kézilabda

2018.12.12. 12:00

Három település összefogásával építik a jövő kézilabdáját délen

A múlt héten majdnem megtöltötték a tavalyi év végén felavatott kelebiai csarnokot a kisszállási és tompai, no meg a helybeli gyerekek azon rendezvény keretében, amely a három helység szerveződésének a második lépése azon az úton, amelyről azt szeretnék a három településen, hogy a felnőttkézilabda feltámasztásához vezessen.

Vincze Miklós

Nagy érdeklődés mellett és nagy sikerrel zárult a Mikulás-napi kézilabda-foglalkozás

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Molnár László

Nem is annyira torna, mint inkább egyfajta játékos bemutató volt ez a Mikulás-­napi kézilabda-foglalkozás, egy sportág, a kézilabda és nem utolsósorban a helybeli sportcsarnok bemutatkozása, ezáltal kedvcsináló a környék alsó tagozatos általános iskolásai számára. Az első lépést két hónappal ezelőtt tette meg három önkormányzati vezető, Kelebia polgármestere, Maczkó József, Tompa polgármestere, Véh László, Kisszállás alpolgármester asszonya, Urlauberné Horváth Éva; három iskolaigazgató, Kelebiáról Fodor Betty, Tompáról Fődiné Hrombola Csilla, Kisszállásról Zsoldos Ildikó, illetve két klubvezető – Ronyecz Péter (Kelebia KNSK SE) Friebert László (Tompa SE) –, amikor elviekben megállapodtak arról, hogyan tudnák megpezsdíteni a régióban a felnőttkézilabdát.

Nagy érdeklődés mellett és nagy sikerrel zárult a Mikulás-napi kézilabda-foglalkozás
Fotó: Molnár László / Petőfi Népe

Az elvi megállapodás lényege az volt, hogy a három helység három általános iskolájának a négy alsó tagozatos osztályában kialakítanának közösen egy egységes kézilabdaképzést. Ennek érdekében az érintett iskolák tanítói már részt vettek egy, a Magyar Kézilabda Szövetség és a Magyar Diákszövetség által szervezett, harmincórás akkreditált felnőttképzésen, a szivacslabda-oktatás alapjairól, amely gyakorlati, elméleti és tantárgyi gyakorlati elemeket foglalt magában.

– Szerencsére vonzó volt ez a képzés a kollégák számára, mindegyik településről jelentkeztek, és akadt köztük nem egy olyan, aki korábban kézilabdázott is, tehát a sportág egyáltalán nem idegen a számára – nyilatkozta Papp Mihály, aki a szövetséget is képviselő régió szakmai igazgatójaként a munka szervezésében, ugyanakkor a szakmai munkában is részt vesz a kelebiai utánpótlás-csapatok edzőjeként, és aki maga is tartott előadásokat a képzés során. – Nem az jelentette a problémát, hogy feltöltsük a keretet, hanem az, hogy mikor legyen a következő képzés, amelyen a most kimaradók is részt vehetnek.

A tavasz még a tervezet megalapozásának az időszaka. A cél az, hogy az iskolákban az iskolai oktatás részét képezze a szivacslabda-oktatás, tehát a testnevelésórák tanrendjébe is beépülne a szivacslabda, az alapjaival minden nebuló megismerkedne, a tehetségesebbeket pedig később kiemelnék. A módja a közös munkának pedig az, hogy a következő év tavasza folyamán havi rendszerességgel – ahogy a múlt héten tették – összegyűljenek a fiatalok a kelebiai sportcsarnokban, és megszeressék a sportágat, illetve magát a versenyzést.

– Hosszabb távon az lenne a cél, hogy ebben a régióban is legyen mind női, mind férfi felnőttkézilabda-csapat, ahogy Kisszálláson és Tompán korábban már létezett – jelentette ki a távlati célokkal kapcsolatban Papp Mihály. – De nemcsak magát a kézilabdasportot lenne célunk szolgálni, a csapatok létrejötte ugyanis közösségi szervezőerő is lehetne. Mert azt is szeretnénk, hogy az itt felnövő gyerekek – akik az általános iskola elvégzése után elkerülnek gimnáziumba vagy felsőoktatási intézményekbe – ne szakadjanak el teljesen a szülővárosuktól, később is szívesen járjanak majd haza hétvégén. A sport lehetne a jövőben az egyik szál, amiért érdemes lenne hazajárniuk, ami továbbra is a szülőföldjükhöz köti a fiatalokat.

Nagy érdeklődés mellett és nagy sikerrel zárult a Mikulás-napi kézilabda-foglalkozásFotó: Molnár László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában