labdarúgás

2019.07.28. 10:34

Első lépésként új székház épül a nagykőrösi Kinizsi SE sportolóinak

Megkezdődtek a nagykőrösi Kinizsi SE új székházának építési munkálatai. A létesítmény összesen 380 millió forint tao- és önkormányzati támogatásból valósulhat meg. Sohajda Márk, a sportegyesület elnöke elmondta, a jelenlegi, igencsak idejétmúlt körülmények, a helyiek fociszeretete és a népes utánpótlásbázis miatt óriási igény és szükség van az új épületre, valamint a labdarúgó-sportcentrum megújulására.

Koós Kata

A jelenleg rendelkezésre álló két öltöző az idejét múlt lelátó alatt található

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Gulyás Sándor

Megkezdődtek a nagykőrösi labdarúgó-sportcentrum felújítási munkálatai. Javában zajlik a Kinizsi SE székházának építése, mely fele részben társasági adó (tao) -támogatásból, fele részben pedig önkormányzati önerőből valósulhat meg.

– A Magyar Labdarúgó-szövetségnél pályáztunk. Tao­támogatásokból 190 millió forint jött össze, melyben nagyon nagy szerepet vállaltak a helyi vállalkozók, ugyanis az összeg közel ötven százalékát ők tették bele. Az önkormányzat pedig további 190 millió forint önerőt biztosított a projekt finanszírozására – mondta Sohajda Márk, a Kinizsi SE elnöke, aki hangsúlyozta: a helyiek fociszeretete és a népes utánpótlásbázis miatt óriási igény és szükség van egy új székházra.

– Nagykőrös egy 24 ezer fős település, ahol nagyon szeretik a labdarúgást. Szeptemberben a Magyar Kupa főtáblájára került a város, akkor 1200 néző volt, ami nem kis dolog – közölte.

Jelenleg kilenc korosztályban közel kétszáz gyermek sportol a Kinizsi SE utánpótlástáborában. Pillanatnyilag mindössze két öltöző áll a focisták rendelkezésére, melyek egy 1953-ban épült, igencsak idejétmúlt lelátó alsó részén találhatók.

Az új, 620 négyzetméter alapterületű székházban hat öltöző és négy vizesblokk áll majd a sportolók rendelkezésére. Ezeken túl sportbüfét, konferenciatermet, nézőtérként is funkcionáló tetőteraszt, masszázshelyiséget, orvosi szobát, szertárat és irodákat is kialakítanak a létesítményben.

A jelenleg rendelkezésre álló két öltöző az idejét múlt lelátó alatt található
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

– Reméljük, hogy az új épület hatására még többen akarnak majd futballozni. Szeretnénk megtalálni a régióban a helyünket mind infrastrukturálisan, mind sportszakmailag. Felnőtt szinten a célunk egy stabil megye egyes csapat, mely lassan feljut az NB III.-ba. Az utánpótlás tekintetében pedig szeretnénk, ha a nagykőrösi tehetségek helyben maradnának. Ugyanis rengeteg játékost visznek el tőlünk a környező városokba, Kecskemétre és Ceglédre. Reméljük, a jobb infrastruktúra vonzerővel bír majd számukra – fejtette ki, majd hozzátette: az új székház nem csupán a focisták szolgálatában áll majd.

– A futballcentrum Nagykőrös zöld tüdejében helyezkedik el, a Csónakázótó és a Cifrakert szomszédságában. Alapvetően persze a labdarúgók veszik majd igénybe a székház szolgáltatásait, azonban nem kizárólag. A környékben ugyanis rengetegen szoktak futni, sportolni, akiknek szintén rendelkezésére áll majd az új épület – mondta.

A Kinizsi SE elnöke hangsúlyozta: az épület tervezésekor nagy hangsúlyt fektettek a zöld környezet megőrzésére.

– Mindössze egyetlen nyárfát kellett eltávolítanunk, azon túl minden egyes platánfa megmaradt. A tervezők nagyon ügyeltek, hogy az épület beleilljen a zöld környezetbe – mondta.

A létesítmény a tervek szerint októberre lesz szerkezetkész állapotban, a tavaszi szezonban pedig a sportolók már igénybe vehetik szolgáltatásait.

Többlépcsős megújulás

Sohajda Márk elmondta, a székház megépítése csupán az első lépés a labdarúgócentrum megújítása tekintetében. A tervek szerint ugyanis az összesen kilenchektáros területet a jövőben egy műfüves és egy másik élőfüves pályával, valamint mobil lelátóval szeretnék bővíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában