olWASSunk Együtt!

2021.01.10. 12:28

Wass Albert munkásságáról emlékezett meg a Hírös Rovókör

A Hírös Rovókör tagjai idén rendhagyó módon emlékeznek meg Wass Albert munkásságáról. Ezúttal a mottó nem olWASSunk Együtt! lesz, hanem olWASSuk Együtt! Utalva ezzel is, hogy most mindenki otthonában emlékezhet meg a neves íróról.

Sebestyén Hajnalka

Csernus Lajos

Forrás: Petőfi Népe

Közel másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy február végén, az író halálának évfordulója kapcsán egész napos felolvasásokat tartanak számos településen egy időben, amikor is ismert személyiségek és irodalombarátok olvasnak fel Wass Albert-művekből a közönség számára. Kecskeméten a Hírös Rovókör vállalta fel e kezdeményezést, melyről idén sem mondanak le. Igazodva a korlátokhoz, az egészségügyi előírásokhoz újfajta megemlékezést talált ki az olWASSunk Együtt rendezvényeket szervező Hírös Rovókör vezetője, Csernus Lajos.

– Azt gyanítom, hogy a járványhelyzet miatt a 14. országos Wass Albert-felolvasást február végén nem tarthatjuk meg. Így a közeljövőben Wass Albert-rendezvényünk nem lesz. A megemlékezésről azonban nem szerettem volna lemondani – jegyezte meg az elnök, majd részletezte a rendhagyó programot.

– A Hírös olWASSókör alapítójaként a kör tagjait szólítottam meg elsőként új kezdeményezésemmel, mely pozitív fogadtatásra talált. Még tavaly novemberben, Albert-napon a Wass Albertet tisztelőknek felajánlottam – a hatósági előírásoknak és az egyéni napirendnek megfelelően – együtt olvasásra Wass Albert műveiből az egyik legkópésabb, vagy ahogy Székelyföldön mondják: GÓBÉsabb szóváltásokat tartalmazó regényét, a Tizenhárom almafa címűt. Mivel ez otthoni olvasást jelent és nem közösségit, így a korábbi szlogen – olWASSunk Együtt! – helyett az olWASSuk Együtt! találtam helyén valóbbnak – tette hozzá.

Csernus Lajos 24 részre tagolta Wass Albert regényét, melyből mindig egyszerre csak egy-egy részt küld el e-mailben, word formátumban. Így közel azonos időben olvashatja mindenki otthonában, a saját napirendje szerint haladva.

Csernus Lajos 24 részre tagolta Wass Albert regényét, melyből mindig egyszerre csak egy-egy részt küld el e-mailben

– A szavakat furfangosan fonó, ostorként csapó csípős székely szóváltásokkal ékes könyv, a Tizenhárom almafa. A trianoni ország és nemzet csonkolás áldozatául esett Erdélyben a világháborús határtalan kiszolgáltatottságban, a sziklás talajban is gyökeret eresztő és a reménytelenséggel terhes években is gyümölcsöt termő fák és gazdáik történetei úgy gondolom, hogy követésre méltó örök érvényű példázatok. A második nagy verekedés idején, embert próbáló, nehéz időkben is szülőföldjén maradó és helytálló, csavaros ésszel élő Mózsi és bajtársai derűre és bölcsességre intő történeteit olvashatjuk nevetés vagy sírás fakasztotta szemharmatozás közepette – részletezte.

– Nemcsak olvasásra invitáltam az irodalombarátokat, hanem egy kis játékra is. Minden részhez fűztem kérdéseket, annak megválaszolása után küldöm az újabb részt. A válaszok sűrűségétől függően – akár napi gyakorisággal – csatolom a folytatásokat. Mindenki saját tempójában haladhat. Van, aki már végzett is. A műről sokat értekezünk kis egymással levélben, telefonon. A visszajelzések nagyon kedvezőek, ezért úgy döntöttem, nemcsak a kör tagjainak ajánlanám fel e lehetőséget, hanem bárkinek, aki tiszteli Wass Albert munkásságát és megkeres e-mail-ben, a h[email protected] címen. Január 8-án emlékeztünk meg Wass Albert születésének 113. évfordulójáról, úgy gondolom, ez szép gesztus minden irodalombarát számára – mondta végül Csernus Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!