Tárlat

2024.04.06. 16:54

Autista gyerekek alkotásaiból nyílt képzőművészeti kiállítás a lakiteleki Mákvirág Galériában – galériával

Kékszív címmel nyílt képzőművészeti kiállítás a Lakiteleki Auti Alapítvány tanulóinak alkotásaiból a Mákvirág Galériában pénteken. Az autizmus világnapjához kapcsolódó tárlaton köszöntőt mondott Lendvainé dr. Erki Mária, a galéria tulajdonosa. A kiállítást Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Auti Alapítvány védnöke nyitotta meg.

Vajda Piroska

Lendvainé dr. Erki Mária köszöntőjében a Kékszív címre utalva elmondta, a kék szín az autizmus színe az egész világon. Április másodikán kék színnel világítják meg a Föld valamennyi országában a jelentős épületeket, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre. Hozzátette, a Mákvilág Galéria ezzel a tárlattal ablakot nyitott az autizmusnak, mint ahogy Lakitelek is, ahol befogadták és támogatják az Auti Alapítvány munkáját. A galéria és az alapítvány kapcsolata nem most kezdődött – mondta a tulajdonos. Felidézte, hogy 2022-ben volt egy kiállításuk Hegyi Csaba fotóiból. A kiállítás végén a fotográfus az egész gyűjteményt felajánlotta a Lakiteleki Auti Alapítványnak, hogy azokkal a Tanoda falait díszítsék. 

autista, tárlat, kiállítás, Lakitelek
A kiállításon a Lakiteleki Auti Alapítvány tanulóinak alkotásait láthatjuk
Fotó: Vajda Piroska

Lezsák Sándor tárlatnyitó gondolataiban az Auti Tanoda megvalósításának első lépéseiről beszélt. Elmondta, a kezdetektől támogatja Ambrus Zsolt kezdeményezését, amely hosszú közös gondolkodás és munka után jöhetett létre. A honatya hangsúlyozta, a mintaprogram megvalósításhoz azonban kellett egy fogadókész miniszterelnök, aki szintén támogatásáról biztosította a jólelkű, tenni akaró, cselekvőképes lakiteleki embereket. Lezsák Sándor arról is beszélt, hogy az elkezdődött programot intézményesíteni kell, azért, hogy minél több gyerek kapjon lehetőséget arra, hogy a képességeit jó, nevelő környezetben fejleszteni tudják. Minden gyerekben van képesség, ezt kell megtalálni és kibontani amennyire lehet. Ehhez kell a jó szülő, a jó pedagógus, a jó politikai akarat és lehetőség – fogalmazott a honatya. 

Hat éve működik Lakiteleken az Autisa Tanoda

Hat éve, 2018 májusában nyitotta meg kapuit az ország első Autista Tanodája Lakiteleken. Az intézményben négy gyógypedagógus és négy pedagógiai asszisztens foglalkozik a környékben élő autista gyermekek fejlesztésével. A tanoda megvalósítása elsősorban Ambrus Zsoltnak köszönhető, aki autista gyermek édesapjaként álmodta meg és harcolta ki a fejlesztőközpont létrejöttét. Terveit azonban nagyon sokan támogatták. A tanodában jelenleg 20 környékben élő gyermeket látnak el. Az alapítvány célja, hogy bővítse a tanodát, hiszen nagyon nagy az igény erre a speciális fejlesztésre. 

Egyre több az autista gyermek

Magyarországon mintegy 160 ezer autizmussal élő ember van. Az autizmus olyan spektrumzavar, amelynek számtalan megjelenési formája van. Idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár az eredete ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják a szakemberek. Az autizmus egyre gyakrabban lép fel gyerekeknél, de az is lehetséges, hogy csak arról van szó, hogy gyakrabban ismerik fel, mivel egyre részletesebben fejtik ki a diagnózis kritériumait, aminek következtében egyre több autistát találnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!