a következő Gyorstollaslabda Világbajnokságot, amelyre július 04-07. között Budapesten a Tüskecsarnokban került sor.

Pozsgai Ákos

Fotó: Barna Ferenc

A magyarok összesen 6 arany, 5 ezüst és 2 bronzérmet szereztek a világbajnokságon. A kiskunhalasi Autoteam SE Szitakötők Gyorstollas Szakosztály nő 50 plusz párosban, a (Gerber Zsuzsa, Kecskemét és Modok Benőné Patyi Mária, Kiskunhalas) versenyzői aranyérmet szereztek, ezzel kategóriájukban világbajnokok lettek.

A magyar szövetség azonnal megkezdte a szervezést, a helyszín kiválasztása mellett, februárban játékvezetői felkészítést szervezett, megvizsgálták az új jelentkezőket és a korábbiakat, akiknek lejárt a jogosultsága. Akik részt akartak venni a VB-n a jelentkezés mellett gyűjteni kellett a pontokat is, ez alapján kezdte meg a szövetség a regisztrációkat.

A múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó gyorstollas-világbajnokságon 24 ország 520 versenyzője indult. A Magyar Gyorstollaslabda Szövetség tájékoztatása szerint ennyi résztvevő még egy tornán sem volt a sportág történetében. A Tüskecsarnokban felállított húsz pályán mérkőztek meg a játékosok a tornán, a verseny teljes időtartama alatt a belépés mindenki számára ingyenes volt, így sokan kísérték figyelemmel az izgalmas mérkőzéseket.

A magyarok összesen hat aranyérmet szereztek: női 40 plusz, 40 plusz páros, 50 plusz, 50 plusz páros, férfi 50 plusz és 50 plusz párosban. Köztük a kiskunhalasi Autoteam SE Szitakötők Gyorstollas Szakosztály versenyzői: női 50 plusz párosban, a (Gerber Zsuzsa, Kecskemét és Modokné Mária, Kiskunhalas) szereztek világbajnoki aranyat. Ezüstérmet: női u12, u18, u18 páros, férfi u12, 50 plusz páros, bronz érmet: férfi 50 plusz, női 40 plusz kategóriában.

A kiskunhalasi Autoteam SE Szitakötők Gyorstollas Szakosztály 16 versenyzője vett részt a világbajnokságon, a páros világbajnoki cím mellett Gerber Zsuzsa 50 plusz egyéniben is világbajnoki címet szerzett. Rácz-Fodor Vivien lány U18: 5., Bartos Biborka – Rácz-Fodor Vivien lány u18 páros: 5., Boros Marcell -Süveges Bence fiú u18 páros: 5., Boros Marcell fiú u14: 7., Pap Flórián fiú u18: 9.

Lantos Zita-Szabó Petra lány u18 páros : 9., Nagy-Kalózi Anikó női 40 plusz: 9. helyezést ért el.

A gyorstollas a tollaslabda továbbfejlesztett változata, amely a tenisz, a fallabda és a tollaslabda elemeit kombinálja, a játéktéren nincs háló. A játék két nyert szettig tart, a játszmának akkor van vége, amint egy játékos elér 16 pontot és legalább 2 pont az előnye. Három szervánként cserélnek – 15-15 után pontonként -, minden adogatás számít, és minden pontot számolnak, amely során a labda a játékmezőben földet ér, a vonalhoz vagy az ellenfél testéhez ér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában