kultúra

2021.11.16. 18:55

Szarka Vëra Országos Hímző Pályázatot hirdettek Kalocsán

A pályázatra két konkrét kategóriában hagyományos népművészeti vagy modern népi iparművészeti alkotásokkal nevezhetnek az érdeklődők. Az alkotók 2022. október 10-ig adhatják le műveiket.

Gábor János

Forrás: archív-felvétel

Fotó: Gábor János

Nem sokkal a 80. születési évfordulóján rendezett emléknap és a műveiből válogatott, e hónap végéig látogatható kiállítás megnyitója után népművészeti versenyt is elneveztek Szarka Vëráról, a homokmégyi származású népművészet mesteréről. A tavaly elhunyt hímző- és pingálóasszony örökségét a Szarka Vëra Országos Hímző Pályázat viszi tovább, köszönhetően a Hagyományok Háza, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre, a Viski Károly Múzeum, illetve a kalocsai és a homokmégyi önkormányzat összefogásában indult, több mint egy évig tartó megméretésnek.

A jelentkezőktől két konkrét kategóriában várnak hagyományos népművészeti vagy modern népi iparművészeti alkotásokat, és bár nyitott tematikájú pályázatról van szó, ragaszkodnak ahhoz, hogy kizárólag a kalocsai népművészet egyes korszakaiból származó hímzési motívumokat szabad alkalmazni. Külön megjegyzik, hogy a tradicionális művek mellett gyöngyhímzést (fityulát), valamint hímes tojást is be lehet nyújtani.

A kiírás szerint egy összetett célokat szolgáló pályázat indult. Az alapító szervezetek egyrészt a kalocsai hímzés népszerűsítését és egyes korszakainak bemutatását, másrészt Szarka Vëra szellemi örökségének és hagyatékának megőrzését szeretnék szolgálni. Az alkotók nevezési díj nélkül, 2022. október 10-ig adhatják le műveiket, amelyeket szakmai zsűri fog értékelni. Eredményhirdetés szintén jövőre, október 31-ig várható, majd egy kiállítást is rendeznek a legjobb népművészeti remekekből. További részletek és pályázati feltételek a Viski Károly Múzeum honlapján.

Kiállítás Szarka Vëra alkotásaiból
Fotó: Gábor János / archív-felvétel

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!