Kecskemét

2021.09.30. 13:55

Becses irat másolatát kapta meg a Czollner téri templom

A kecskeméti, Czollner téri Szent Erzsébet templom 1826-os, pecséttel ellátott felszentelési emlékiratának másolatát adományozta a Kecskemét Levéltáráért Alapítvány a templomnak és közösségének.

Hraskó István

20210929_Czollner téri templom alapítólevelének átadása_ Szabó Bence, a Kecskemét Levéltáráért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának igazgató-helyettese_Piarista Plébánia Görbe László Plébános_Kecskemét_HI_PN

Forrás: Hraskó István

Czollner Mihály inasból lett vagyonos vaskereskedő, beválasztották a városi elöljárók közé, sőt kölcsönöket is folyósított a városnak. Alapítványa tette lehetővé az első városi ispotály (kórház) felépítését a ma nevét viselő téren. Végrendeletében gondolt a kecskeméti szegények megsegítésére, készpénzvagyonának közel feléből alapítványt hozott létre támogatásukra, és nagyobb összeget hagyott kórházi, egyházi és iskolai célokra is. 1820-as halála után özvegye, Béni (Pennin) Erzsébet is folytatta a jótékonyságot, többek között 2000 forintos felajánlást tett, hogy vállalja egy új templom megépítésének költségeit. 1825-ben tették le az alapkövet, s egy év múlva, 1826-ban, Erzsébet napján már fel is szentelték a templomot, mely Árpádházi Szent Erzsébet után kapta a nevét.

1932-ben a templom átfogó felújítását végezték, és a főoltár renoválása során közvetlenül az oltár kőlapja alatt lezárt vörösréz hengert találtak, benne nagyméretű pergamennel – ez volt a templom 1826-os felszentelési emlékirata. 1935-ben az iratot Királymezei Tibor pápai kamarás, az Erzsébet templom akkori lelkésze a levéltárnak adta, azóta ott őrzik – másolata viszont ezentúl a templom egyik belső falát díszíti. Az A/2-es méretű szép ajándékot csütörtökön Szabó Bence, a Kecskemét Levéltáráért Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át (ő egyben a Bács-Kiskun Megyei Levéltár igazgatóhelyettese is) Görbe László piarista atyának, a templom plébánosának.

– Nagy gondossággal óvjuk, őrizzük ezt az okiratot. Nemrég levéltári feldolgozó háttérmunkák során kezünkbe került, és az alapítvány tagjaiként, levéltárosként úgy gondoltuk, hogy fontos és szép gesztus lenne, ha a templomnak ajándékoznánk a felszentelési emlékirat egy nívós másolát – mondta el Szabó Bence. Mint megtudtuk, a Kecskemét Levéltáráért Alapítványt 2019-ben hívták életre a levéltár – hivatásuk iránt elkötelezett – munkatársai, és rajta keresztül anyagi lehetőségeikhez mérten segítséget nyújtanak a levéltárban őrzött, rossz állapotú dokumentumok restaurálásához, az intézményi programok (konferenciák, kiállítások) megszervezéséhez, szakmai kiadványok megjelentetéséhez, valamint a történeti értékkel bíró magániratok megvásárlásához.

A szervezet rövid fennállása óta, a munkájának fontosságát felismerő mecénásoknak köszönhetően számos szakmai sikert ért el.

Görbe László nagy örömmel vette át az irat bekeretezett másolatát, és rögtön kiakasztotta a templom belső falára. Mint elmondta, a gyerekeket és az idősebbeket egyaránt érdekelheti majd a régi emlék.

Fotó: Hraskó István

Idézet a felszentelési emlékiratból

„Római Katolika Ispotálynál volt Tizenkét Apostolok kápolnájának helyébe néhai boldog emlékezetű Nemzetes Czolner Mihály Szabados Kecskeméth Városa volt egyik nagy érdemű Tanátsossának elmaradott Özvegye Penin Erzsébet Nagy Asszonyság buzgó adakozása által az Isten Dicsösségére és a Hívek Idvességére Szent Erzsébet tiszteletére felemeltetett templom Szent András Hava 19-ik napján felszenteltetett.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!