Kecskemét

2023.06.08. 16:05

Lázár János: új szövetséget kötünk a vidéki erőközpontokkal – galériával, videóval

Az M8-as autópálya Kecskemét és Dunaújváros közötti szakaszának megépítését, nagyszabású vasúti pálya létrehozását a Győr–Székesfehérvár–Dunaújváros és Kecskemét között és a déli határátkelők teljes újjáépítését jelentette be az építési és közlekedési miniszter a Modern Városok program keretében megújult kecskeméti városháza csütörtöki átadóján. Lázár János hangsúlyozta, hogy ezt a Modern Városok program lezárásával, a vidéki megyei jogú városokkal kötött új szövetség keretében valósítják meg azért, hogy minél inkább összekössék a régiót Szerbiával és becsatornázódjanak a dél-európai és balkáni gazdasági lehetőségek a magyar gazdaságba.

Horváth Péter

Lázár János építési és közlekedési miniszter

Fotó: Bús Csaba

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármester az átadón mondott köszöntőjében kifejtette: évszázados álom vált valóra a kecskeméti városháza megújításával, ami ebben a formájában csak a terveken létezett. A megújulással nemcsak Kecskemét, hanem a Kárpát-medence legszebb ikonjává vált.

A polgármester felidézte, hogy honnan indultak. 2019-ben jelentek meg a kivitelezők a városházánál és négy nagyon kemény év kezdődött, hiszen számtalan szakmai kihívást rejtett a felújítás. Mintegy 100 vállalkozás és csúcsidőben 150 munkás tevékenykedett a városháza megújításán. Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta, hogy Kecskemét most megérkezett oda, ahová eleink megálmodták, ahol mindig is  a helye volt: modern, sikeres, családias, élhető város, ami mindenki szeretett otthona. A város, ami nemcsak termel a jelennek, hanem gondosan tervezve készíti elő a jövőt, biztonságot nyújt mindenkinek.

Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy Szabadkát három dolog is összeköti Kecskeméttel: a magyar nemzethez tartozás, a lokálpatriotizmus és a szecesszió magyar változata, majd a két város közös pontjait emelte ki. 

Emlékeztetett, hogy Szabadka és Kecskemét ugyan nem testvérvárosok, de az átadás napja megerősíti szövetségüket és talán jogi értelemben is szorosabbra fűzhetik kapcsolatukat.

Kecskemét a gyarapodás városa

Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át Kecskemét „Tündérpalotáját”. Hangsúlyozta, hogy az épület szimbóluma a magyar gyarapodásnak. A gyarapodás egy fényes időszaka hozta létre a 19. század végén és magyar gyarapodás új korszaka a 21. század hajnalán újította meg az épületet.

– A Kárpát-medence lakosai számára ma Kecskemét a gyarapodás városa. Mert gyarapodik népességében, gazdaságában és kultúrájában is. Ez az épület ezt hirdeti, a gyarapodás szimbóluma – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: létrejöttéhez és újjáépítéséhez igényes polgárokra, polgári jóízlésre és a nemzeti felemelkedés eszméjére volt szükség. A miniszter szerint a városháza kifejezi a nemzeti építészetét karakterét, és azt, hogy a nemzeti építészet képes az építészet világnyelvét magyarra fordítani, és mi, magyarok képesek vagyunk az országot naggyá tenni. Hozzátette, hogy a városháza szimbolizálja a város megújítását is, és kiemelte, hogy ebben hatalmas szerepet játszott Zombor Gábor korábbi, és Szemereyné Pataki Klaudia jelenlegi polgármester.

Emlékeztetett, hogy Matolcsy György még 2010-ben gazdasági miniszterként arra biztatta a kormányt, hogy Kecskeméten jöjjön létre a vidéki Magyarország új fellegvára. Ennek jegyében 2010 óta a mai napig a kormány mintegy 300 milliárd forinttal támogatta a kecskemétiek törekvéseit. A beruházásoknak köszönhetően a városnak megnőtt a GDP-termelő képessége, nőtt az egy főre eső jövedelem, és lényegében eltűnt a munkanélküliség, vagyis nőtt az életszínvonal, tehát megerősödött a város. Ehhez társul a mintegy 100 milliárd forint, amivel a Modern Városok program keretében támogatta a kormány a megyeszékhelyet – emelte ki Lázár János.

A miniszter elmondta, hogy 2015 óta a Modern Városok program keretében 23 megyei jogú város fejlesztésére mintegy 2200 milliárd forintot költött az adófizetők forrásaiból, majd bejelentést tett: a Modern Városok program lezárultával új szövetséget köt a kormány az ország vidéki erőközpontjaival.

– Be kell látnunk, hogy a megváltozott gazdasági körülmények közepette egy program lezárásra és egy új fejezet megnyitására kényszerülünk.

 Az új fejezet sokkal koncentráltabban, célirányosabban kell költse az adófizetők pénzét. Ennek jegyében magyarország kormánya a Modern Városok program lezártával új szövetséget ajánl Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc városainak, Veszprém, Székesfehérvár, Győr városának, Szeged, Békéscsaba és Szabadka városának, de különösképpen Kecskemétnek. Tesszük ezt azért, mert a kecskemétiek képesek voltak a globálisat a lokálissal összehozni. Képesek voltak meghonosítani a világ egyik legnagyobb, legértékesebb márkáját, összehozták a régit az újjal. Összeegyeztették a haza és a haladás ügyét, régit és a modernitást, a hazafiságot és a haladás képességét – fogalmazott a miniszter.

Kecskemétet az ország egyik fontos központjává szeretnék tenni

A miniszter a bejelentett új szövetség gyakorlati oldalát is megvilágította.

– Kecskemétet nemcsak a vidék, hanem Magyarország egyik fontos központjává tesszük. 

Kecskemétet és a tőle délre eső, bácskai, bánáti területeket még jobban összekötjük Szerbiával, gazdasági fejlesztési programot indítunk. 

Jelenti ez az M8-as autópálya megépítését Dunaújváros és Kecskemét között, jelenti egy új, nagyszabású vasúti pálya létrehozását a Győr–Székesfehérvár–Dunaújváros és Kecskemét között, és jelenti ez a déli határátlépési pontok teljes újjáépítését, valamint Baranya és Bács-Kiskun vármegye hatékonyabb és erősebb összekötését. Mindezt annak érdekében, hogy a dél-európai gazdasági lehetőségek, a Balkán gazdasági lehetőségei Magyarországra becsatornázódjanak és összeköttetésbe kerüljenek – jelentette be Lázár János, hangsúlyozva, hogy politikai közösségüknek a vidék az első.  

A köszöntők után az egyházak képviselői megáldották a megújult városházát.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában