Labdarúgás

2018.08.03. 10:57

Gyermekotthonok lakói termelték a héten a gólokat

Jó hangulatban zajlik a Gyermekotthonok Grass­roots Labdarúgó Európa-­kupa-döntője Kecskeméten­, a műkertvárosi futballpályán. Európa tizenöt nemzetének tizenhét csapata mérkőzött meg egymással a bajnoki címért. Hétfőn kezdődött az örömfoci, az eredményeket pénteken hirdetik ki.

Sebestyén Hajnalka

Keményen védekezik a Dunaszerdahely a Szkopje elleni mérkőzésen

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Hraskó István

A kecskeméti­ Egészséges Életmódért Hit és Sport Alapítvány 2000 óta rendezi meg a Gyermekotthonok Grassroots Labdarúgó Európa-kupa-döntőjét, melynek célja, hogy a gyermekotthonokban nevelkedő fiataloknak is követendő példa legyen a sport, a mozgás. Mint a neve – a grassroots – is utal rá, örömfociról van szó. A grassroots jelentését ugyanis úgy lehet összefoglalni: minden, nem professzionális labdarúgó tevékenység, vagyis amatőr labdarúgás, örömfoci.

Bán Zsolt, a verseny lebonyolítója elmondta, hogy izgalmasak a mérkőzések, mindenki remekül érzi magát. Persze a rekkenő melegben senkinek nincs könnyű dolga, de a srácok és a lányok hősiesen küzdenek. Az idén gyepen, nem pedig műfüvön játszanak, ami tavalyhoz képestnagy előny. A 10-16 éves korosztály 20x40 méteres, a 16-22 éves 40x60 méteres pályán játszik. A kupa mottója a fairplay, azaz a sportszerűség a legfontosabb. Előfordulnak szabálytalanságok, de a srácok ilyenkor odamennek a másikhoz, bocsánatot kérnek és felsegítik. A fiatalok két korcsoportban mérkőznek, a 16 éven aluliak és a 16 év felettiek külön lépnek pályára. A 2x20 perces meccsek délelőtt és délután is zajlanak a Mű­kertvárosi Sportcentrumban.

A szakember hozzátette: a 16 éven felülieknél hat csapat áll versenyben. A nagyoknál legnagyobb favoritok a szlovákok, de az már biztos, hogy a magyarok is felállhatnak a dobogóra. A kicsiknél a tizenegy csapat két csoportban mérkőzik egymással. A szlovének kitűnnek a mezőnyből, de rajtuk kívül a kecskeméti SOS-gyermekfaluban élő gyerekek és az ukrán fiatalok is esélyesek a bajnoki címre.

A mérkőzések mellett szerda délután együtt mentek a fiatalok strandolni. Emellett a szállásukon, a Táncsics Kollégiumban közös programokat is szerveznek. A versenyen az is győztesnek érezheti magát, aki nem a dobogó legtetején végez. Ezen a kupán valóban a részvétel a fontosabb és nem az eredmény. A gyermekotthonokban nevelkedő tinédzsereknek nagy élményt jelent egy ilyen nagy közösségi rendezvényt végigélni, találkozhatnak a korábbi kupákon megismert barátokkal, vagy új ismeretségeket köthetnek, sőt, adott a lehetőség az idegen nyelv gyakorlására is.

Keményen védekezik a Dunaszerdahely a Szkopje elleni mérkőzésen
Fotó: Hraskó István / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában