Művészet

2023.09.12. 10:21

Kunszentmiklós múltját jelenítik meg Szőke Ferenc képei – galériával

Szőke Ferenc festményeiből nyílt kiállítás a szentmiklósi napok keretében a Varga Domokos ÁMK galériájában. A tárlatot Kurdi János nyitotta meg. Az alkotó immáron második alkalommal mutatkozott be munkáival szülővárosában.

Gulyás Sándor

Képeim gondolatiságával lokálpatriotizmusomat közvetítem a nézők felé – emelte ki Szőke Ferenc

Fotó: Gulyás Sándor

Szőke Ferenc autodidakta módon sajátította el a festészet alapjait. Diákéveiben, szakkörökben csiszolgatta tudását. Az élet úgy hozta, hogy mégsem a képzőművészeti pályát választotta hivatásul. Iparosként a díszítő festőként dolgozik, ám ha ideje engedi leül a vászon elé. Alkotásainak többsége Kunszentmiklós történetéhez kötődik, szeretett városa legszebb épületeit, utcáit, tereit festi le. Képei a régmúlt idők hangulatát idézik.

– Az alkotási folyamat az átlagostól hosszabb, mivel a választott téma, ami időként jóval több időt vesz igénybe, mint a a kép megfestése. Arra törekeszem, hogy a festményeimen  ábrázolt épület, utcarészlet jól felismerhető, korhű, és részlet gazdag legyen, ami igaz a megjelenített alakokra is – fogalmazott Szőke Ferenc. 

Az alkotó leginkább a hiteles történeteket eleveníti meg képeiben, de emellett a fantáziáját is szabadjára engedi. kísérletező kedve nem csak a témaválasztásban merül ki. Több festészeti irányzatot is kipróbált már. Legfőképpen akrillal dolgozik, de nem idegen tőle az olaj sem.

– Könnyen hozzáférhető festékeket, színező pasztákat használok. Az akrilfesték a gyors száradási időnek köszönhetően a rendkívül praktikus. Képeimet, ügyelve a legapróbb részletekre, nagy műgonddal készítem, így ez számomra nagy előnyt jelent. Festményeimmel városunk történelmét jelenítem meg, így nagy könnyebbséget jelent, hogy Kunszentmiklós jelentős nagyságú helytörténeti anyaggal rendelkezik. Úgy hiszem, hogy történelmünk, a gyökereink valós ismerete alapozhatja meg identitásunkat, hazaszeretetünket. A festés számomra az önkifejezés egyik formája, átélhetem az alkotás örömét, képeim gondolatiságával lokálpatriotizmusomat közvetítem a nézők felé  – emelte ki Szőke Ferenc.

Szőke Ferenc tervei között szerepel egy nagy méretű , történelmi témájú kép elkészítése, melynek témája a redemptió idejébe kalauzolja el a nézőt. A festménye Mária Terézia királynő lesz látható, amint fogadja a jász-kun települések követeit. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!