Díj

2024.04.07. 17:03

Kiskőrösi muzeológusok sikere: másodjára kapták meg Az Év Tájháza elismerést – galériával, videóval

Második alkalommal ismerte el a szakma a kiskőrösi muzeológusok magas szintű tevékenységét.

Barta Zsolt

Pénteken történt meg Az Év Tájháza 2023 tábla avatási ünnepsége Kiskőrösön, a Szlovák Tájházban. Előtte már 2007-ben hasonló díjat kapott Kiskőrös, most a nemrég magas szinten felújított múzeum és az ott folytatott tevékenységet ismerte el a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A szervezet elnöke, dr. Bereczki Ibolya, Domonyi László polgármester és dr. Filus Erika múzeumigazgató leplezték le a táblát népes közönség előtt. Mint ismeretes, Kiskőrös újraalapításában több mint 300 éve a felvidéki telepes családok játszották a főszerepet. A többségük szlovák anyanyelvű volt. Egy ilyen régi szlovák házat mentett meg a város évtizedekkel ezelőtt és alakítottak ki a helyi múzeumi szakemberek egy olyan klasszikus tájházat, amely a XIX. században élt kőrösi családok életébe, mindennapi tárgyi kultúrájába enged bepillantást. A hosszúkás, gyönyörű parasztházat néhány éve újították fel, szinte meg kellett menteni, mert a klasszikus mestergerenda egyre nehezebben bírta az évszázados terhet.

az é tájháza, kiskőrös, díj
A Tájházi épületegyütteshez tartozó szín – építmény – oszlopán kapott helyet a tábla, amelyet dr. Filus Erika, dr. Bereczki Ibolya és Domonyi László avattak fel
Fotó: Barta Zsolt

A rendezvényen, amelyet Kiskőrös vezetése, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezett, felléptek a Szűcsi Óvoda óvodásai, a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar, a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes, Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata és a Kiskőrösi Szlovákok Szervezete.

kenyérlángot, díj, az év tájháza
Kenyérlángossal várták a vendégeket
Fotó: Barta Zsolt

Dr. Filus Erika klasszikus szlovák népviseletben köszöntötte a tájház udvarán az ünnepségen résztvevőket, majd átadta a szót Domonyi László polgármesternek. Az elöljáró azzal kezdte, hogy bár tavaly kapta az elismerést a tájház, de ennek ellenére mégis sok kiskőrösi jelent meg, hogy megtisztelje jelenlétével a tábla felavatását. E mögött a díj mögött rengeteg munka van. Mint fogalmazott: a tájház jelképezi azt, honnan is jöttek a kiskőrösiek.

– Felvidékről jöttünk, szlovák sziget vagyunk a Kiskunságban. Ragaszkodunk a kultúránkhoz, amelyet megőriznek a helyiek. A díj megerősíti, hogy ezt a kultúrát óvni kell – mondta a város elöljárója. Majd köszönetet mondott az óvónőknek, akik a gyerekeket felkészítették a műsorra.

Ezt követően dr. Bereczki Ibolya köszöntötte a tájházi vendégeket, aki a tájházi szövetség 2002-es alapítását is felidézte. Majd hangsúlyozta, hogy remek pályázatot kaptak Kiskőrösről. Emellett a díj odaítélésében jelentős szerepet játszott a szakmai munka kommunikációs tevékenysége is. Mint mondta, amit nem mutatnak be a sajtóban vagy a közösségi médiában, az szinte nincs. Ebben a munkában a kőrösiek nagyon ügyesek. Így nagyon sok tényt ismerhetett meg a világ a Szlovák Tájházról.

A beszéde után a Kiskőrösi Szlovák Népdalkör és Citerazenekar lépett fel, majd leleplezték a tájházi táblát. A rendezők a tájházi kemencében készített kenyérlángossal kínálták a vendégeket, majd a Szivárvány Szlovák Táncegyüttes lépett fel.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!