Lakiteleki Filmszemle

2021.11.25. 07:00

Különdíjat kapott két kalocsai film is

Kvalla Gábor és Paletta Richárd Légből kapott világ, illetve Tóth Dani Möszijő Holló című portréfilmje is különdíjat nyert a XX. Lakiteleki Filmszemlén.

Gábor János

Lakatos Norbert (jobbra) és a róla készült film egyik különdíjas alkotója, Kvalla Gábor

Fotó: Gábor János / archív

Mint arról beszámoltunk, a 2019-ben elhunyt Sára Sándor, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr nevét viselő mustra eredményhirdetését múlt héten tartották a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában.

Kvalla Gábor mozgóképgyártó kérdésünkre elárulta: az ötből (krónika, korkép, művelődés, fikciós műsorok, portré) négy kategóriában is nevezett egy-egy filmet, és a Paletta Richárddal közösen forgatott Légből kapott világgal sikerült is elhozni egy alapítványi különdíjat.

A Lakatos Norbert vak lufihajtogató mesterről készült portréfilmnek nem ez az első sikere.

Amint arról hírportálunknak is beszámolt: a legutóbbi, 6. Magyar Speciális Független Filmszemlén a független, professzionális filmes kategória nagydíjas alkotása lett.

Tóth Dani kalocsai filmes ugyancsak kivívta a több mint 30 tagú zsűri elismerését: az Agrárminisztérium különdíját kapta a sokszorosan kitüntetett Holló Mátyás uszódi juhtenyésztőről készült portréért. A „Möszijő Holló” a kisfilm helyszínére utal, Mátyást így kérik fel egy tenyészállat átvizsgálására azon a franciaországi agrárkiállításon és -versenyen, amelynek zsűrijébe őt is meg-meghívják, lévén éppen a francia berrichon du cher fajta szakértője. Az alkotást a külföldi expón forgatták, megörökítve az utazást, a versenyt és magát a bíráskodást is.

A 178, belföldről és határon túlról nevezett alkotás közül 34-et válogattak be a versenyprogramba, és végül ezek közül kerültek ki a nagydíjas, illetve különdíjas filmek. A fődíjat egy dráma, K. Kovács Ákos Brankája nyerte.

Lakatos Norbert (jobbra) és a róla készült film egyik különdíjas alkotója, Kvalla Gábor
Fotó: Gábor János / archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!