Tárlat

2023.05.17. 13:18

Kerekegyházához kötődnek Ziegler Németh Ferenc képei – galériával

Ziegler Németh Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás a kereki majális keretében a helyi Katona József Művelődési Házban. A képeket dr. Kelemen Márk polgármester és R. Kárpáti Péter színművész ajánlotta a közönség figyelmébe. A festőművész ezúttal portrékat és kerekegyházi városképeket, tájképeket tett közszemlére.

Gulyás Sándor

Kerekegyházi arcok is visszaköszönnek Ziegler Németh Ferenc képeiről

Fotó: Faragó Ferenc

Ziegler Németh Ferenc huszonévesen érzett késztetést arra, hogy ecsetet vegyen a kezébe. A mesterséget többek között Maszlik Istvántól, Gayer-Móricz Róberttől, Szappanos Istvántól, Mág Tamástól tanulta. Az alkotó hosszú évekig kizárólag csak olajjal festett, de kipróbálta a pasztellkrétát, az akvarellt, az akrilfestést, a száraz pasztellt is.

– Nagyon sokáig a pasztell technikát részesítettem előnyben. Leginkább az került a vászonra, ami körbevett, megérintett. Azt próbáltam megragadni, képeimen bemutatni, ahogyan a tájra, az épületre, a tárgyakra vetülő fény átlényegül egy-egy érzéssé, gondolattá. A portréfestészetbe Kisrécsén a Kendlimajor Művészeti Szabadiskola nemzetközi nyári táborában kezdtem mélyebben belemerülin – fogalmazott Ziegler Németh Ferenc.

Az alkotó nagyon sok pozitív visszajelzést kapott, kollégái kérésének eleget téve elvállalta, hogy elkészíti az elhunyt művésztársak portréit. – Rájöttem, hogy az utóbbi időben nagyon hiányzik, hogy ismét olajjal fessek. Témában is változtatni kívánok, a figurális ábrázolás kerül előtérbe. Az emberi jelenetek, a hétköznapi életből kiragadott motívumok - biciklis néni, piaci epizód - lesznek a jövőben megörökítve. Megragadva azt a részletet, ahol a fény és kompozíció jónak tűnik. Emellett nem hagyok fel a portré-, és tájképfestéssel sem – vázolta a közeljövő terveit a festőművész, aki munkáival arra törekszik, hogy versenyre keljen a látvány okozta élménnyel, hangulattal.

Ziegler Németh Ferencet az alkotás nyújtotta öröm, az állandó fejlődés, a megújulás lehetősége vonzza a festészetben. – Mindig nyitott szemmel járok és rácsodálkozom a világ mindennapi szépségeire. A technikai tudás mellett legalább olyan fontosnak tartom ezt a szemléletmódot, amit tanítványaimnak is igyekszem hangsúlyozni – tette hozzá az alkotó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!