Ünnepség

2023.12.30. 17:15

Dr. Vadász Mária kiállítása nyílt meg Kalocsán

Az ünnepi időszakra ünneplőbe öltözött a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtárnak is helyet adó patinás művelődési központ második emeleti folyosója. Dr. Vadász Mária önálló kiállítása nyílt meg, több mint ötven kép került a falakra, egy viszonylag rövid, de igen aktív és sokszínű alkotói időszak termése.

Zsigmond Enikő

Dr. Filvig Géza polgármester, dr. Shawfar Adel osztályvezető főorvos, és Dr. Vadász Mária

Fotó: Zsigmond Enikő

Köszöntőt dr. Filvig Géza polgármester mondott, melyben elismerően szólt arról az évtizedes munkáról, melyet dr. Vadász Mária, mint a kalocsai kórház igazgatója, majd az intézmény megyei kórházba történő integrálása után főigazgató-helyettesként végzett nyugdíjba vonulásáig. Örömének adott hangot, hogy nyugdíjba vonulása után itt maradtak férjével, és a város művészeti közösségének aktív tagja lett, alkotásaival gazdagítja Kalocsa kulturális életét.

A kiállítást dr. Shawfar Adel osztályvezető főorvos, Vadász Mária volt munkatársa nyitotta meg, aki szintén festő, így nemcsak az alkotó életéről, hanem a kiállított képek helyszíneiről, hangulatáról, a témák megfogalmazásáról is hallhattunk gondolatokat.

– Mária ifjú korának csalogató útja volt a művészet, de az is egyértelmű volt számára, hogy orvos akar lenni – mondta dr. Shawfar Adel, – így csak nyugdíjba vonulását követően lépett arra az útra, hogy régi álmát megvalósítsa. A kórtörténeteket és az ambuláns lapokat vászonra, papírra cserélte, a fonendoszkópot pedig ecsetek és festőkések váltották. Örül az alkotásnak, és annak is, ha a kész művel másoknak örömet szerezhet, ezért ritkán fest szomorú képeket, inkább látványt ragad meg, benyomásokat, főleg fények, víz, fák, tájak, városok, templomok kerülnek a vászonra.

Nagyrészt autodidakta módon, táborokban festőtársaktól, valamint a térségben élő festőművészektől tanult és folyamatosan tanul technikákat. Mindössze 2018-tól fest, korai művei közül is válogatott a mostani kiállítás anyagába, de főleg az utolsó két év termése került a falakra.

Eddig három önálló kiállítása volt, 2021-ben Kúlán, 2022-ben Nyírbátorban, 2023-ban Máriapócson, ezenkívül több csoportos kiállításon láthatták már munkáit, melyek a klasszikus impresszív realista irányt követik.

– Orvosként és igazgatóként nagy elhivatottság jellemezte, minden kihívást nagyon komolyan vett, és ez Máriánál festőként sem változott. A festészetben is magas szintre, igényességre törekszik. A kiállítás címe: Járom az utam. Halad az útján a művészi önmegvalósítás felé, és az alkotásait látva mi megerősíthetjük, hogy jó úton halad – mondta befejezésül.

A megnyitót Patik Janka zongorajátéka színesítette. A kiállítás január 18-ig tekinthető meg a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár második emeleti folyosóján.

Fotó: Zsigmond Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!