Kada Elek / Lestár Péter

2023.06.09. 20:21

A nagy polgármesterekről nevezték el a felújított kecskeméti városháza két termét – galériával

A kecskeméti önkormányzat legutóbbi közgyűlésén jelentette be Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, hogy a frissen felújított kecskeméti városháza két tanácskozó terme a Kecskemét életében és fejlődésében kiemelkedő szerepet játszó egykori polgármesterek, Kada Elek és Lestár Péter nevét viselik a jövőben. A teremjelző táblák elkészítésére a Nemzetközi Kerámia Stúdiót kérte fel a városvezetés – tájékoztatott közleményében a kecskeméti önkormányzat.

Horváth Péter

A kecskeméti városháza

Fotó: Bús Csaba

A terveket Sütő Erika és Golovics Ferenc készítette el, a megalkotásukban a stúdió minden munkatársa részt vett. A Nemzetközi Kerámia Stúdió a felújított városháza patinás megjelenéséhez igazodva készítette el négy helyiség – Díszterem, Kada Elek Terem (a Díszteremtől jobbra), Lestár Péter Terem (a Díszteremtől balra) és a Látogatóközpont – teremjelző tábláit kerámiából. A táblák tervezésénél és kialakításánál az épületet meghatározó historizáló elemek szolgáltak inspirációként, valamint a magyaros stílusként megjelenő szecessziós virágmotívumok és a homlokzati Zsolnay kerámiabetétek. A táblák színválasztásában a belső térben megjelenő és domináló árnyalatok – a kék, a vörös és a bézs – köszönnek vissza.

Szintén a Nemzetközi Kerámia Stúdió alkotóinak keze munkáját dicséri a csütörtöki ünnepélyes avató ceremónián emlékül átadott, korábban a városháza tetejét díszítő eredeti Zsolnay cserepek díszítése. A tetőcserepek egyedi feliratot és grafikát kaptak, melyet 820 fokon égettek rá a tetőcserepek felületére. A dekoráció városháza sziluettje és az ünnepségsorozat szlogenje: „Az én városházám. A tiéd. A miénk.”

A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. – Nemzetközi Kerámia Stúdió kortárs gyűjteményének darabjai azok a szobrok, amik a napokban kaptak helyet a Városháza Lechner Ödön Udvarán (díszudvar).  

Az 1977-ben alapított Nemzetközi Kerámia Stúdió – az országban egyedülálló módon – folyamatosan, egész évben működve biztosít technikailag és szellemileg inspiratív hátteret az alkotóművészek számára. 

A Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítása óta gyűjt kortárs kerámiaalkotásokat. E töretlen elkötelezettség eredményeként a Stúdió kollekciójában jelenleg több, mint 50 különböző ország, 500 művészének, közel 4000 alkotása szerepel, melynek további különlegessége, hogy mind a Stúdióban készült. A Stúdió a genfi székhelyű Nemzetközi Kerámia Akadémia intézményi tagja.

A díszudvaron az orosz Alexander Zadorin 1994-ben készült Kompozíció antik stílusban című munkáját, az izlandi Jóna Gudvardardottír Álom és valóság között I. és II. című, 1996ban készült alkotását és Satoru Hoshino japán képzőművész 2011-es Spirál tavaszi hóval című művét állították ki.
A tervek szerint a Lechner Ödön Udvaron most kiállított alkotások hosszú távon díszítik majd a felújított kecskeméti városháza belső parkját.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában