kiskunhalas

2021.11.10. 17:34

Agrárpolitikáról és magánéletéről is mesél könyvében Novobáczky Iván

Nyers őszinteség jellemzi az agrárszakember és ügyvéd, Novobáczky Iván Egy magányos lovas című könyvét, amit kedden a kiskunhalasi közönségnek is bemutattak a Forrás-Új Tükör Klub szervezésében a helyi Közösségek Házában.

Mester-Horváth Nikolett

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Bár csupán élete első tizenhárom évében élt a városban, mégis halasinak vallja magát a 85 éves szerző, akinek nagyapja, Dr. Thuróczy Dezső a két világháború között Kiskunhalas polgármestere volt, és a ő nevéhez fűződik a máig meglévő városkép kialakítása. Novobáczky Iván sok időt töltött gyerekkorában nagyapjával, sokat sétáltak a város utcáin.

– Emlékszem a sárga, keramitos utcákra, gyönyörűek voltak. A nagy piacok hangulata is magával ragadott, szerdán és szombaton szekerek sokasága özönlött be a tanyákról a városba – idézte fel halasi emlékeit a szerző.

A felső középosztálybeli fiatalember családjával együtt 1949-ben költözött Budapestre, ami akkoriban – saját bevallása szerint – tiszta és virágos, zöld területekben gazdag város volt. Novobáczky Iván életét, fővárosba költözése óta a véletlenek alakították. Mindig megtalálták a lehetőségek, – ahogy ő fogalmazott – sodródott az élettel. Így lett súlylökésben olimpiai kerettag, edzőjének köszönhetően pedig joghallgató. A lovaglás is fontos szerepet töltött, és tölt be a mai napig az életében, tenyésztő és fogathajtó is volt.

Novobáczky Iván (balra) barátjának, Zsohár Andrásnak (jobbra) mutatta meg először könyve kéziratát
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

Édesapja – aki Újvidék tisztifőorvos volt – halála után nehezebb helyzetbe került a családjuk, de jogi tanulmányai messzire vitték őt. A Termelőszövetkezetek Országos Tanácsának titkára lett, majd sikeresen irányította a Hajdúsági Agráripari Egyesülést. Ő volt a mezőgazdaság modernizációjának egyik főszereplője, pedig elmondása szerint, eleinte egyáltalán nem értett a szakterülethez, az évek alatt azonban mélyen beleásta magát a folyamatokba.

Novobáczky Ivánt a halasi könyvbemutatóra elkísérte barátja, Zsohár András, aki elsőként olvashatta a nemrégiben megjelent mű kéziratát, és, aki arra ösztönözte a szerzőt, hogy adják ki a könyvet. Zsohár András hangsúlyozta, hogy a Debrecen melletti erdei házban született alkotás a mezőgazdaság mai helyzetével kapcsolatos megállapításai mellett, kendőzetlen őszinteséggel mesél a szerző felső tízezerrel való kapcsolatáról és szerelmi viszonyairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!