Kiskunhalas

2024.03.05. 19:50

A nemzeti ünnepen mutatják be a Thorma-trilógia eddig hiányzó festményét

Megérkezett a halasi Thorma János Múzeumba a Budavár visszafoglalása 1849 című festmény. Thorma János alkotását különleges biztonsági körülmények között szállították Bukarestből Kiskunhalasra, ahol egyelőre egy évig lesz látható.

Pozsgai Ákos

Hosszas előkészítő tárgyalást követően hagyta jóvá idén január közepén a román kulturális minisztérium a festmény Magyarországra szállítását. – Az alkotás, amelyet Thorma János 1909 előtt festett Nagybányán és Budavár visszafoglalását ábrázolja 1849 tavaszán, ahogy Görgei Artúr éppen a győztes csata után belovagol, jelentősége abban áll, hogy Magyarországon még együtt nem volt kiállítva Thorma másik két, szintén az 1848-49-es szabadságharc és forradalom jelentős eseményét ábrázoló, Talpra magyar! és Aradi vértanúk című festményeivel – mondta el hírportálunknak Kocsisné Varga Zsuzsanna múzeumigazgató.

Thorma-trilógia, hiányzó festmény, leleplezés
A képen Kollaris Gábor művészettörténész és Kocsisné Varga Zsuzsanna, a Thorma János Múzeum igazgatója
Fotó: Pozsgai Ákos

Felidézte, hogy a festményt már húsz évvel ezelőtt is szerették volna Magyarországra hozni, akkor azonban nem sikerült. A művet nemrégen restaurálták, a halasi múzeum és a város vezetői ezt követően jelezték a román nemzeti múzeum felé a kölcsön vételi szándékot, amiben a bukaresti múzeumi kollégák partnerek voltak és a román kulturális tárca is támogatott.

A tervek szerint egy évig lesz a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban kiállítva a festmény, amit március 15-én, a nemzeti ünnepen fognak leleplezni és bemutatni a halasi közönségnek. – Szeretnénk, ha hosszabb időre is maradhatna a festmény Kiskunhalason, akár véglegesen is, ehhez azonban vélhetően kormányzati szinten lesz szükség a magyar és román fél közötti egyeztetésre – tette hozzá Kocsiné Varga Zsuzsanna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!