kecskemét

2021.03.25. 19:13

A színház egy varázslatos világ, minden szegletére kíváncsi a néző

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház streamelt előadásokkal várja nézőit áprilisban. A közvetítés szünetében extra tartalmakat osztanak meg a közönséggel, melynek tervezése és munkafolyamatai a bezárást megelőzően már elkezdődtek. A projekt ötletgazdájával, megvalósítójával, a kecskeméti színház művészével, Szegvári Júliával beszélgettünk.

Morva Daniella

Fotó: Ujvári Sándor

A színházkedvelő néző számára talán mindig is izgalmas volt, hogyan áll össze egy igazi színházi produkció. Valódi kulisszajárásra azonban ritkán van lehetőség, és bár a werkvideók egyre népszerűbbek, a közönség számára sosem elég az extra tartalmakból. Különösen igaz ez a pandémia időszakára, hiszen mindannyian színház nélkül maradtunk.

– A színház varázsa az is, hogy nem csupán az előadás része izgalmas, hanem a háttérben zajló munkafolyamatok is. Megjelenik egy másik tér, egy teljesen új világ, akár több száz évet is visszautazhatunk az időben a jelmezek és a díszlet segítségével. Aki ennek a varázslatnak nem részese, az csupán elképzelni tudja, milyen lehet; és természetes, hogy teljes valójában látni szeretné – kezdte Szegvári Júlia, majd hozzátette: a 19 órás kezdést hosszú háttérmunka előzi meg minden egyes előadásnál. Jóval korábban érkeznek meg a díszítők, a kellékesek, az öltöztetők, a hangosítók, a világosítók, majd a művészek, hogy a színpadra lépés pillanatában minden a lehető legtökéletesebb legyen; megtörténik a hangbeállás, a mikroportok felvétele, a sminkelés és öltözködés, a nézőt pedig már az életre kelt karakter és díszlet fogadja.

Ezen folyamatok bemutatására készül Szegvári Júlia és csapata, és mint elmondta, főként azt szeretnék elérni az extra tartalmakkal, hogy a nézők számára is különlegesebb legyen a színházi miliőhöz nem hasonlítható online közvetítés.

– Rövid videókat szeretnénk készíteni arról, hogyan kezdődik el egy előadás és mi történik a színfalak mögött. Az előadás tartogatta meglepetéseket megőrizzük, de amit csak lehet, megmutatunk.

Látni fogjuk a színészek megérkezését, hogy miként készül el a hajuk, a sminkjük, hogyan öltik magukra a jelmezeket, illetve mi zajlik eközben a színpadon.

Megmutatjuk, mivel foglalkoznak a díszítők és a kellékesek, hogyan készülődik a stáb, és gyakorlatilag teljes egészében látni fogjuk, miként válik egy üres színpad az alkotók által megálmodott világgá – részletezte a színművész.

Szegvári Júlia
Fotó: Dömölky Dániel

Szegvári Júlia nem egyedül viszi majd a hátán az extra tartalmakat, az interjúkat ugyanis Tóth Kata, a kecskeméti színház dramaturgja fogja készíteni, a technikai segítséget ifj. Háry Péter adja majd, a színésznő asszisztense pedig Sirkó Anna lesz. A tartalmak előreláthatólag a Légy jó mindhalálig, a Jövőre, veled, itt és a Jövőre, veled, itt 2. előadások közvetítése előtt, illetve a szünetben lesznek megtekinthetőek, és csupán a megvásárolt jeggyel rendelkező nézők számára.

Szegvári Júlia előzetesen annyit elárult, hogy az előadások szereplői, a stábtagok, illetve a Jövőre, veled, itt sorozat rendezője, Szerednyey Béla biztosan feltűnnek majd a videókban.

Nem ez az egyetlen tervezett projekt, a színésznő ugyanis hamarosan elindítja saját vlogját, melyben az extra tartalmakhoz hasonló különlegességeket fog megosztani nézőivel.

– A koncepció nagyjából ugyanaz: szeretnénk többet megmutatni a színházban zajló háttérfolyamatokról, illetve magukról a színészekről.

A nézők csupán a színpadról ismerik kedvenceiket, azt azonban nem tudják, mit csinálnak szabadidejükben, mi a hobbijuk.

Arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben megismertessük magunkat az emberekkel – tette hozzá a színművész, majd elmondta: a vlogot hosszú távra tervezik, és szerencsére ebben mindenki partner. Nem csupán a művészek, de a stábtagok is rendkívül jól reagáltak arra, hogy őket is veszi a kamera.

A színésznő annyit még elárult, hogy a vlog műsorvezetője ő maga lesz, de a tartalmakban, a tervezésben, a technikai háttérben és a szervezésben Tóth Kata, Murár Szabina és ifj. Háry Péter segítik majd.

A kecskeméti nemzeti három streamelt előadással készül, melynek miértjéről, megvalósításáról, dilemmáiról és technikai hátteréről egy korábbi interjúban beszélgettünk Gégöl Saroltával, a színház marketingvezetőjével, illetve Háry Péterrel, a projekt technikai hátteréért felelős szakemberrel. Az interjú itt olvasható:

https://www.baon.hu/kultura/helyi-kultura/a-hataron-tulra-is-eljuthatnak-a-kecskemeti-nemzeti-online-eloadasai-3702772/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!