Szobrászat

2024.04.18. 20:12

Kókai Mimi alkotásaiból nyílt kiállítás Kecskeméten – galériával

Kókai Mimi, a magyar származású kanadai keramikus-szobrászművész gyermekkorától kezdve a művészetek iránt táplált szeretetét megőrizte, melynek egy darabkáját a kecskeméti közönsége elé tárta április 18-án.

Orosz Fanni Flóra

Kókai Mimi alkotásait áthatja a tisztelet, melynek segítségével kutatja a törékeny, kiszolgáltatott emberi test és lélek sérülésének mélységeit. Témája az otthon keresése, a gyökereinkhez való visszatérés és az ezzel járó testi, lelki feszültség melyet hol figurálisan, hol absztrakt módon jelenít meg. 

Kókai Mimi, művész, kiállítás
Kókai Mimi alkotásait áthatja a tisztelet, melynek segítségével kutatja a törékeny, kiszolgáltatott emberi test és lélek sérülésének mélységeit.
Fotó: Orosz Fanni Flóra

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek – Nemzetközi Kerámia Stúdió szervezésében Kókai Mimi keramikus- és szobrászművész KÉZZELFOGHATÓ TÁVOLSÁGAIM című kiállítását a művésznő kedves barátja, Feledy Balázs művészetkritikus köszöntője nyitotta meg:

Ha valaki esetében mű, műegyüttes és alkotószemélyiség szinte egy és egybeforr, az Kókai Emma. Hat rá a rajta kívüli világ, vannak történései; alapvetően nem a külvilág, hanem a belvilág érdekli.

 – fogalmazott Feledy Balázs 

A művésznő szobrainak visszatérő elemei a csukott szemek, erre utalt Feledy Balázs is beszédében, amikor a “belvilág” jelzőt használta: 

Aki csak csukott szemű figurákat mintáz, azt nem annyira a külvilág, hanem a csukott szemeken belüli személyiség, az ott lejátszódó folyamat érdekli. Nem a kinti világ tükrözése foglalkoztatja, hanem a benne szunnyadó vagy feszítő lelki jelenségek kivetítése ami számára fontos. 

– folytatta gondolatait.

Kókai Mimi, művész, kiállítás
Kókai Mimi keramikus- és szobrászművész
Fotó: Orosz Fanni Flóra

A kiállítás megnyitójának színvonalát tovább emelte Orbán Borbála előadóművész és Nagy Enikő táncművész közös, bensőséges előadása. 

A kiállítás megtekinthető 2024. május 4-ig, keddtől szombatig, 14 órától 18 óráig a Kápolna Galériában. (6000 Kecskemét, Kápolna u. 13.) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!