Dr. Tóth Csaba

2021.06.14. 12:34

Félegyházáról indult a fotós professzor

Dr. Tóth Csaba Madarak fotókon és nemzetközi bélyegeken című kiállítás június végéig tekinthető meg a kiskunfélegyházi Hattyúházban. A Félegyházáról elszármazott professzor kiállításmegnyitóján előadást is tartott.

Vajda Piroska

Fotó: Vajda Piroska

Észrevenni a szokatlant, megörökíteni a megismételhetetlent és vigyázni a rendre. Ez a mottó vezérli minden nap dr. Tóth Csaba urológust, egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, akit a napokban régi barátok, osztálytársak, ismerősök vártak a könyvtárban, ahol dr. Tarjányi József beszélgetett vele a Félegy­há­zá­ról indultak című helytörténeti sorozat keretében. A rendezvényt – amely mára a könyvtár egyik legnépszerűbb programja – három éve azzal a céllal indította el a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, hogy hazahívja és bemutassa a tudomány és a művészet területén jelentős eredményt elért személyiségeket.

Az előadás egyben kiállítás­megnyitó is volt, hiszen prof. dr. Tóth Csaba gyermekkora óta szenvedélyes fotós, ezúttal tizenhét tablóból álló tárlaton mutatkozott be a nagyközönségnek. A Madarak fotókon és nemzetközi bélyegeken címet viselő tárlatot a Félegyházáról elszármazott orvos a saját fotóiból és bélyeggyűjteményéből állította össze. Elmondása szerint egyedülálló ez az anyag, hiszen tudomása szerint nincs még egy kiállítás, amely párhuzamosan jelenítené meg ily módon a madarakat.

Fotó: Vajda Piroska

Az előadás során az is kiderült, hogy a professzor nemcsak madarakat fotóz, hanem a Hortobágyon élő valamennyi állatfajt. Aradi Csaba ökológussal együtt járják a hortobágyi pusztát és ezen közös séták eredményeként jelenik meg hamarosan legújabb könyvük, melynek címe Hortobágyi mesék írók és költők gondolataival.

Tóth Csabáról azt is megtudtuk, hogy képei eddig öt albumban, több folyóiratban és naptárban jelentek meg és eddig mintegy 60 önálló kiállítása volt. Képei csoportos kiállításokon is több mint 30 városban szerepeltek, többek között Barcelonában, Madridban, Pozsonyban, Budapesten, Debrecenben. Fotótevékenységéért 2011-ben Holló László-díjjal tüntették ki.

Tóth Csaba azt is elmesélte, hogy sokat köszönhet a sportnak is, diákként megyei tornászbajnok volt, 4x100-as váltóban diákolimpiát nyert, kosárlabdázott és úszott. Sokáig sportoló szeretett volna lenni, ám 1957-ben súlyos vakbélgyulladás okán megműtötték, ezután döntötte el, hogy édesapja nyomdokaiba lép és orvos lesz. Gyógyított Szentesen, Kecskeméten, majd Debrecenbe hívták az egyetemre tanítani.

A Madarak fotókon és nemzetközi bélyegeken című kiállítás június végéig tekinthető meg a Hattyúházban.

Dr. Tóth Csaba gyermekkora óta szenvedélyes fotós
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!