Irodalom

2023.04.17. 19:55

Méltó módon emlékeztek meg Petőfiről Baján – galériával

Sokan, sokféleképpen emlékeztek a 200 éve született költőre. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában Baján szintén méltó módon emlékeztek meg Petőfi Sándor munkásságáról pár nappal ezelőtt.

Márton Anna

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában tartották meg az eseményt

Fotó: Beküldött fotó

Párbeszédes(t) címmel egyedi irodalmi összeállítást rendezett az intézmény két pedagógusa: Perity Diána és Földi Bernadett. Perity Diána szerint fontos, hogy az egyéb projektek mellett ilyen estekre is sor kerüljön. A gyerekek közül sokan zsigerből elutasítanak mindent, ami kötelező: van olyan tanítványa, aki életében egyetlen kötelező olvasmányt sem olvasott végig, és sokan vannak, akik állításuk szerint nem szeretik a verseket. Egy ilyen előadás ráébresztheti őket arra, hogy a vers – vagy általában az irodalom – igenis tud izgalmas, vagány dolog lenni. 

– Ezekben a műsorokban ezeket a ráébredéseket szeretem a legjobban. 

Ha valaki visszakérdez a műsor után, hogy „Mi is volt a címe annak a versnek?, az annak a jele, hogy valami elkezdett motoszkálni a fejében, hatott rá a szöveg, elindult egy párbeszéd 

– mondta Petrity Diána.

Földi Bernadett kifejtette, hogy a kultúra és a versek, az azok által közölt érzelmek folyamatosan körbevesznek minket, de a hétköznapokban nehéz ezeket lelassulva, elgondolkodva megélni. Az érdeklődők kreatív, kissé újragondolt formában találkozhattak irodalmi szövegekkel, zenei produkciókkal, léphettek velük és saját érzelmeikkel, gondolataikkal párbeszédbe.

– Azt gondoltam, ezt leginkább úgy tudjuk megvalósítani, ha a Petőfi-versek mellé mai szövegeket, dalokat illesztünk, párbeszédet alakítva ki a szövegek között. Erre a szándékra utal a műsor címe. Aztán jött az ötlet, hogy kapcsolódjunk a képzőművészethez is egy rajzpályázat segítségével. Először olyan műveket kerestem, amelyekről biztosan tudtam, hogy Petőfi ihlette őket, de a „párkapcsolatok” döntő többségét egyszerűen az azonos téma alakította. Ebben az esetben is – két kivétellel (Éjszaka van, Iszom a bort) – Petőfi-versekből indultam ki. Hetekig tartott a keresgélés és a válogatás, de azt hiszem, megérte a ráfordított idő – részletezte a pedagógus.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!