Kiskunhalas

2023.05.21. 15:22

A közös örömzenélés hívta életre az Online citerások első találkozóját – galériával

Kiskunhalason, a Végh-kúria adott otthont az Online citerások I. majálisának, jobb helyszínt nem is választhatott volna a szervező kiskunhalasi Szilaj Citerazenekar. Az résztvevők az ország minden szegletéből érkeztek szombat délelőtt az alföldi kisvárosba.

Pozsgai Ákos

Illusztráció

Fotó: Pozsgai Ákos

Ha csak egy napra is, de Halas, a csipke mellett a hazai citerások városa is lehetett. Egy internetes közösségi csoportból szerveződött találkozó résztvevői, többnyire amatőr zenészek, de a közös és szabad muzsikálás öröme összehozta őket. 

– A találkozó nem titkolt célja volt, hogy összehozzuk azokat, akik nem feltétlen egy csoportban, vagy valamilyen zenekarban játszanak, hanem elsősorban a saját kedvükre, vagy alkalmanként családi, baráti, vagy munkahelyi közösségekben – mondta el Szűcs Sándor, a halasi Szilaj Citerazenekar vezetője.

Közel száz citerás jött el az ország különböző szegletéből, akik közül többen be is mutatkoztak egy-egy produkcióval.

– Az ötvenes évek végén a tanyán élő paraszt családokban más szórakozási lehetőség nem igazán volt, még kisgyerek voltam, de jól emlékszem, hogy a családból mindenki tudott játszani citerán, csak én egy kicsit tovább foglalkoztam vele, az iskolai évek alatt is, aztán a honvédségnél. Imádom a zenét, főleg a népzenét, édesapám örökségét folytatom tovább. Nehéz néhány szóban megfogalmazni, hogy mitől jó a citeramuzsika. Egyszerű hangszer, de csodálatos hangokat lehet belőle kicsalni, olyan érzelmeket ébreszt az emberben, amire szívesen gondol. Ha látom, hogy másnak is tetszik, az még ad egy plusz motivációt, hogy citerázzunk. Aki ebbe született bele, annak természetes, hogy ez a legjobb hangszer – mesélte Fehér Zoltán, a Félegyházi Citerás Duó tagja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!