Nemzetközi Kerámia Stúdió

2023.06.18. 07:00

A raku égetés páratlan hangulatát is átélhetik Kecskeméten – galériával

A Nemzetközi Kerámia Stúdió készítette a megújult városháza teremjelzéseit. A közelgő Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében pedig minden érdeklődőt beavatnak a raku égetés rejtelmeibe. A részletekről beszámoltak hírportálunknak is.

Sebestyén Hajnalka

Június 24-én, szombaton, a Múzeumok éjszakáján a raku égetés rejtelmeibe kaphatnak bepillantást az érdeklődők

Fotó: Nemzetközi Kerámia Stúdió

Városháza teremjelző táblák

Kecskemét MJV Polgármesteri Hivatala felkérésére, a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft – Nemzetközi Kerámia Stúdió a megújuló városháza új, patinás megjelenéséhez igazodva készítette el négy helység – Díszterem, Kada Elek Terem, Lestár Péter Terem és a Látogatóközpont – teremjelző tábláit kerámiából. 

A táblák tervezésénél és kialakításánál az épületet meghatározó historizáló elemek szolgáltak inspirációként, mint a homlokzat karakterét adó sziluett, az ablakokat, ajtókat keretező frízek, szamárhátíves díszítőelemek, valamint a magyaros stílusként megjelenő szecessziós virágmotívumok és a homlokzati Zsolnay kerámiabetétek.

A cél az volt, hogy az enteriőrbe szervesen illeszkedő, elegáns, letisztult és funkcionális, megjelenésében és kivitelezésében időtálló teremjelző táblák készüljenek. A táblák színválasztásában a belső térben megjelenő és domináló árnyalatok – a kék, a vörös és a bézs – köszönnek vissza. A terveket Sütő Erika és Golovics Ferenc készítették.

A táblák pontos tervei után 3D modellek készültek SLA nyomtatással, amiről gipsz présformákat készítettek a Stúdió munkatársai. Ezekből a formákból hagyományos préselési eljárással készültek magastűzű, samottos agyagból a mintadarabok, melyek többszöri égetéssel, máz feletti festéssel és aranyozással érték el végleges megjelenésüket. A táblákat a Stúdió munkatársai készítették: Antal Kitti, Czinegéné Király Klára, Kis Jakab, Kontor Enikő, Sütő Erika.

Tetőcserép dekorálás

A felújított városháza átadó-ünnepségen kiosztott eredeti Zsolnay tetőcserepek dekorálásában és égetésében is részt vett a Nemzetközi Kerámia Stúdió. A tetőcserepek egyedi feliratot és grafikát kaptak, melyet 820 fokon égettek rá a tetőcserepek felületére. A dekoráció kivitelezésében a Szitanyomda Kft. volt a szakmai partner.

Múzeumok éjszakája

Június 24-én, szombaton, a Múzeumok éjszakáján a raku égetés rejtelmeibe kaphatnak bepillantást az érdeklődők. A Nemzetközi Kerámia Stúdió színes programjai mellett minden kedves látogató, elképzelései szerint megfestve az előkészített tárgyakat, megalkothatja a saját vázáját. Az elkészült vázák a raku kemencébe kerülnek látvány-égetésre a Stúdió udvarán. Vendégek megismerhetik ezt a különleges japán eredetű égetési eljárást, ahol láthatóvá válnak az égetés közben narancsszínben izzó alkotások, bevonva vendégeket az égetés páratlan hangulatába. A látogatók által megfestett vázák égetés után hazavihetők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!