XVIII. Kelebiai Kárpát Fesztivál

2023.08.13. 18:03

Több év kihagyás után most találkoztak újra a népdalkórusok Kelebián – galériával

Három év után újra népdalkórusok találkoztak Kelebián, a határon innen és túl gyűjtött népdalok csendültek fel az Agrárkereskedelmi Központ aulájában a XVIII. Kelebiai Kárpát Fesztivál keretében.

Pozsgai Ákos

Újra népdalkórusok találkoztak Kelebián

Fotó: Pozsgai Ákos

„Megmondom titkát, édesem, a dalnak: Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat. Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lélekben az ének, Az hallja a mások énekét is szépnek.” – ezzel a Babits Mihály idézettel köszöntötte a XVIII. Kelebiai Kárpát Fesztivál népdalkórus találkozójának résztvevőit az Agrárkereskedelmi Központ aulájában Józsa-Lengyel Judit, a Sántha Mária Művelődési Ház igazgatója.

Az intézményvezető emlékeztetett, hogy nem volt könnyű az elmúlt időszak, hiszen több találkozó is elmaradt a járványhelyzet miatt, így 2019 óta a mostani az első alkalom, hogy újra dalos találkozót tudtak rendezni.

A Kelebiai Kárpát Fesztivált Maczkó József polgármester nyitotta meg, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy azért fontosak az ilyen találkozók, hogy a helyi és környékbeli hagyományőrzők megmutathassák magukat, ízelítőt adjanak a térség, a lakóhelyük népzenei és kulturális értékeiből. – Kiváló alkalom arra is, hogy együtt éljük meg magyarságukat, ápoljuk a kapcsolatainkat és szorosabbra fűzzük a barátságokat – mondta a település vezetője.

A találkozón elsőként a Kisszállási Népdalkör tagjai léptek színpadra, akik több mint fél évszázada alkotnak összetartó közösséget. Fontosnak tartják a népdalkincs ápolását, a helyi gyűjtésű summásdalokat és más tájegységek dalait is szívesen tanulják, éneklik. A népdalkör tagja a Vass Lajos Népzenei Szövetségek, legutóbbi minősítő versenyükön Kiemelt Arany fokozattal jutottak be az októberi döntőbe, kórusvezetőjük: Benke Magdolna Mária.

Az 1980 óta működő Ásotthalmi Népdalkör tagjai, akik másodikként léptek színpadra, az elmúlt négy évtized alatt több hagyományőrző csoporttal alakítottak ki baráti kapcsolatot, előadásukban Mátravidéki dalokat énekeltek, citerán Király Imre kísért.

A népzenei találkozót színesítette Ács Lajosné nyugalmazott könyvtáros, Almásfüzitő díszpolgárának prózai előadása.

A Bordányi Borostyán Dalkör 21 éve működik és eddig 20 elismerésben részesült, legutóbb a bordányi önkormányzat adományozott Nívó díjat a dalkörnek. Dél-alföldi nótacsokrot adtak elő, kórusvezetőjük: Illés Mária.

A bajsai Testvériség Művelődési Egyesület Bajsai Csalogány Népdalköre több mint 46 éve alakult meg, lelkes helybéli nótafák, citerások és tamburások elevenítették fel és éltették tovább a falu gazdag népdalkincsét, művészeti vezetőjük Serfőző Andor. A Szépen úszik a vadkacsa kezdetű népdal csokorral léptek fel a kelebiai találkozón, citerán Vaszlavik István kísért.

A hatszoros Aranypáva díjas, kétszeres Aranypáva nagydíjas és négyszeres Aranypáva különdíjas Szatymazi Barackvirág Népdalkör gyűjteményében mintegy 750 népdal van, évente 15-17 alkalommal lépnek fel a vármegye, az ország és a határon túli területeken. Kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy bevonják a fiatalabb korosztályt a közös fellépésekbe, ennek köszönhetően a felnőttek és a gyerekek közül többen is citerázni tanulnak. Vezetőjük, Kónya Géza, és alföldi dalcsokorral készültek.

A találkozó záró műsorszámaként a házigazda Kelebiai Daloskör tagjai léptek fel, akik a korábbi nyugdíjas klub jó hangú asszonyaiból verbuválódott 2001-ben. Vezetőjük Kovács Márta nyugdíjas zenepedagógus, érpataki népdalokat adtak elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!