Kinevezés

2024.01.12. 18:00

Az idei évtől Turán István irányítja a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumot

Év elején új vezető került Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum élére, Turán István irányítja az intézmény munkáját. A korábbi múzeumvezető, Szászi András nyugdíjba vonult. Tevékenységét azonban nem nélkülözi az intézmény, ő ugyanis tanácsadóként segíti tovább a szakmai munkát.

Barta Zsolt

A középkori sószállító utak mentén álltak a vámbódék, amelyek egyik hű mását a kiállításon is meg lehet nézni. Innét tekint ki Turán István múzeumvezető

Fotó: Barta Zsolt

Az új vezető 2014-15-ben már dolgozott a múzeumban, majd Kiskőrösön helytörténészként folytatta pályafutását 2022 novemberéig. Társszerzője a Kiskőrös története és a Zenei élet Kiskőrösön című könyveknek, emellett óriási mennyiségű helyi fotó digitalizálásában, különböző források összegyűjtésében vett részt, illetve helytörténeti írások publikációja fűződik a nevéhez. 

Szászi András 2022 őszén hívta vissza dolgozni. Az intézményt fenntartó Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatósága részéről kapta a kinevezést, miután elvállalta a leköszönő vezető posztját. Turán István hírportálunknak elmondta, hogy óriási forrásirodalma van a hazai útépítés történetének. Nagyon sok jó tollú mérnök írt kiváló anyagokat ebben a tematikában, azonban történészi szemmel bőven akad még feldolgozni való anyag. Megjegyezte: a múzeumban kiváló kollégák segítik a munkáját. 

A terveivel kapcsolatban elmondta: tavaly közel 15 ezer ember fordult meg az intézményben, a következő években ezt a számot szeretné 20-30 ezer közé emelni. Mint mondta, az idén is, ahogy korábban is, helyet adnak a nagy rendezvényeknek. Így a Dutra-találkozóra és a Múzeumok Éjszakájára is várják az érdeklődőket, illetve a város legnagyobb ünnepének a programsorozatába is bekacsolódnak, azaz részt vesz a múzeum a szüreti fesztiválon. Az ország legismertebb gőzhengerével kapcsolatban elmondta: a Robog az úthenger című filmből jól ismert úthengert – amely Kiskőrösön látható − jelenleg javítják a fővárosban. A múzeumi ritkaság várhatóan őszre elkészül. (A múzeumvezetővel készített írásunkat a napokban olvashatják majd.)

 

 


 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában