Harta

2024.04.29. 18:33

A szülőfalu, a családi gyökerek táplálják Kaszt Erika művészetét

„Szülőfalumhoz, a családi gyökereimhez való ragaszkodásomnak és a Duna-partunk csodálatos varázsának köszönhetem az elért eredményeimet. Ezekből táplálkozik ösztönösen a fantáziám, melynek nincsenek határai. A festészet számomra hatalmas erőt, nyugalmat és csendet jelent…” – vallja önmagáról Kaszt Erika hartai festő.

Zsigmond Enikő

A Dunatáj Közalapítvány hartai Kézműves Közösségpontjában ezúttal egy helyi alkotó, Kaszt Erika kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

festő, művészet, kiállítás
Kaszt Erika kiállítása pünkösdhétfőig tekinthető meg Hartán.
Fotó: Zsigmond Enikő

Festményeit akrillal készíti. Erőteljes színvilága és egyedi formavilága saját fantáziájának szüleménye. Képei álomszerűek, főként a fák leabsztrahált, érzelmeket megjelenítő, szinte emberi testként nyújtózó, kígyózó, hajlongó formái jelennek meg a vásznon, erőteljes érzelmeket sugározva. „Nagyon különlegesek számomra, hiszen mindegyik egy másik dimenzióba repít el, ahol nincsenek határok és bármi megtörténhet” – hangzott el a kiállítás megnyitóján.

Az alkotó születése óta Hartán él, már gyermekkorában szívesen rajzolgatott. Húsz évesen kezdett a festészettel foglalkozni. Nem tanult sem rajzolni, sem festeni, mindent autodidakta módon sajátított el. Legelőször 1999-ben a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon mutatták be egy festményét. Szülőhelyén 2005-ben volt egyéni kiállítása. Majd sorra jöttek a kiállítások, először Hartán, a Bodzaünnepen és a Hajósmúzeum átadó ünnepségén. 2021-től Budapesten több neves galériában is megtalálhatók voltak képei, mint a Jancsó Art Galéria, Bakelit Art Center és a K-Galéria. Ausztriában is láthatták már festményeit, tavaly júniusban egy háromnapos nemzetközi képzőművészeti kiállításon. Júliusban pedig Hartán szerepelt a Kossuth Rádió élő műsorában.

festő, művészet, kiállítás
A festészet számomra hatalmas erőt, nyugalmat és csendet jelent…” – vallja önmagáról Kaszt Erika hartai festő.
Fotó: Zsigmond Enikő

Tervei között szerepel további külföldi kiállításokon való részvétel és természetesen az is, hogy majd egyszer az elismert magyar kortárs festők között említsék a nevét.

A képeiből összeállított kiállítás egészen pünkösdhétfőig megtekinthető Hartán, a Kézműves Közösségpontban hétköznap 9 és 16 óra között, hétvégén pedig előzetes egyeztetés alapján várják az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!