előadás

2021.05.20. 10:45

Kinyitott a félegyházi könyvtár

A koronavírus-járvány után a Földrajzi szabadegyetemmel nyitott újra a Petőfi Sándor Városi Könyvtár a napokban. Petőfi nyomában a Kárpát-medencében címmel dr. Tarjányi József tartott előadást.

Vajda Piroska

Dr. Tarjányi József kalauzolta a közönséget

Fotó: Vajda Piroska

Abonyi Szilvia, a könyvtár új igazgatója köszöntőjében elmondta, a Földrajzi szabadegyetem intézményük egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb előadás-sorozata, amely a jövőben is egyetemi szintű előadásokkal folytatódik: Szendrő Szabolcs hegymászó, Gruber László és Kubassek János lesznek a sorozat újabb vendégei.

Mint minden alkalommal, ezúttal is Bense Zoltán földrajztanár, a sorozat házigazdája mutatta be az előadót a közönségnek. Bevezetőjében elhangzott: dr. Tarjányi József félegyházi születésű, egyetemi docens, külgazdasági szakmérnök. Több tudományos fokozatot is szerzett, számos hazai és külföldi tudományos szakmai műhelyben tanult és dolgozott. Hivatásának gyakorlása mellett számos civil szervezetben aktívan tevékenykedik. Szervezésében számtalan szobor, kereszt került felállításra vagy felújításra. Bár Ausztriában él, szíve mégis félegyházi maradt, igazi lokálpatrióta. Minden szabadidejét Kiskunfélegyháza érdekében és a Petőfi-­kultusz ápolásával tölti. Fontos számára a magyarságtudat erősítése és a hagyományápolás. Tarjányi Józsefnek szívügye a Petőfi-emlékhelyek felkeresése és kutatása a Kárpát-medencében.

Számára elsődleges az anyaország és az elszakított nemzetrészek magyar közösségeinek értékfeltáró tevékenysége. Fontos számára, hogy segítséget tudjon nyújtani a tárgyi és szellemi értékek, hagyományok felismeréséhez, megőrzéséhez. Petőfi Sándor életének fontosabb helyszíneit, emlékhelyeit járja, dokumentumokat gyűjt, bemutat és előadásokat tart. Ezt tette csütörtökön a félegyházi Hattyúházban is. Előadásából kiderült, hogy Magyarországon alig van olyan hely, ahol Félegyháza nagy szülötte, Petőfi Sándor ne járt volna és ott ne írt volna verset. Családjával sok helyen élt és diákként sok helyen tanult. Igazi vándor volt. Vándorlásainak Kárpát-medencei helyszíneit járhatta be a közönség dr. Tarjányi József fényképekkel illusztrált előadása segítségével.

Dr. Tarjányi József kalauzolta a közönséget
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!