Kiskunhalas

2024.02.16. 14:50

Először lesz látható Halason a Thorma-trilógia

A Thorma János Múzeum 2024. március 15-én nagyszabású rendezvény megszervezésével emlékezik meg a múzeum fennállásának 150., valamint az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc leverésének 176. évfordulójáról.

Pozsgai Ákos

Vincze Bálint, a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. igazgatója, Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Fülöp Róbert polgármester és Kocsisné Varga Zsuzsanna múzeumigazgató.

Fotó: Pozsgai Ákos

A jeles alkalomból kiállítják a múzeum névadójának, Magyarországon még nem látott Budavár visszafoglalása című monumentális méretű festményét, amely a Román Szépművészeti Múzeumból érkezik Kiskunhalasra. A rendhagyó eseményről sajtótájékoztatón számolt be Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Fülöp Róbert polgármester, Kocsisné Varga Zsuzsanna múzeumigazgató és Vincze Bálint, a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. igazgatója.

Több éves előkészítő tárgyalások után hagyta jóvá még január közepén a Román Kulturális Minisztérium a festmény Magyarországra szállítását, hangzott el a sajtótájékoztatón. A Buda várának visszavételéről szóló festményt egy meghirdetett pályázatra festette Nagybányán Thorma János 1909 előtt. A festmény egyik kisebb vázlata látható a halasi múzeumban, amelyet a Magyar Nemzeti Galériától kölcsönöz az intézmény.

A március elején Kiskunhalasra érkező, kölcsönkapott, nagy méretű festmény kiállításával lehetőség nyílik arra, hogy méltó módon mutassák be a Thorma János 1848-1849-es eseményekhez kapcsolódó történelmi trilógiáját, amely így, együtt első alkalommal lesz látható Halason.

A magyar szabadságharc egyik legjelentősebb képe végre méltó helyre kerül a halasi Thorma-múzeum falán – fogalmazott Bányai Gábor, aki szerint külön jelentősége van annak, hogy a Román Nemzeti Múzeum vezetői felismerték, hogy a magyarok számára mennyire fontos ez a festmény. – Az külön említésre méltó, hogy egy vidéki múzeum számára adnak oda egy ilyen kivételes alkotást. Dicséret illeti a román kurátorokat és az ott dolgozó magyar múzeumi szakembereket, hogy ez a festmény, Thorma János szülőhelyére, Kiskunhalasra érkezhet – tette hozzá a politikus.

A jelentős értékű műalkotás különleges biztonsági intézkedések mellett érkezik hamarosan Kiskunhalasra, a román és a magyar múzeumi szakemberek közösen helyezik el a múzeumban kijelölt helyre. Fülöp Róbert polgármester hírportálunk kérdésre válaszolva elmondta, azt szeretnék, ha a képet már nem kellene visszaszállítani, de ez függ attól is, hogy van-e hajlandóság a Román Szépművészeti Múzeum részéről a festményt eladására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában