Baja

2023.10.31. 19:50

A bunyevác ifjúsági csereprogram nyári találkozóján készült fotókból nyílt tárlat – galériával

Az első bunyevác ifjúsági csereprogram nyári találkozóján készült fotókból nyílt tárlat október 30-án Baján. A több mint 100 fotón megelevenednek a tábor mindennapjai, a tánctanítás, kézműves-foglalkozások, kirándulások, ahol három ország fiataljai közösen vettek részt.

Márton Anna

A tálatot Ikotity István nyitotta meg

Fotó: Márton Anna

Őrizzük meg a bunyevác kultúrát címmel nyílt kiállítás a Bunyevác Konyha előterében a Batthyány utca 13. szám alatt. A tárlat megnyitóján részt vett Széll Péter és Hajdú Miklós alpolgármester. A szervezők a nyári találkozó programjain készült alkotásokból állították össze a tárlatot.

Dunafalván szervezték meg az első bunyevác ifjúsági csereprogramot, amely egy találkozó formájában valósult meg idén nyáron július 23–30. között. Mint arról Ikotity István koordinátor tájékoztatott, összesen 60 fő vett részt a nyári találkozó programjain, Szerbiából, Magyarországról, Horvátországból érkeztek fiatalok. A fotókiállítás anyagát a nyári programon készítették, több mint 100 képet láthat a látogató.

– A képek arra hivatottak, hogy bepillantást nyerjen mindenki a tevékenységekbe. A tudásátadásról, a tapasztalatcseréről, az ismerkedésről szóltak a programok

 – mondta portálunknak Ikotity István, a csereprogram koordinátora. Hangsúlyozta, hogy a nyári találkozónak rendkívül változatos elemei voltak. A fiatalok tanulhattak, ismereteiket bővíthették a bunyevác kultúrából. Különböző hangszerekkel, tamburákkal, harmonikával ismerkedhettek az érdeklődők. Ezek mellett néptáncot is tanulhattak a dunafalvi népház nagytermében. Az utolsó napon egy közös táncot mutattak be a résztvevők.

Ikotity István a tárlat megnyitásán szólt arról is, hogy voltak olyan fiatalok, akik kezdetben nehezen vették rá magukat, hogy táncot tanuljanak, de rövid időn belül már ők is szívesen bekapcsolódtak a közös táncba. Vacsora után, amikor a zenészek megszólaltatták a hangszereiket, az egész társaság örömmel vetette bele magát a bunyevác néptáncba és későig ropták a táncot.

A táborozók Szabadkára és Bajára is kirándultak. A hét második felében előadók érkeztek, akik különböző kézműves-foglalkozásokat tartottak. Szalmaművészetet, fehér hímzést, karácsonyi kalácskészítést tanulhattak a fiatalok. A bunyevác népviseletről, táncról és kultúráról is tartottak ismertető programokat neves és elismert szakemberek.

A tábor szervezői a magyarországi Francovilla Egyesület, a szerbiai Društvo za esperanto „Tibor Sekelj” és a Kulturno Umjetničko Drusvo Jozsef Attila szervezet. A tábor az Erasmus+, európai uniós finanszírozású program keretében jött létre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!