Turán István

2024.01.17. 13:50

Az új kiskőrösi múzeumigazgató megduplázná a látogatók létszámát

Mint arról már beszámoltunk, a következő években Turán István vezeti a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumot. Közel 50 százalékkal kívánja növelni a látogatók létszámát. Elindul a hatalmas múzeumi dokumentumanyag feldolgozása. Erősíti a múzeum online megjelenését. A múzeumvezetővel beszélgettünk.

Barta Zsolt

Turán István

Fotó: Barta Zsolt

Turán István az év elejétől irányítja a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum munkáját. A korábbi múzeumvezető, Szászi András nyugdíjba vonult. Tevékenységét azonban nem nélkülözi az intézmény, ő ugyanis tanácsadóként segíti tovább a szakmai munkát. 

Mint arról korábban részletesen írtunk, az új vezető 2014-15-ben már dolgozott a múzeumban, Szászi András 2022 őszén hívta vissza dolgozni. Turán István elmondta, hogy a történészi ismereteinek nagyon jó hasznát veszi az új beosztásában, ugyanis óriási forrásirodalom foglalkozik a hazai útépítés történetével. A múzeumban egy olyan könyvtár, irattár található, ahol 14 ezer dokumentum található. − Ez egy olyan terep számomra, amely egy kutatót örömmel tölt el − mondta, célozva arra, hogy a következő évek szakmai munkájának egy része már adott számára. 

Mindezt természetesen a klasszikus múzeumi szakmai tevékenysége (tárlatvezetés, múzeumpedagógia foglalkozások megtartása) mellett lehet majd végezni. A múzeumban sok ezer olyan tárgy található, amely folyamatosan bővül. A gyarapodási anyagokat feldolgozzák a kollégák. A 14 ezer darabos szakmai könyvtár mellett, több ezer darabos térképgyűjteménnyel is rendelkezik az intézmény. Némelyik térképet sok száz éve készítették a kor legjobb szakemberei. 

Látogatottság növelése, új honlap, rendezvények

A géppark, amely az udvaron látható, folyamatosan bővül. Az idei év kihívásai közé tartozik a látogatottság növelése. A járvány két éve alatt 3-4 ezerre csökkent az érdeklődők száma. Ez tavaly közel az ötszörösére nőtt. A múzeumvezető, azonban 20-30 ezer közé szeretné emelni az érdeklődők számát a következő években. Mint mondta, az idén megnyitják az új múzeumpedagógiai foglalkoztató termet. Ennek a kialakítása elkezdődött. Az eszközök és a források rendelkezésre állnak. 

Új honlappal kívánják a régit felváltani, a kiállított anyagok digitális másolata elérhető lesz. Így internetes keretek között is körbe lehet járni a kiállítást. − Még idén elkezdjük a 2025-ös évre történő felkészülést. Ez ugyanis egy kerek évforduló az intézmény életében. A régi útmesteri telepen 1975-ben nyitotta meg a kapuit az egykori közúti szakgyűjtemény. Több színes rendezvényt tartunk, illetve az állandó kiállításunkat is megújítjuk a tervek szerint − tette hozzá Turán István. 

A múzeumvezető munkáját 12 kollégája segíti. A csapat kiváló, fogalmazott a vezető. Az idén, ahogy korábban is, az intézmény helyet ad a nagy rendezvényeknek (Dutra-találkozó, Múzeumok Éjszakája), illetve részt vesz a múzeum a szüreti fesztiválon. 

Felújítják a múzeumi ritkaságot

Az ország legismertebb gőzhengerével kapcsolatban elmondta: a Robog az úthenger című filmből jól ismert úthengert jelenleg javítják a fővárosban, várhatóan őszre elkészül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!